« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-07 09:51:33
Temat: Fondue - prośba o poradWitajcie.
Raz już wysłałem tego posta ale gdzieś się zawieruszył, wię pozwalam sobie
raz jeszcze
Właśnie stałem się szcześliwym posiadaczem całego "osprzętowania" do fondue.
Chchałbym zaprosić przyjaciół i stąd moje pytania:
-Jakiego użyć paliwa do podgrzania?
-m chciałbym zrobić fondue z kilkoma rodzajami mięs i nie wiem czy w tym
przypadku też macza się je w roztopionym serze (i jaki polecacie) czy tylko
i wyłącznie w bulionie-winie-oliwie?
Będę wdzięczny za podpowiedź
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-07 11:29:41
Temat: Re: Fondue - prośba o poradSporo bylo o fondue na grupie...
Zajrzyj do archiwum, napewno cos znajdziesz:
http://groups.google.com/groups?as_q=fondue&ie=UTF-8
&oe=UTF-8&as_ugroup=pl.r
ec.kuchnia&lr=&hl=pl
Zmartwychwstala
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-07 12:47:41
Temat: Re: Fondue - prośba o poradWitam.
Paliwo - Denaturat
Przygotowane wcześniej mięso maczasz w serze i gotowe.
Możesz maczać bagietkę, salami, itd.
Pozdrowienia
Użytkownik "Ismail" <a...@g...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1vvjp$e95$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie.
> Raz już wysłałem tego posta ale gdzieś się zawieruszył, wię pozwalam sobie
> raz jeszcze
> Właśnie stałem się szcześliwym posiadaczem całego "osprzętowania" do
fondue.
> Chchałbym zaprosić przyjaciół i stąd moje pytania:
> -Jakiego użyć paliwa do podgrzania?
> -m chciałbym zrobić fondue z kilkoma rodzajami mięs i nie wiem czy w tym
> przypadku też macza się je w roztopionym serze (i jaki polecacie) czy
tylko
> i wyłącznie w bulionie-winie-oliwie?
>
> Będę wdzięczny za podpowiedź
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-08 12:28:56
Temat: Re: Fondue - prośba o porad
Użytkownik "Ismail" <a...@g...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1vvjp$e95$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie.
> Raz już wysłałem tego posta ale gdzieś się zawieruszył, wię pozwalam sobie
> raz jeszcze
> Właśnie stałem się szcześliwym posiadaczem całego "osprzętowania" do
fondue.
> Chchałbym zaprosić przyjaciół i stąd moje pytania:
> -Jakiego użyć paliwa do podgrzania?
> -m chciałbym zrobić fondue z kilkoma rodzajami mięs i nie wiem czy w tym
> przypadku też macza się je w roztopionym serze (i jaki polecacie) czy
tylko
> i wyłącznie w bulionie-winie-oliwie?
>
> Będę wdzięczny za podpowiedź
>
Chwila chwila - co do zasady albo surowe mieso i wtedy oliwa alby je
usmazyc, albo w kociolku roztopiony ser iw tedy co do zasady bulka. Mozna
oczywiscie wsadzac do sera tez mieso, ale musisz je wczesniej usmazyc, bo
ser ma za mala temperature. chyba ze poledwica i lubisz ja na surowo.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-08 13:33:21
Temat: Re: Fondue - prośba o porad
>> Raz już wysłałem tego posta ale gdzieś się zawieruszył, wię pozwalam sobie
>> raz jeszcze
>> Właśnie stałem się szcześliwym posiadaczem całego "osprzętowania" do
>fondue.
>> Chchałbym zaprosić przyjaciół i stąd moje pytania:
>> -Jakiego użyć paliwa do podgrzania?
>> -m chciałbym zrobić fondue z kilkoma rodzajami mięs i nie wiem czy w tym
>> przypadku też macza się je w roztopionym serze (i jaki polecacie) czy
>tylko
>> i wyłącznie w bulionie-winie-oliwie?
>>
>> Będę wdzięczny za podpowiedź
>>
>
>Chwila chwila - co do zasady albo surowe mieso i wtedy oliwa alby je
>usmazyc, albo w kociolku roztopiony ser iw tedy co do zasady bulka. Mozna
>oczywiscie wsadzac do sera tez mieso, ale musisz je wczesniej usmazyc, bo
>ser ma za mala temperature. chyba ze poledwica i lubisz ja na surowo.
>
>V.
>
a potem od razu brac jakis raphaholin czy jak tam....mieso w
serze...juz moja watroba piszczy
Pierzasty Duch
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-08 14:10:26
Temat: Re: Fondue - prośba o poradDzieki za porady.
Wiem, ze co do zasady albo - albo, ale mialem taki pomysl, ze przygotuje
mieso, podsmaze je na grillu a potem dlo rondla z serem bede wkladal.
Moze to rzeczywiscie szalenstwo.
Ale tak na marginesie jeszcze jedno pytanie techniczne
Jezeli bede robil ser, to najpierw podgrzewam wino na zwyklej kuchence
gazowej a pzniej przenosze na podgrzewacz, czy wino juz na podgrzewaczu, czy
ser tez na kuchenc3e itd...
Szukalem w archiwum ale tego nie znalazlem. Moze pytanioe za malo
profesjonalne, ale pomózcie. Dzis o 20 przychodza goscie
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-08 15:21:57
Temat: Re: Fondue - prośba o poradOn Sat, 8 Feb 2003 15:10:26 +0100, "Ismail" <a...@g...onet.pl>
wrote:
>Dzieki za porady.
>Wiem, ze co do zasady albo - albo, ale mialem taki pomysl, ze przygotuje
>mieso, podsmaze je na grillu a potem dlo rondla z serem bede wkladal.
>Moze to rzeczywiscie szalenstwo.
>Ale tak na marginesie jeszcze jedno pytanie techniczne
>Jezeli bede robil ser, to najpierw podgrzewam wino na zwyklej kuchence
>gazowej a pzniej przenosze na podgrzewacz, czy wino juz na podgrzewaczu, czy
>ser tez na kuchenc3e itd...
>Szukalem w archiwum ale tego nie znalazlem. Moze pytanioe za malo
>profesjonalne, ale pomózcie. Dzis o 20 przychodza goscie
>
>Pozdrawiam
>
ja w ogole nie daje wina...za to duzo czosnku ;)))
Pierzasty Duch
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-08 16:07:16
Temat: Re: Fondue - prośba o porad
> ja w ogole nie daje wina...za to duzo czosnku ;)))
>
To w czym rozpuszczasz ser?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-08 16:34:47
Temat: Re: Fondue - prośba o poradOn Sat, 8 Feb 2003 17:07:16 +0100, "Ismail" <a...@g...onet.pl>
wrote:
>
>> ja w ogole nie daje wina...za to duzo czosnku ;)))
>>
>To w czym rozpuszczasz ser?
>
no, moje to .. tego...zaraz dostane po glowei jak nic, ze to
wcale nie fondue...no, moze nie jest, ale jakie dobre!!!
w zeliwnym saganie - troche mleka i wiecej smeitany daje razem z
pogniecionym czosnkiem...i grzeje to bardzo delikatnie, jednym
okiem rzucam na to, ze juz troche para sie zaczyna unosic, drugim
okiem pilnujac palcow...bo tre ser. uzywam ementhalera - ale malo
bo gumowacieje, wiecej gruyera - swietny, a najwiecej ostrego
cheddara (nie gumowacieje i nie robi sznurkow strasznych), jak
zetre BARDZO duzo to mieszam to delikatnie z maka kartoflana i
jak juz ta smietana z mlekiem i czosnkiem zaczyna parowac, to
wrzucam ser z maka imiesza, dalej wszystko na bardzo delikatnym
ogniu (no teraz, to juz mozna podkrecic bo bedziesz mieszac), ale
wsypuje tylko ser obtoczony maka - to , co sie do sera nie
przyklei to zostaje! tak mi na oko i intuicje wychodzi, ze jak
wsypuje przez pomylke te moke pozostala, to sie robi zwykly
serowy sos... maka zapobiega glotuwaniu sie calosci w jednego
masywnego gluta...cos mi sie zdaje, ze Basia nasza grupowa tak
zrobila i miala gluta.
jak sie zagotuje liniwie to wylaczam. zeliwnosc sagana utrzyma
wysoka temp.jak juz masz bulke to wrzuc do wlasciwego naczynia,
zapal co trzeba i do roboty!
moga jeszcze byc jarzynowe fondue nie mowiac juz o
czekoladowych.....
smacznego
Duch Pierzasty
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-09 18:13:29
Temat: Re: Fondue - prośba o porad> Dzieki za porady.
> Wiem, ze co do zasady albo - albo, ale mialem taki pomysl, ze przygotuje
> mieso, podsmaze je na grillu a potem dlo rondla z serem bede wkladal.
> Moze to rzeczywiscie szalenstwo.
pewnie juz za pozno na porady, ale zasadniczo garnek do fondue serowego rozni
sie od tego do miesa. Ten od sera jest obowiazkowo zeliwny natomiast do fondue
miesnego, rybnego i innych (do ktorych jako maczanki uzywa sie bulionu, wina
itp.) nie jest zeliwny ale z "metalu" i posiada daszek z "zabkami" w ktore sie
wklada widelce, zeby sie miesko moglo ugotowac (do serowego takie ustrojstwo
nie jest konieczne, poniewaz chleb sie jedynie macza w rozpuszczonej masie a
nie pozostawia go tam na dluzej)
> Ale tak na marginesie jeszcze jedno pytanie techniczne
> Jezeli bede robil ser, to najpierw podgrzewam wino na zwyklej kuchence
> gazowej a pzniej przenosze na podgrzewacz, czy wino juz na podgrzewaczu, czy
> ser tez na kuchenc3e itd...
wszystko na kuchence, jak juz fondue gotowe to przenosisz na podgrzewacz
> Szukalem w archiwum ale tego nie znalazlem. Moze pytanioe za malo
> profesjonalne, ale pomózcie. Dzis o 20 przychodza goscie
napisz jak wyszlo:)
pozdrawiam
Kalina
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |