« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2010-12-14 18:18:29
Temat: Re: Do Jana"Jagna W." <> wrote in message news:ie8bkt$aik$1@news.mm.pl...
|
| Użytkownik "Bożena" <> napisał w wiadomości
| news:ie5j02$8o0$1@news.onet.pl...
| > "Misiek" <> wrote in message
| > news:4d05ef90$0$20997$65785112@news.neostrada.pl...
| > |
| > | Wiem jedno - mies peklowanych nie powinno sie piec ani na grilu ani na
| > | "otwartym" ogniu (czytaj - ogniska, wszelkiego rodzaju rozna i
ruszta).
| >
| > Dlaczego?
| > Pytam poważnie.
|
| Dlatego, że azotyny pod wpływem ognia i bardzo wysokiej temperatury
| przekształacają się w szkodliwe nitrozoaminy.
Jagno, o tym słyszałam. W wypowiedzi Miśka zainteresował mnie ten "otwarty"
ogien. Jaka ma być ta temperatura? Czy tylko obróbka na "otwartym" ogniu
jest niebezpieczna czy np. w piekarniku w temp. ok. 250-300C także?
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2010-12-14 18:45:33
Temat: Re: Do Jana"Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
news:ie8cdf$ker$1@news.onet.pl...
> Jagno, o tym słyszałam. W wypowiedzi Miśka zainteresował mnie ten
> "otwarty"
> ogien. Jaka ma być ta temperatura? Czy tylko obróbka na "otwartym" ogniu
> jest niebezpieczna czy np. w piekarniku w temp. ok. 250-300C także?
Im wyższa, tym większe prawodpodobieństwo, ale nie tylko temperatura ma
wpływ na powstawanie nitrozoamin.
Tutaj kilka słów na ten temat:
http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/09/Azotan-i-azotyn-
a-nitrozoaminy-Zagadnienia.html
Generalnie trzeba poszperać w sieci, bo informacje na ten temat są niekiedy
dość sprzeczne :)
Pozdrawiam
JW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2010-12-14 21:25:07
Temat: Re: Do JanaDnia 14.12.2010 Bożena <n...@g...com> napisał/a:
Polecam uwadze, jeśli masz litość dla czytających ;)
http://www.outlook.pl/articles/others/outlook_expres
s_poprawna_konfiguracja.htm
http://www.grzegorz.net/oe/config.php
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2010-12-16 11:57:27
Temat: Re: Do Jana"Jagna W." <w...@a...eu> wrote in message
news:ie8e4c$1r26$1@news.mm.pl...
| "Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
| news:ie8cdf$ker$1@news.onet.pl...
|
| > Jagno, o tym słyszałam. W wypowiedzi Miśka zainteresował mnie ten
| > "otwarty"
| > ogien. Jaka ma być ta temperatura? Czy tylko obróbka na "otwartym" ogniu
| > jest niebezpieczna czy np. w piekarniku w temp. ok. 250-300C także?
|
| Im wyższa, tym większe prawodpodobieństwo, ale nie tylko temperatura ma
| wpływ na powstawanie nitrozoamin.
| Tutaj kilka słów na ten temat:
|
http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/09/Azotan-i-azotyn-
a-nitrozoaminy-Zagadnienia.html
| Generalnie trzeba poszperać w sieci, bo informacje na ten temat są
niekiedy
| dość sprzeczne :)
Czyli de facto nic nie wiadomo i nic konkretnego nie możesz powiedzieć.
Ale i tak dzięki.
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |