Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "dorka" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Efektowne ciasto
Date: Fri, 20 Aug 2004 16:24:31 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 134
Message-ID: <cg51ii$fsa$1@news.onet.pl>
References: <cg45o1$dq9$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dsmolen.usr.onet
X-Trace: news.onet.pl 1093011858 16266 192.168.1.72 (20 Aug 2004 14:24:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Aug 2004 14:24:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:211828
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cg45o1$dq9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Hej!
> Pilnie potrzeba mi przepisu na efektowne ciasto...
> Mam przepis na "cycki murzynki"...
> poleccie mi choć z nazwy - a przepis wygooglam już sobie sama... ;-)
>
> Serdecznie dziękuję.
> Jini.
>
Proszę bardzo - wystrzałowe ciatso, rzucające na kolana każdego łąsucha, ale
zajęcia na kilka godzin:
Tort orzechowo-karmelowy z kremem kawowym
Ciasto czekoladowe:
. 6 jajek
. 1,5 szklanki cukru
. 6 łyżek mąki pszennej
. 2 łyżki kakao
. 1 płaska łyżeczka proszku
Ciasto orzechowe:
. 5 białek
. 250 g orzechów grubo posiekanych (połówka orzecha na 4-6 części)
. niepełna szklanka cukru
. 1 łyżeczka miodu
. 1 łyżeczka mąki pszennej
. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem karmelowy:
. puszka mleka skondensowanego słodzonego
Krem kawowy:
. 2 szklanki mleka
. 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
. 4 czubate łyżki cukru
. 4 żółtka
. 1 cukier waniliowy
. 2 kostki masła
. 2 łyżki spirytusu
. 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Poncz:
. 1/3 szklanki gorącej wody
. 3 łyżki cukru
. 1 łyżka spirytusu
. sok z 1 cytryny
Polewa:
. niepełna szklanka cukru pudru
. 50 g masła
. 2 łyżki wrzącego mleka
. 2 łyżki kakao
. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
. 100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Masa karmelowa:
1. Puszkę mleka wstawić do garnka, nalać wody aby była przykryta i gotować
na małym ogniu 1,5 godziny od momentu zagotowania, tak aby lekko "pykała".
2. Ostudzić w zimnej wodzie i otwierać dopiero chłodną puszkę.
Ciasto czekoladowe:
1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę.
Kiedy będzie sztywna dosypywać po łyżce cukier nadal ubijając. Wrzucać po
jednym żółtku, ubijać. Na końcu delikatnie wymieszać pianę z mąką, proszkiem
i kakao.
2. Piec w tortownicy ok. 40 minut w temp. 180 stopni C.
Ciasto orzechowe:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać po łyżce cukier. Delikatnie
wymieszać z mąką i miodem, na końcu wsypać grubo posiekane orzechy.
2. Piec do zrumienienia - ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.
Masa kawowa:
1. Odlać ok. 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem
waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę i żółtka, wlać do wrzącego mleka
i ugotować budyń. Wystudzić.
2. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalać kilkoma kroplami wrzącej wody - tylko
tyle, żeby stała się płynna.
3. Dwie kostki masła utrzeć na pianę, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać.
Na końcu dodać rozpuszczoną kawę i spirytus do smaku.
Poncz:
1. W gorącej wodzie rozpuścić cukier, ostudzić.
2. Do zimnego ponczu dodać sok z cytryny i spirytus.
Składanie warstw tortu:
1. Zimne ciasto czekoladowe przekroić na pół ostrym długim nożem lub mocną
nitką.
2. Spodnią część zwilżyć ponczem, szczególnie zwracając uwagę na brzegi.
3. Wyłożyć 2/3 masy kawowej. Przykryć ciastem orzechowym.
4. Wyłożyć zimny karmel. Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego.
5. Boki posmarować pozostałą masą i obsypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Dekoracja:
1. Wszystkie składniki polewy rozpuścić, wylać na ciasto. Zanim polewa
zastygnie posypać wierzch tortu dookoła migdałami.
2. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze schłodził się w
lodówce.
powodzenia :)
dorka
|