From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fondue - prośba o porad
Date: Sat, 08 Feb 2003 16:34:47 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <b...@4...com>
References: <b1vvjp$e95$1@atlantis.news.tpi.pl> <b22t6m$qji$1@atlantis.news.tpi.pl>
<m...@4...com>
<b23554$53i$1@atlantis.news.tpi.pl>
<l...@4...com>
<b23a08$c8r$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 45
X-Authenticated-User: $$0z_m-i-
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-out.visi.com!hermes.visi
.com!out.nntp.be!propagator2-SanJose!in.nntp.be!corp-goliath.newsgroups.com!not
-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145666
Ukryj nagłówki
On Sat, 8 Feb 2003 17:07:16 +0100, "Ismail" <a...@g...onet.pl>
wrote:
>
>> ja w ogole nie daje wina...za to duzo czosnku ;)))
>>
>To w czym rozpuszczasz ser?
>
no, moje to .. tego...zaraz dostane po glowei jak nic, ze to
wcale nie fondue...no, moze nie jest, ale jakie dobre!!!
w zeliwnym saganie - troche mleka i wiecej smeitany daje razem z
pogniecionym czosnkiem...i grzeje to bardzo delikatnie, jednym
okiem rzucam na to, ze juz troche para sie zaczyna unosic, drugim
okiem pilnujac palcow...bo tre ser. uzywam ementhalera - ale malo
bo gumowacieje, wiecej gruyera - swietny, a najwiecej ostrego
cheddara (nie gumowacieje i nie robi sznurkow strasznych), jak
zetre BARDZO duzo to mieszam to delikatnie z maka kartoflana i
jak juz ta smietana z mlekiem i czosnkiem zaczyna parowac, to
wrzucam ser z maka imiesza, dalej wszystko na bardzo delikatnym
ogniu (no teraz, to juz mozna podkrecic bo bedziesz mieszac), ale
wsypuje tylko ser obtoczony maka - to , co sie do sera nie
przyklei to zostaje! tak mi na oko i intuicje wychodzi, ze jak
wsypuje przez pomylke te moke pozostala, to sie robi zwykly
serowy sos... maka zapobiega glotuwaniu sie calosci w jednego
masywnego gluta...cos mi sie zdaje, ze Basia nasza grupowa tak
zrobila i miala gluta.
jak sie zagotuje liniwie to wylaczam. zeliwnosc sagana utrzyma
wysoka temp.jak juz masz bulke to wrzuc do wlasciwego naczynia,
zapal co trzeba i do roboty!
moga jeszcze byc jarzynowe fondue nie mowiac juz o
czekoladowych.....
smacznego
Duch Pierzasty
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|