Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dziś otwarcie igrzysk, więc po grecku :)
Date: Sat, 14 Aug 2004 12:29:41 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 91
Message-ID: <cfkpim$6k7$1@inews.gazeta.pl>
References: <cfi8ih$2ugo$1@mamut1.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 62-128-187-135.direcpceu.com
X-Trace: inews.gazeta.pl 1092479385 6791 62.128.187.135 (14 Aug 2004 10:29:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Aug 2004 10:29:45 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: mariolkka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:211172
Ukryj nagłówki
Nasłynniejsze greckie dania to:
Dolmadhes - warzywa z ryżem, zawinięte w liście winogron;
Ellinikos kafes - kawa po grecku;
Gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła;
Moschari - cielęcina z grilla;
Mousakas - drobno posiekane mięso z bakłażanem, sosem pomidorowym i serem;
Ouzo mezedes - przekąski z kawałków sera, chleba, kiełbasy, ośmiornic;
Pastizio - gruby makaron z sosem śmietanowym;
Souvlaki - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego;
Tiganites patates - frytki;
Tzatziki - sos z czosnkiem i ogórkiem;
Yemista - nadziewane: pomidory i papryka polane sosem jajeczno-cytrynowym
Youvarelakia - zupa z kulkami mięsnymi.
Mousakas
Składniki: 400 g mielonego mięsa; 2 bakłażany; 4 ziemniaki; 4 pomidory; 2
cebule; 4 łyżki oliwy; 100 g startego parmezanu; łyżeczka oregano; szczypta
tartej gałki muszkatołowej; 4 łyżki bułki tartej; opakowanie sosu
beszamelowego; sól; biały pieprz.
Bakłażany myjemy i kroimy w grube plastry, posypujemy je solą i zostawiamy
na 30 minut. Później płuczemy i suszmy. Ziemniaki obieramy i kroimy w
plastry. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, osączamy. Pomidory kroimy w niezbyt
grube plastry. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy na pozostałej oliwie.
Dodajemy mięso i podsmażamy przez chwilę. Mieszamy z bułką tartą. Doprawiamy
solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano. W żaroodpornym naczyniu
układamy warstwami plastry bakłażana, mięso, plastry pomidora i ziemniaków,
każdą warstwę posypujemy serem. Sos beszamelowy przyrządzamy według przepisu
na opakowaniu. Zalewamy nim zapiekankę. Całość zapiekamy 40 minut w temp.
180 st. C.
Tzatziki
Składniki: mały jogurt naturalny; świeży ogórek; ząbek czosnku; oliwa z
oliwek; pieprz; sól.
Obrany ogórek ścieramy na drobnej tarce, odsączamy. Mieszamy ze zmiażdżonym
czosnkiem. Mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku.
Dolmadhes
Składniki: 50 świeżych liści winorośli; 400 g ryżu; 100 ml oleju; 2 cebule;
pęczek cebulki dymki; łyżka mięty; 2 łyżki siekanego koperku; 2 łyżki
zielonej pietruszki; sok z dużej cytryny; sól; pieprz.
Liście winorośli dokładnie myjemy i osuszamy. Dymkę siekamy i rumienimy na
rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż oraz pozostałe zioła i przyprawy. Podlewamy
wodą i gotujemy przez 10 minut, studzimy. Farsz układamy na liściu i
formujemy małe gołąbki w kształcie cukierków. Dno rondla wykładamy
pozostałymi liści, układamy na nich warstwami gołąbki i podlewamy wodą z
sokiem z cytrynowym. Dusimy pod przykryciem przez 90 minut.
Gyros
Składniki: 4 pitty; ok. 125 gramów wołowiny; ok. 125 gramów baraniny;
cebula; papryka; pomidor; oregano; czosnek; pieprz; tymianek; sól. Sos: mały
jogurt naturalny; pokrojony ogórek; pokrojona cebula; oliwa z oliwek;
czosnek; pieprz; sól.
Rozgrzewamy piekarnik lub rożen. Nadziewamy na ruszt po plastrze każdego
rodzaju mięsa naprzemiennie. Posypujemy przeprawami i pieczemy. Jogurt
mieszamy ze składnikami na sos. Podgrzewamy pitty. Mięso tniemy na mniejsze
kawałki, odkrawając ostrym nożem po bokach. Wkładamy je do pitty i polewamy
sosem. Na wierzch dajemy pokrojoną cebulę, paprykę i pomidora.
Souvlaki
Składniki: kg jagnięciny; natka pietruszki; 1/2 łyżeczki mięty; 1/8 litra
czerwonego wina; ząbek czosnku; 3 łyżki octu; łyżeczka soli; pieprz.
Do glinianej miski wlewamy ocet, wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i
miętę, rozgnieciony ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Wszystko mieszamy. Mięso
kroimy w kostkę szerokości ok. 3 cm. Przekładamy do miski i dokładnie
mieszamy z zaprawą. Zostawiamy w chłodnym miejscu na trzy godziny.
Nadziewamy mięso na szpadki i pieczemy na ruszcie, obracając by się upiekły
ze wszystkich stron. W czasie pieczenia polewamy marynatą.
Ellinikos
Składniki: 8 łyżeczek kawy palonej; 4 łyżeczki cukru; 400 ml (2 szklanki)
wody; szczypta cynamonu, szczypta kardamonu.
Kawę, cukier i przyprawy wsypujemy do specjalnego tygielka i mieszamy.
Zalewamy zimną wodą i podgrzewamy tak, aby kawa "podniosła się", nie
doprowadzając jednak do zagotowania. Zdejmujemy tygielek z płyty grzejnej,
czekamy chwilę aby napar kawy opadł, ponownie stawiamy tygielek na płycie.
Czynność powtarzamy trzykrotnie. Napar podajemy w małych, ogrzanych
filiżankach.
|