Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Filet z indyka
Date: Fri, 11 Apr 2003 13:32:28 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <3...@w...net.pl>
References: <3...@w...net.pl> <b73bs8$nd4$1@nemesis.news.tpi.pl>
<3...@w...net.pl> <b75peq$b62$1@atlantis.news.tpi.pl>
<3...@w...net.pl> <b767ts$gfc$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc156.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1050060546 4773 80.50.34.156 (11 Apr 2003 11:29:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 Apr 2003 11:29:06 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20021216
X-Accept-Language: pl, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152591
Ukryj nagłówki
Użytkownik Kaligula napisał:
> Witajcie Siosty i Bracia w gotowaniu
>
> Mam ogromną prosbę o jakiś przepis na hmmmm..... pieczoną pierś (filet) z
> indyka......
> Jak ją piec ? może czymś ją nafaszerować? co zrobić żeby była soczysta
> .......?
> muszę to dzis wiedzieć
> plizzzzzzzzzzz...........
> Tomek GG 808895
>
Piers pokroic w plastry, natrzec sola, bialym pieprzem (delikatnie) i z
leksza oliwka w ten desen ze bierzesz oliwe na palec, przechylasz
butelke i moczysz paluchy, no i smarujesz palcem plastry. Odstawiasz na
chwil kilka do lodowki. W miedzyczasie kroisz cebule drobno, bardzo
drobno. Kilka polowek brzoskwin kroisz w kostke.
Mieso wyjac z lodowki i wrzucic na patelnie teflonowa i obsmazyc na tym
tluszczu ktory jest na plastrach, wystarczy!. Maja byc zlociste. Wyjac a
na tej ubabranej patelni usmazyc cebulke, ma sie w sumie uprazyc. Potem
cebulke przesypujesz do garnuszka i zalewasz ciut ciut woda, tak na
centymetr, cebulka ma sie dobrze udusic. Jak juz bedzie fajna miciutka
dodac pokrojone w kostke brzoskwinie (kostka ma byc w miare drobna).
Dolac wody jak trzeba i poddusic. W miedzyczasie wziasc dwie polowki
brzoskwini i rozciaptac na miazge, najlepiej mikserem, dodac pol
szklanki moze troche mniej soku z brzoswin, troche wody, 2 lyzki
slodkiej smietanki.Wlac to do garnka powoli zagotowac zeby sie smietana
nie zagotowala (aha ten sos wlewac jak to co w garnku gotowalo sie
chwilke na minimalnym ogniu). Jak juz wlalismy trzeba ocenic gestosc,
sos ma byc w tym stadium w miare rzadki. Jak nie dodac wody wtroche albo
rosolku chudego, ja dodalam wode i pol kostki knura. Jak sie to zagotuje
to powkladac do tego plastry miesa i dusic ok 20 minut tak zeby sos
zgestnial. Doprawic do smaku, dodac troche czegos na zaostrzenie, ja
dodalam sambal olelka. Podalam to z ryzem ugotowanym na sypko oraz
kapustka pekinska z rzodkiewkami i ogorkiem. Bylo pyszne wiec polecam :-)
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
|