Data: 2003-09-22 15:43:03
Temat: Re: Do tych co maja express cisnieniowy
Od: "Darek grupowicz" <d...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Do ekspresu u=BFywam specjalnej kawy, jest ona grubo ziarnista.
> Obecnie mam Lavazza czerwona w puszcze z napisem expresso.
> Wiem, =BFe w sklepach w Polsce jest ma=B3y wyb=F3r takich kaw.
> Ale jestem pewien, =BFe powinno si=EA u=BFywa=E6 grubo ziarnistych kaw, a=
> le=20
> przez jaki=B6 czas u=BFywa=B3em drobno zmielonych.
> Troch=EA wolniej lecia=B3o, ale nie by=B3o tak =BCle.
>
ja uzywam albo lavazza albo Piazza to tez gruboziarnista do expressu, wiele
innych marek kaw tez ma specjalne versje dla expresow na kturych zwykle pisze
espresso (bo w zasadzie mowi sie i pisze o ESPRESSO an nie jak sie ogolnie
przyjelo eXpresso)...
zwykla kawa tez sie nada ale leci bardzo powoli albo nawet czasami para wodna
ucieka pod zakretka... po prostu nalezy uzyc gruboziarnistej. Ich gatunkow
jest wiele i tu juz kwestia smaku oczywiscie. W moim kraju najpopularniejsze
sa Piazza i Lavazza z wloskich marek.
Na stronie www.lavazza.com znalazlem nawet Training Center o tym jak robic
kawe z espresso
BTW czy to nie jest juz watek na pl.rec.kuchnia ???
Pozdrawiam Darek
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|