« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-10-01 18:16:51
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczy
"Gruby" <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:efp0gj$4di$1@news.onet.pl...
> Prawusek wrote:
>> Ja samych kapeluszy kań przynoszę w takiej szerokiej misce platikowej
>> po 10-30szt. większość o średnicy koło 25cm. Część panierujemy resztę
>> duszę posolone na oleju i w pojemnikach lub woreczkach śniadaniowych
>> do zamrażarki, woreczki są odessane z powietrza i zaspawane.
>> Zdjęcia w necie umieścilem.
>> Wczoraj uzbierałem około 10 szt.
>> Opieńki przepyszne i tak charakterystyczne, że nie można pomylić z
>> tymi, podobno podobnymi... :-))
>> Najlepsze do octu.
>
>
> ja opieńki solę...
> mogą kilka lat stać.
Kisiłem. Pyszne. Dopiero się zaczynają.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-10-01 18:21:53
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczyPanslavista wrote:
> "Gruby" <g...@p...onet.pl> wrote in message
> news:efp0gj$4di$1@news.onet.pl...
>> Prawusek wrote:
>>> Ja samych kapeluszy kań przynoszę w takiej szerokiej misce
>>> platikowej po 10-30szt. większość o średnicy koło 25cm. Część
>>> panierujemy resztę duszę posolone na oleju i w pojemnikach lub
>>> woreczkach śniadaniowych do zamrażarki, woreczki są odessane z
>>> powietrza i zaspawane. Zdjęcia w necie umieścilem.
>>> Wczoraj uzbierałem około 10 szt.
>>> Opieńki przepyszne i tak charakterystyczne, że nie można pomylić z
>>> tymi, podobno podobnymi... :-))
>>> Najlepsze do octu.
>>
>>
>> ja opieńki solę...
>> mogą kilka lat stać.
>
> Kisiłem. Pyszne. Dopiero się zaczynają.
w moim rejonie sie skonczyły.. :-((
ale 30 kilo mam zasolone....
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-10-03 06:03:31
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczyUżytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
> ja opieńki solę...
> mogą kilka lat stać.
A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-10-03 06:17:06
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczy
"Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
news:efsul2$6lt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>> ja opieńki solę...
>> mogą kilka lat stać.
>
> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Solone z miejsca - tak można wszystkie grzyby konserwować.
Kiszone - muszą zacząć fermentować w cieple (można w wekach kisić), ale
wynosi się do chłodu po dwu-trzech dniach.
Solone przed użyciem trzeba wymoczyć jak śledzie, kiszone przepłukać,
zeszklić cebulę, dodać grzyby śmietanę - do ziemniaków. Ale kiszone można
dodawać do sałatek typu "przegląd tygodnia".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-10-03 06:21:27
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczy
"Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
news:efsul2$6lt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>> ja opieńki solę...
>> mogą kilka lat stać.
>
> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Solić można wszystkie grzyby, a niektóre (nie jadane w Polsce - mleczaj
wełnianka) dopiero po trzech miesiącach można brać z solanki do obróbki.
Oprócz opieniek będzie teraz dostępna gąska zielona - bardzo smaczny grzyb,
trzeba dobrze wymoczyć aby dały się wypłukac z piasku i zblanszować - do
octu czy kiszenia, do solenia niekoniecznie, ale blanszowane nie kruszą się
przy układaniu w słoikach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-10-03 06:29:23
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczyUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał:
> > A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
> > Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
> > czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
> >
> Solone z miejsca - tak można wszystkie grzyby konserwować.
> Kiszone - muszą zacząć fermentować w cieple (można w wekach kisić), ale
> wynosi się do chłodu po dwu-trzech dniach.
> Solone przed użyciem trzeba wymoczyć jak śledzie, kiszone przepłukać,
> zeszklić cebulę, dodać grzyby śmietanę - do ziemniaków. Ale kiszone można
> dodawać do sałatek typu "przegląd tygodnia".
Dzieki za szczegolowe wyjasnienia.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-10-03 14:40:49
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczyLilla wrote:
> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>> ja opieńki solę...
>> mogą kilka lat stać.
>
> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
ja gotuje grzyby w wodzie z dodatkiem kilku łyzek octu( żeby nie ciemniały)
potem jak wystygna przesypuje sola w wiaderku po ketchupie, i na sama góre
tez daje duzo soli. tak na oko 1 kg na 5 kg grzybów..
i potem do piwnicy, ale piwnica w bloku, wiec za zimno nie jest..
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-10-03 14:42:19
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczyPanslavista wrote:
> "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
> news:efsul2$6lt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>>> ja opieńki solę...
>>> mogą kilka lat stać.
>>
>> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
>> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
>> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
>>
>> Pozdrawiam
>> Lilla
>
> Solić można wszystkie grzyby, a niektóre (nie jadane w Polsce -
> mleczaj wełnianka) dopiero po trzech miesiącach można brać z solanki
> do obróbki. Oprócz opieniek będzie teraz dostępna gąska zielona -
> bardzo smaczny grzyb, trzeba dobrze wymoczyć aby dały się wypłukac z
> piasku i zblanszować - do octu czy kiszenia, do solenia
> niekoniecznie, ale blanszowane nie kruszą się przy układaniu w
> słoikach.
próbowałem kiedys robić w ten sposób, ale wszystkie grzyby, których przed
soleniem nie gotowałem , psuły sie..
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-10-03 15:20:30
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczy
"Gruby" <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:eftssa$ol6$1@news.onet.pl...
> Panslavista wrote:
>> "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
>> news:efsul2$6lt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>>>> ja opieńki solę...
>>>> mogą kilka lat stać.
>>>
>>> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
>>> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
>>> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> Lilla
>>
>> Solić można wszystkie grzyby, a niektóre (nie jadane w Polsce -
>> mleczaj wełnianka) dopiero po trzech miesiącach można brać z solanki
>> do obróbki. Oprócz opieniek będzie teraz dostępna gąska zielona -
>> bardzo smaczny grzyb, trzeba dobrze wymoczyć aby dały się wypłukac z
>> piasku i zblanszować - do octu czy kiszenia, do solenia
>> niekoniecznie, ale blanszowane nie kruszą się przy układaniu w
>> słoikach.
>
> próbowałem kiedys robić w ten sposób, ale wszystkie grzyby, których przed
> soleniem nie gotowałem , psuły sie..
Blanszowane to krótko gotowane.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-10-03 15:32:04
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczyPrawusek wrote:
> "Gruby" <g...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eftssa$ol6$1@news.onet.pl...
>> Panslavista wrote:
>>> "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
>>> news:efsul2$6lt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>>>>> ja opieńki solę...
>>>>> mogą kilka lat stać.
>>>>
>>>> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
>>>> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
>>>> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
>>>>
>>>> Pozdrawiam
>>>> Lilla
>>>
>>> Solić można wszystkie grzyby, a niektóre (nie jadane w Polsce -
>>> mleczaj wełnianka) dopiero po trzech miesiącach można brać z solanki
>>> do obróbki. Oprócz opieniek będzie teraz dostępna gąska zielona -
>>> bardzo smaczny grzyb, trzeba dobrze wymoczyć aby dały się wypłukac z
>>> piasku i zblanszować - do octu czy kiszenia, do solenia
>>> niekoniecznie, ale blanszowane nie kruszą się przy układaniu w
>>> słoikach.
>>
>> próbowałem kiedys robić w ten sposób, ale wszystkie grzyby, których
>> przed soleniem nie gotowałem , psuły sie..
>
> Blanszowane to krótko gotowane.
kwestia ile to "krótko..."
ja gotuje jakieś 10 minut od zagotowania ..
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |