Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!peer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwind
s-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Fluor : ile?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <53b2f05d$0$2163$65785112@news.neostrada.pl>
<1me5ejgw1vmrw$.17u7izha848rt$.dlg@40tude.net>
<53b3b13c$0$2245$65785112@news.neostrada.pl>
<3o3pofo1u144$.1cq2ki4vedunm.dlg@40tude.net>
Date: Wed, 2 Jul 2014 14:01:12 +0200
Message-ID: <ie6jquqyg20u$.1o7hhdmlwo8m6$.dlg@40tude.net>
Posted-And-Mailed: yes
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.186.243
X-Trace: 1404302470 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2155 178.42.186.243:5264
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3149
X-Received-Body-CRC: 372839690
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356376
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 2 Jul 2014 13:55:08 +0200, na
pl.sci.medycyna,pl.rec.kuchnia,pl.misc.dieta napisałeś(aś):
> Dnia Wed, 2 Jul 2014 09:13:52 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>>>> Więc ile maksymalnie?
>>>
>>> A jakie to ma znaczenie, skoro nie masz na to wpływu .....
>>
>> Ależ MAM.
>> To samo pytanie: ile maksymalnie? można postawić inaczej:
>>
>> Ile szklanek wody z kranu należy dolać do zupy i innyh potraw (bez herbaty-
>> do herbaty zalecają nisko.zmineralizowaną) na dobę na osobę, by dstarczyć
>> organizmowi odpowiednią ilość fluoru?
>>
>> Pytanie to wynika stąd, że woda gruntowa lub kranowa jest zwykle bogatym
>> źrudłem fuoru, a filtrowana jest go racej pozbawiona.
>>
>> Więc ile: 1/4 szklanki? Całą szklankę?
>
> Pytanie Twoje jest bez sensu i powtarzam, że nie masz wpływu na cokolwiek -
> nie każdy człowiek tak samo przyswaja różne skladniki, więc jednemu
> wystarczy minimalna ilość w produktach, żeby miał nadmiar, a inny może pić
> fluoryzowaną wodę i używać innych rzeczy równoczesnie i długo nic mu nie
> będzie. Poza tym przeczytaj uważnie artykuł - fluor jest już w tak wielu
> produktach spożywczych i kosmetycznych (prócz wody), że jedynym sposobem
> byłoby ich nieużywanie. A to nie jest możliwe, bo jak np dostaniesz fluor w
> koniecznym leku jako "bonus", to nie masz wyjścia.
> Więc kupuj niefluoryzowane pasty do zębów i patrz na skład produktów
> spożywczych, no nie ma innego sposobu. Fluoru Ci na pewno nie braknie,
> można się tylko PRÓBOWAĆ bronić przed nadmiarem pochodzącym z powszechności
> kanałów jego dostarczania.
Zresztą dokładnie to samo jest z solą i cukrem. Jemy je we wszystkim - a co
do soli, to doszło już nawet do tego, że i w cukrze ją masz, bo jest
nagminnie fałszowany solą. Chleb ma oszukańczo zwiększaną wagę też przez
nadmierny (i to ogromny) dodatek soli, któa jest silnie higroskopijna i
wiąże mnóstwo wody, a woda waży dużo i masz w kilogramie chleba o wiele
więcej tej wody - płacisz za tę nadmiarową wodę w cenie chleba.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|