X-Received: by 10.182.181.42 with SMTP id dt10mr186245obc.16.1387321984447; Tue, 17
Dec 2013 15:13:04 -0800 (PST)
X-Received: by 10.182.181.42 with SMTP id dt10mr186245obc.16.1387321984447; Tue, 17
Dec 2013 15:13:04 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!ie8no21168860qab.0!
news-out.google.com!l9ni363qay.0!nntp.google.com!p15no31768896qaj.0!postnews.go
ogle.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 17 Dec 2013 15:13:04 -0800 (PST)
In-Reply-To: <3...@w...net>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=89.74.103.38;
posting-account=gl1TlQoAAADButMYPWEtSaJmkxO1o8xD
NNTP-Posting-Host: 89.74.103.38
References: <3...@w...net>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <6...@g...com>
Subject: Re: Domek z piernika/DLUGIE
From: karolina <a...@g...com>
Injection-Date: Tue, 17 Dec 2013 23:13:04 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353583
Ukryj nagłówki
W dniu niedziela, 19 listopada 2000 09:00:00 UTC+1 użytkownik Magdalena Bassett
napisał:
> Domek z piernika
>
> 700 gr zwyklej maki
> 2 lyzeczki zmielonego imbiru w proszku
> 1 lyzeczka sody oczyszczonej
> 1 lyzeczka zmielonego cynamonu
> 1/2 lyzeczki soli
> 220 gr masla lub margaryny
> 220 gr cukru
> 220 ml melasy
>
> 10 landrynek w jasnych kolorach (zolte, czerwone, rozowe, pomaranczowe)
> 1 kg cukru pudru
> 2 bialka
> 3 lyzki wody
> plaska podstawa do ustawienia domku (ja uzywam okragle lustro)
> pergamin
> 3 plaskie blachy z niskimi brzegami lub bez brzegow
> wyciete szablony - wzory
>
> Troche o wzorach.
> Dwie sciany szczytowe i ich ksztalt stanowia zarowno o kacie spadu dachu
> jak i szerokosci domku.
> Wyobraz sobie kwadrat i trojkat na nim ustawiony - to ksztalt szczytu
> (tych ci potrzeba 2).
> Na sciany boczne potrzebne sa 2 dlugie prostokaty, na dach tez 2
> prostokaty, troche wieksze, niz sciany boczne, zeby bylo na okapy.
>
> Jak juz masz te 6 szablonow wycietych z kartonika czy sztywnej kartki,
> zloz je "na niby" razem, zeby zobaczyc, jak to wszystko pasuje.
>
> Teraz do roboty.
> Blacha, na ktorej bedzie dach, nie ma na sobie folii. Pozostale dwie
> blachy musza byc wylozone aluminiowa folia.
> Zmieszac wszystkie suche skladniki, w misce ubic maslo i cukier
> mikserem, dodac melase, ubic 2 minuty, po trochu dodawac suche
> skladniki, na koncu juz mieszajac reka, albo haczykiem do chleba.
> Podzielic na 3 czesci, uformowac w prostokaty, ulozyc bezposrednio na
> nieposmarowanej blasze (czy na folii aluminiowej), przykryc pergaminem i
> rozwalkowac rowno na 1 cm lub troche cieniej. Ulozyc szablony na
> rozwalkowanym ciescie, i obrysowac nozem. Delikatnie zdjac odpadki i je
> zachowac. W ten sposob otrzymujemy kawalki dokladnie takie, jak szablon.
> Gdyby byly rozwalkowane na stolnicy i przeniesione na blache,
> porozciagalyby sie nierowno i nie pasowalyby do siebie.
> Dwa prostokaty, ktore beda na dach, ozdobnie powyciskac brzegiem
> lyzeczki, imitujac rzedy dachowkek.
> W dwu prostokatach na sciany boczne wyciac okna i je usunac, najlepiej
> tak wyciac, jakby 4 szybki z krzyzem po srodku. W kazde wyciete okno
> umiescic landrynke. Ta w czasie pieczenia sie rozpusci i utworzy szybke
> w okienku.
> W scianach szczytowych wyciac male okragle okienka, a w jednej wyciac
> drzwi i je delikatnie umiescic z boku blachy, zeby potem mozna je wkleic
> otwarte. Ta folia aluminiowa pod tymi scianami pozwoli odkleic upieczone
> landrynki od blachy.
>
> Z pozostalego ciasta wykroic ksiezyce, gwiazdki, trojkaty, jakiekolwiek
> male ksztalty, ktore potem mozna uzyc na ploty, okiennice, ozdoby na
> dachu, komin, etc. te upiec w dziurach pomiedzy szablonami pamietajac,
> ze wszystko rosnie o jakies 10-15%.
> Upiec w goracym piecu 190C przez 9-11 minut az upieczone. Zostawic na
> blachach do wystygniecia. Gdy jeszcze gorace wyrownac brzegi.
>
> Gdy zimne, zrobic klej-lukier. Bialka rozbic widelcem, dodac 3 lyzki
> wody i tyle cukru pudru, zeby bylo konsystencji lukru.
> Pokryc pionowe brzegi scian lukrem wyciskanym z tubki, sklejac z
> pozostalymi scianami. Udekorowac pozostale sciany, otwory okien, brzegi
> dachu lukrem jak soplami. Przyklejac male ksztalty lukrem do dachu czy
> naokolo domku. Wyciskac brzegi jeziorka kolo domku. Oproszyc caly domek
> i podworko cukrem pudrem jak sniegiem. Wstawic niska swieczke do srodka,
> zeby swiatlo przeblyskiwalo przez landrynkowe okna.
>
> Mozna tez dach okleic cukierkami czy M&Ms.
> Po 2-3 tygodniach domek mieknie, jak kazdy piernik i zaczyna sie
> zapadac, wiec nie nalezy go zrobic za wczesnie, jesli chce sie go miec
> na Swieta.
> Magdalena Bassett
|