« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2020-12-20 19:41:22
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu 2020-12-20 o 19:26, Trefniś pisze:
> W dniu .12.2020 o 16:04 cef <c...@i...pl> pisze:
>
>> W dniu 2020-12-20 o 14:32, Trefniś pisze:
>>> Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia
>>> miałaby utrudniać lepienie.
>>> Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie
>>> lepią pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.
>>
>> A próbowałeś kiedyś zalepić sypki ryż surowy w pierogach?
>> Kroję czy siekam nożem kapustę i grzyby najdrobniej jak potrafię,
>> żeby otrzymać jak najbardziej jednorodną masę, ale bez lepiszcza to
>> się po prostu rozłazi.
>> Natomiast farsz do ruskich (jednolita masa) nie sprawia mi problemów,
>> czy też owoce pojedyncze jako farsz.
>
> Niepotrzebnie myślicie o _porcji_ farszu, którą następnie nakładacie na
> ciasto i zlepiacie.
> Przy ruskich to może i prawda, ale...
> W przypadku nawet sypkiego ryżu - z ciasta robię małą kieszonkę (z
> niewielką ilością ryżu, albo nawet bez), którą w trakcie lepienia
> stopniowo wypełniam ryżem. W ten sposób można dowolnie sypkie nadzienie
> włożyć do ciasta, zalepiając je sukcesywnie.
Jest to jakiś sposób, ale lepienie pierogów, to taka
wyuczona czynność, że dość trudno się pozbyć przyzwyczajeń
dlatego szukam sposobu jak zmodyfikować farsz a nie sposób
lepienia.
> Poszukajcie w sieci filmików, jak "pierogi" lepią chińczycy. Niestety,
> jest cała masa rodzajów tych pierogów...
Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2020-12-20 19:56:31
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu .12.2020 o 19:41 cef <c...@i...pl> pisze:
> W dniu 2020-12-20 o 19:26, Trefniś pisze:
>> Niepotrzebnie myślicie o _porcji_ farszu, którą następnie nakładacie
>> na ciasto i zlepiacie.
>> Przy ruskich to może i prawda, ale...
>> W przypadku nawet sypkiego ryżu - z ciasta robię małą kieszonkę (z
>> niewielką ilością ryżu, albo nawet bez), którą w trakcie lepienia
>> stopniowo wypełniam ryżem. W ten sposób można dowolnie sypkie nadzienie
>> włożyć do ciasta, zalepiając je sukcesywnie.
>
> Jest to jakiś sposób, ale lepienie pierogów, to taka
> wyuczona czynność, że dość trudno się pozbyć przyzwyczajeń
> dlatego szukam sposobu jak zmodyfikować farsz a nie sposób
> lepienia.
Wiem, czynność wyuczona i zapamiętana w palcach, stąd trudno lepić.
>
>> Poszukajcie w sieci filmików, jak "pierogi" lepią chińczycy. Niestety,
>> jest cała masa rodzajów tych pierogów...
>
> Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
Pierogi z jagodami:
https://youtu.be/E_7scU-9cag?t=255
Lepi kilka pierogów, warto obejrzeć film dokładniej.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2020-12-20 20:18:42
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu 20.12.2020 o 19:56, Trefniś pisze:
> W dniu .12.2020 o 19:41 cef <c...@i...pl> pisze:
>
>> W dniu 2020-12-20 o 19:26, Trefniś pisze:
>
>>> Niepotrzebnie myślicie o _porcji_ farszu, którą następnie
>>> nakładacie na ciasto i zlepiacie.
>>> Przy ruskich to może i prawda, ale...
>>> W przypadku nawet sypkiego ryżu - z ciasta robię małą kieszonkę (z
>>> niewielką ilością ryżu, albo nawet bez), którą w trakcie lepienia
>>> stopniowo wypełniam ryżem. W ten sposób można dowolnie sypkie
>>> nadzienie włożyć do ciasta, zalepiając je sukcesywnie.
>>
>> Jest to jakiś sposób, ale lepienie pierogów, to taka
>> wyuczona czynność, że dość trudno się pozbyć przyzwyczajeń
>> dlatego szukam sposobu jak zmodyfikować farsz a nie sposób
>> lepienia.
>
> Wiem, czynność wyuczona i zapamiętana w palcach, stąd trudno lepić.
>
>>
>>> Poszukajcie w sieci filmików, jak "pierogi" lepią chińczycy.
>>> Niestety, jest cała masa rodzajów tych pierogów...
>>
>> Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
>
> Pierogi z jagodami:
> https://youtu.be/E_7scU-9cag?t=255
>
> Lepi kilka pierogów, warto obejrzeć film dokładniej.
Babka w tym filmie lepi niemal dokładnie moim sposobem. Przy jagodach to
się spokojnie udaje. Przy farszu z ruskich, ale takim kleistym z
nieodpowiednich ziemniaków, to się nie udaje, bo właśnie przy tym
przytrzymywaniu palcem (które robi np. ok. 5:17), farsz się klei i szlag
może człowieka trafić. Konsystencja farszu jest bardzo istotna.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2020-12-20 22:04:50
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu 2020-12-20 o 19:56, Trefniś pisze:
> W dniu .12.2020 o 19:41 cef <c...@i...pl> pisze:
>>> Poszukajcie w sieci filmików, jak "pierogi" lepią chińczycy.
>>> Niestety, jest cała masa rodzajów tych pierogów...
>>
>> Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
>
> Pierogi z jagodami:
> https://youtu.be/E_7scU-9cag?t=255
Akurat jagody nie mają tej cechy co farsz z kapustą
(co już Ewa wypunktowała) i się nie lepią do palców
w czasie dopychania owoców do wnetrza.
Ja tez bardzo podobnie zaplepiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2020-12-20 22:16:03
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu 2020-12-20 o 19:41, cef pisze:
> W dniu 2020-12-20 o 19:26, Trefniś pisze:
>
> Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
>
https://www.youtube.com/watch?v=a83nsCnk6v0
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2020-12-20 22:32:05
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu 2020-12-20 o 22:16, Stefan pisze:
> W dniu 2020-12-20 o 19:41, cef pisze:
>> W dniu 2020-12-20 o 19:26, Trefniś pisze:
>
>>
>> Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
>>
>
> https://www.youtube.com/watch?v=a83nsCnk6v0
> pozdr
> Stefan
Ale akurat Dorotka robi ciasto z tłuszczem
(ono nie obsycha na stole) i może sobie kulki
przygotowywać, bo nie kroi kapusty.
Ja robię z kiszonej i słodkiej więc muszę
poszatkować a ciasto mam w technologii
beztłuszczowej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2020-12-20 23:12:22
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu .12.2020 o 22:04 cef <c...@i...pl> pisze:
> W dniu 2020-12-20 o 19:56, Trefniś pisze:
>> W dniu .12.2020 o 19:41 cef <c...@i...pl> pisze:
>
>>>> Poszukajcie w sieci filmików, jak "pierogi" lepią chińczycy.
>>>> Niestety, jest cała masa rodzajów tych pierogów...
>>>
>>> Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
>> Pierogi z jagodami:
>> https://youtu.be/E_7scU-9cag?t=255
>
> Akurat jagody nie mają tej cechy co farsz z kapustą
> (co już Ewa wypunktowała) i się nie lepią do palców
> w czasie dopychania owoców do wnetrza.
> Ja tez bardzo podobnie zaplepiam.
Jako przykład swoich problemów podawałeś suchy, surowy ryż do pierogów.
Wszystkich twoich problemów nie mam zamiaru rozwiązywać, uśmiechnij się w
tej sprawie do Ewy.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2020-12-21 07:39:31
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu 2020-12-20 o 23:12, Trefniś pisze:
> W dniu .12.2020 o 22:04 cef <c...@i...pl> pisze:
>
>> W dniu 2020-12-20 o 19:56, Trefniś pisze:
>>> W dniu .12.2020 o 19:41 cef <c...@i...pl> pisze:
>>
>>>>> Poszukajcie w sieci filmików, jak "pierogi" lepią chińczycy.
>>>>> Niestety, jest cała masa rodzajów tych pierogów...
>>>>
>>>> Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
>>> Pierogi z jagodami:
>>> https://youtu.be/E_7scU-9cag?t=255
>>
>> Akurat jagody nie mają tej cechy co farsz z kapustą
>> (co już Ewa wypunktowała) i się nie lepią do palców
>> w czasie dopychania owoców do wnetrza.
>> Ja tez bardzo podobnie zaplepiam.
>
> Jako przykład swoich problemów podawałeś suchy, surowy ryż do pierogów.
> Wszystkich twoich problemów nie mam zamiaru rozwiązywać, uśmiechnij się
> w tej sprawie do Ewy.
Ryż akurat by się kleił, bo jest drobny a jagody duże.
Teraz widzę, że nie lepisz tylko oglądasz,
więc na pomoc specjalnie nie ma co liczyć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2020-12-21 09:46:23
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu 20.12.2020 o 22:16, Stefan pisze:
> W dniu 2020-12-20 o 19:41, cef pisze:
>> W dniu 2020-12-20 o 19:26, Trefniś pisze:
>
>>
>> Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
>>
>
> https://www.youtube.com/watch?v=a83nsCnk6v0
Ciasto robię podobnie, też dodaję masła, tylko mniej. I robię bardziej
na oko, nie odważam, bo proporcje i tak bardzo zależą od jakości mąki.
Poza tym czasem dorzucam jajko, wtedy ciasto jest mocniejsze.
Natomiast ta "technologia" lepienia wydaje mi się mało ergonomiczna.
Znam ludzi, którzy twierdzą, że tak lepią i sobie chwalą, ale dla mnie
to dziwne. Już sam fakt, że trzeba do każdego pieroga osobno chwytać za
wałek, potem go odkładać już jest dodatkowo czasochłonne. No ale to
pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2020-12-21 11:29:29
Temat: Re: Farsz do pierogowW dniu .12.2020 o 07:39 cef <c...@i...pl> pisze:
> W dniu 2020-12-20 o 23:12, Trefniś pisze:
>> W dniu .12.2020 o 22:04 cef <c...@i...pl> pisze:
(...)
>> Jako przykład swoich problemów podawałeś suchy, surowy ryż do pierogów.
(...)
> Ryż akurat by się kleił, bo jest drobny a jagody duże.
(...)
Suchy, surowy ryż ci się klei???
"Słabej tancerce to i penis w tańcu przeszkadza" - przepraszam za
wulgaryzm, ale teraz stał się standardem w dyskusji.
> na pomoc specjalnie nie ma co liczyć.
Sugerowałem już pomoc gwiazdy ośmiu gwiazd, bo jej nawet farsz do ruskich
potrafi spłynąć.
EOT
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |