« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-25 08:41:04
Temat: Dzisiaj tort bezowyWitam!
Dzisiaj u mnie tort bezowy specjalnie dla mojego męża, który za nim przepada
(nie ukrywam, że ja również chętnie pochłonę spory kawał;)
Pozdrowionka!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-25 09:19:44
Temat: Re: Dzisiaj tort bezowy> Dzisiaj u mnie tort bezowy
Mam pytanko... uzywasz gotowych bez czy sama pieczesz?
Pozdr.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 09:38:54
Temat: Re: Dzisiaj tort bezowyDnia Wed, 25 Aug 2004 11:19:44 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Magda*, w
wiadomości news:<news:cghlk1$660$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
>> Dzisiaj u mnie tort bezowy
>
> Mam pytanko... uzywasz gotowych bez czy sama pieczesz?
Ja się wtrącę, jako, że tort bezowy jest moim ulubionym i jest u nas na
prawie każdej imprezie rodzinnej. Bezy pieczemy z Mamą same, susząc je długo
w piekarniku, bo nie lubimy mokrych środków.
A nasz torcik jest ciut inny niż wszystkie, bo ma w sobie jeszcze biszkopt,
a podobno bezowy powinien być na samych bezach (przynajmniej ktoś mi tak
ostatnio usiłował wmówić ;P). Mamy więc nasączony biszkopt, warstwa kremu
czekoladowego, w to bezy jedna obok drugiej, znowu krem, druga część
nasączonego ciasta, krem i ozdobnie bezy na wierzchu. Uwielbiam go,
szczególnie jak jest prosto z lodówki, w przeciwieństwie do mojej Mamy,
która zawsze daje mu odtajać...
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 09:47:20
Temat: Re: Dzisiaj tort bezowy
Bezy pieczemy z Mamą same, susząc je długo
> w piekarniku, bo nie lubimy mokrych środków.
A ile to jest dlugo? :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 09:51:50
Temat: Re: Dzisiaj tort bezowy
Użytkownik "Magda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cghn7p$cmo$1@news.onet.pl...
>
> Bezy pieczemy z Mamą same, susząc je długo
> > w piekarniku, bo nie lubimy mokrych środków.
>
> A ile to jest dlugo? :)
Zależy od grubości, powiedzmy półtorej godziny. Temperatura... cóż przy moim
pierwszym i jedynym jak do tej pory pieczeniu dałem 130 st.C z termoobiegiem
i chyba to trochę za dużo.
Pozdrawiam, MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 10:34:03
Temat: Re: Dzisiaj tort bezowyUwielbiam taki tort a po opisie prawie dostalam slinotoku - czy moge
poprosic o przepis?
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 10:44:41
Temat: Re: Dzisiaj tort bezowyDnia Wed, 25 Aug 2004 12:34:03 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Kama*, w
wiadomości news:<news:cghq0o$6aj$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Uwielbiam taki tort a po opisie prawie dostalam slinotoku - czy moge
> poprosic o przepis?
Ależ proszę.
Biszkopt:
18 dag cukru
18 dag mąki
5 jajek dużych
Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubić, dodać żółtka, ubić, następnie
dodać mąkę i już delikatnie wymieszać. Piec około pół godziny. Jak dla mnie
to 175 stopni z włączonym termoobiegiem, w piekarniku elektrycznym.
Moje "fi" tortownicy - 28cm.
Bezy:
1 szklanka białek
2 szklanki cukru
Białka ubić, dodać cukier i dlugo, dlugo miksować, aż będą bardzo gęste i aż
cukier się rozpuści. Piec na blasze wyłożonej papierem, ja robię dość małe,
z niewielkiej łyżeczki i przyznaję, że inaczej niż palcem tego nie nakładam
:) Pieczenie to około dwóch godzin w temperaturze 150 stopni, jeśli na
termoobiegu. Czasami dosuszam już na 125 stopniach. Kiedy miałam jeszcze
piekarnik gazowy, to musiałam uchylać drzwiczki, bo za mocno grzał i cukier
się rozpuszczał i karmelizował na brzegach. Wtedy też pieczenie dochodziło
do czterech godzin. Bezę trzeba spróbować - jak dla mnie musi mieć suchy
środek i nie powinna się ciągnąć. No i nie wolno zbrązowić :)
Krem:
2 duże łyżki masła
250g masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 żółtka
kakao
2 łyżki masła rozpuścić, dodać mąkę, potem cukier, rozprowadzić mlekiem i
zagotować. Gotować aż zgęstnieje, wystudzić.
Zalewę należy potem ukręcić z 250g masła i żółtkami. Jak krem "biały" będzie
gotowy, dodaje się kakao na kolor i smak. I już.
Przygotowanie - jak napisałam poprzednio. Biszkopt przekrawam na pół i
nasączam wódką pół na pół z osłodzoną wodą. Smacznego :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 10:48:34
Temat: Re: Dzisiaj tort bezowy> Uwielbiam taki tort a po opisie prawie dostalam slinotoku - czy moge
> poprosic o przepis?
> Kama
>
>
Bardzo proszę!
Zazwyczaj robię z 8-9 białek, na każde białko 3 łyzki cukru i ubjam na bardzo
sztywną masę. Na 2 blachach "piekarnikowych" (na papierze do pieczenia) formuję
łyżką okrągłe blaty. Wrzucam do piekarnika na 150C na ok.30min, później
zmniejszam temp. do 120C i suszę aż będą sztywne.
Masa:
1 1/4 szkl. mleka zagotować z kawą rozpuszczalną(ilość kawy wg uznania). W
międzyczasie 2 żółtka i 1 jajo ucieram na puszystą masę z dodatkiem 100g cukru,
dodaję 40g mąki i połowę gorącej kawy. Całość wlewam do garnka z pozostałą
gotującą się kawą i gotuję budyń. Po wystudzeniu miksuję z KOSTKĄ masła
roślinnego. Przekładam blaty i razem z mężem urządzamy sobie rozpustę ;)
Pozdrawiam!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 10:53:17
Temat: Re: Dzisiaj tort bezowybardzo dziękuję - wypróbuję we wrzesniu z okazji swoich imienin - a tak się
zastanawiam może by ten biszkopt też upiec z dodatkiem kakao - pasowalby
kolorystycznie do kremu
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 11:22:10
Temat: Re: Dzisiaj tort bezowy> Zależy od grubości, powiedzmy półtorej godziny. Temperatura... cóż przy
moim
> pierwszym i jedynym jak do tej pory pieczeniu dałem 130 st.C z
termoobiegiem
> i chyba to trochę za dużo.
> Pozdrawiam, MarcinB.
Ja pianke bezowa na plackach owocowych pieke, a wlasciwie SUSZE w
temperaturze 100 stopni z termoobiegiem. A czas zalezy od wielkosci bezy.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |