Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Farsz do pierogow

Grupy

Szukaj w grupach

 

Farsz do pierogow

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 30


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2020-12-19 14:09:15

Temat: Farsz do pierogow
Od: cef <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
(a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
ciasta.
Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te pierogi z
powodu
ich nietechnologiczności raz do roku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2020-12-19 15:19:04

Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

sobota, 19 grudnia 2020 o 14:09:16 UTC+1 cef napisał(a):
> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
> ciasta.
> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te pierogi z
> powodu
> ich nietechnologiczności raz do roku.
Dodaj metylocelulozy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2020-12-20 08:49:13

Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: Stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2020-12-19 o 14:09, cef pisze:
> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
> ciasta.
> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te pierogi z
> powodu
> ich nietechnologiczności  raz do roku.

Kapusta i grzybki ZAWSZE u mnie sa drobniutko siekane, nigdy przez maszynke
pozdr
Stefan
PS. tak samo polędwica (końska!) na tatara i polędwica wołowa do
kołdunów - ZAWSZE skrobana Nigdy siekana lub co nie daj Boże mielona...

--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2020-12-20 14:30:03

Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 19.12.2020 o 14:09, cef pisze:
> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
> ciasta.
> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te pierogi
> z powodu
> ich nietechnologiczności  raz do roku.


Wbrew pozorom drobniutko pokrojoną kapustę wygodniej jest pakować w
pierogi niż kapustę niepokrojoną, z ciągnącymi się fragmentami. Moim
zdaniem - o ile nie zostanę tu zjedzona przez kulinarnych purystów -
można do tak poszatkowanej drobno kapusty dodać trochę bułki tartej,
która powinna spoić nieco ten farsz. Ja tak czasem robię.

Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2020-12-20 14:32:58

Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .12.2020 o 08:49 Stefan <s...@w...pl> pisze:

> W dniu 2020-12-19 o 14:09, cef pisze:
>> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
>> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
>> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
>> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
>> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
>> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
>> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
>> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
>> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
>> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
>> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
>> ciasta.
>> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te pierogi
>> z powodu
>> ich nietechnologiczności raz do roku.
>
> Kapusta i grzybki ZAWSZE u mnie sa drobniutko siekane, nigdy przez
> maszynke
> pozdr
> Stefan
> PS. tak samo polędwica (końska!) na tatara i polędwica wołowa do
> kołdunów - ZAWSZE skrobana Nigdy siekana lub co nie daj Boże mielona...
>

Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia miałaby
utrudniać lepienie.
Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie lepią
pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.


--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2020-12-20 14:56:25

Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

> Wbrew pozorom drobniutko pokrojoną kapustę wygodniej jest pakować
> w pierogi niż kapustę niepokrojoną

Skoro można robić gołąbki z brukselki, to pierogi z niepokrojonej
kapusty pewnie też.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2020-12-20 16:04:23

Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: cef <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2020-12-20 o 14:32, Trefniś pisze:
> W dniu .12.2020 o 08:49 Stefan <s...@w...pl> pisze:
>
>> W dniu 2020-12-19 o 14:09, cef pisze:
>>> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
>>> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
>>> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
>>> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
>>> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
>>> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
>>> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
>>> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
>>> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
>>> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
>>> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
>>> ciasta.
>>> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te
>>> pierogi z powodu
>>> ich nietechnologiczności  raz do roku.
>>
>> Kapusta i grzybki ZAWSZE u mnie sa drobniutko siekane, nigdy przez
>> maszynke
>> pozdr
>> Stefan
>> PS. tak samo polędwica (końska!) na tatara i polędwica wołowa do
>> kołdunów - ZAWSZE skrobana Nigdy siekana lub co nie daj Boże mielona...
>>
>
> Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia miałaby
> utrudniać lepienie.
> Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie lepią
> pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.

A próbowałeś kiedyś zalepić sypki ryż surowy w pierogach?
Kroję czy siekam nożem kapustę i grzyby najdrobniej jak potrafię,
żeby otrzymać jak najbardziej jednorodną masę, ale bez lepiszcza to się
po prostu rozłazi.
Natomiast farsz do ruskich (jednolita masa) nie sprawia mi problemów,
czy też owoce pojedyncze jako farsz.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2020-12-20 18:38:31

Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 20.12.2020 o 16:04, cef pisze:
> W dniu 2020-12-20 o 14:32, Trefniś pisze:
>>
>> Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia
>> miałaby utrudniać lepienie.
>> Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie
>> lepią pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.
>
> A próbowałeś kiedyś zalepić sypki ryż surowy w pierogach?
> Kroję czy siekam nożem kapustę i grzyby najdrobniej jak potrafię,
> żeby otrzymać jak najbardziej jednorodną masę, ale bez lepiszcza to
> się po prostu rozłazi.
> Natomiast farsz do ruskich (jednolita masa) nie sprawia mi problemów,
> czy też owoce pojedyncze jako farsz.


Farsz do ruskich, jeśli się go zrobi z bardzo kleistych ziemniaków albo
zmiksuje blenderem, może bardzo utrudnić lepienie. Kto kiedykolwiek
robił własnoręcznie pierogi, musi wiedzieć, że konsystencja farszu ma
duże znaczenie przy lepieniu.

Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2020-12-20 18:39:01

Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 20.12.2020 o 14:56, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>> Wbrew pozorom drobniutko pokrojoną kapustę wygodniej jest pakować
>> w pierogi niż kapustę niepokrojoną
> Skoro można robić gołąbki z brukselki, to pierogi z niepokrojonej
> kapusty pewnie też.


Hobby bywają różne, to prawda.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2020-12-20 19:26:36

Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .12.2020 o 16:04 cef <c...@i...pl> pisze:

> W dniu 2020-12-20 o 14:32, Trefniś pisze:
>> W dniu .12.2020 o 08:49 Stefan <s...@w...pl> pisze:
>>
>>> W dniu 2020-12-19 o 14:09, cef pisze:
>>>> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
>>>> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
>>>> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
>>>> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
>>>> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
>>>> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
>>>> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
>>>> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
>>>> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
>>>> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
>>>> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia
>>>> klejenie
>>>> ciasta.
>>>> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te
>>>> pierogi z powodu
>>>> ich nietechnologiczności raz do roku.
>>>
>>> Kapusta i grzybki ZAWSZE u mnie sa drobniutko siekane, nigdy przez
>>> maszynke
>>> pozdr
>>> Stefan
>>> PS. tak samo polędwica (końska!) na tatara i polędwica wołowa do
>>> kołdunów - ZAWSZE skrobana Nigdy siekana lub co nie daj Boże mielona...
>>>
>> Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia
>> miałaby utrudniać lepienie.
>> Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie
>> lepią pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.
>
> A próbowałeś kiedyś zalepić sypki ryż surowy w pierogach?
> Kroję czy siekam nożem kapustę i grzyby najdrobniej jak potrafię,
> żeby otrzymać jak najbardziej jednorodną masę, ale bez lepiszcza to się
> po prostu rozłazi.
> Natomiast farsz do ruskich (jednolita masa) nie sprawia mi problemów,
> czy też owoce pojedyncze jako farsz.

Niepotrzebnie myślicie o _porcji_ farszu, którą następnie nakładacie na
ciasto i zlepiacie.
Przy ruskich to może i prawda, ale...
W przypadku nawet sypkiego ryżu - z ciasta robię małą kieszonkę (z
niewielką ilością ryżu, albo nawet bez), którą w trakcie lepienia
stopniowo wypełniam ryżem. W ten sposób można dowolnie sypkie nadzienie
włożyć do ciasta, zalepiając je sukcesywnie.
Poszukajcie w sieci filmików, jak "pierogi" lepią chińczycy. Niestety,
jest cała masa rodzajów tych pierogów...

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zdrowe odżywianie
podpłomyki - wariacje
Old Amsterdam tuż za rogiem
pyry z gzikiem
Garnek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »