Data: 2004-01-26 11:24:14
Temat: Re: Dlaczego blonnik jest niezbedny w diecie
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik " annaklay" <a...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:buulck$33g$1@inews.gazeta.pl...
> http://www.kuchnia.3miasto.pl/1133.htm
> http://www.dermajetics.com.pl/anna/blonnik.html
> http://www.eurobiznes.net/WitaminyInfo.htm
> http://agk.20a.w.interia.pl/Blonnik.htm
>
> ....itd. jest jeszcze troszke informacji na ten temat w usenecie.
>
> Moze Sowa
I znowu sowa dostanie baty, trudno.
Niedobory ciał balastowych mają wpływ na ujawnianie się chorób
cywilizacyjnych.
Nadwagi,zwapnienia tętnic,nadciśnienia tętniczego, powstawania kamieni
żółciowych, większej zapadalności na raka, podatności na zatrucia pokarmowe,
zaparcia, hemoroidy, żylaki
Jedna z form błonnika - pektyny maja zdolność zasysania z jelit substancji
szkodliwych, rakotwórczych i bakterii które następnie zostają wraz z
błonnikiem wydalone.
Błonnik ma duży udział w gospodarce organizmu cholesterolem -bierze czynny
udział w wydalaniu nadmiaru kwasów żółciowych z wątroby.
Opóźnia przenikanie cukrów z układu pokarmowego do krwi -to między innymi
brak błonnika w diecie jest odpowiedzialny za tak dużą zachorowalność na
cukrzę.
Ma duży wpływ na florę bakteryjną w jelitach - zapewnia warunki korzystne
dla bakterii rozwijających się w obecności tlenu -aerobów nie tworzących
substancji rakotwórczych.
Zwiększają uczucie sytości co zapobiega powstawaniu nadwagi.
Swego czasu Antoine August Parmentier - specjalista od żywienia armii
napoleońskiej, wpadł na pomysł, zaopatrzenia owej armii w pożywienie możliwe
oczyszczone z ciał balastowych. Miało to zapewnić armii większa siłę
uderzeniową ,poprzez zapewnienie bardziej kalorycznego pożywienia, co miało
się przełożyć na zdrowie i siłę żołnierzy.
Niestety skończyło się ogólnym spadkiem odporności żołnierzy, problemami
trawiennymi i upadkiem owej koncepcji.
Sowa
|