Data: 2002-11-08 11:48:19
Temat: Re: Forum MM
Od: Gosia <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
in article aqg6sn$3tt$...@n...tpi.pl, Saman_tha at s...@p...fm wrote
on 8/11/02 12:16:
>>
>> bo to ie liczy tak:
>>
>> wzór:
>>
>> ŁG = IG / 100 * (zawartość węglowodanów w gramach w porcji produktu)
>>
>> przykład dla arbuza:
>>
>> IG = 72
>> porcja 120 gramowa zawiera 6 gramów węglowodanów
>> czyli ŁG arbuza jest cłkiem niski 72/100*6=4.32
>> (4 w zaokrągleniu)
>>
> :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
((((
> to ja dalej nie wiem o co chodzi :(((((((((
>
> mamy sie sugerowac IG tak? :)
> to po co mi ŁG?? jaka informacje mi daje?
>
> czy jedzac 120g arbuza czy 1kg to i tak IG mam 72? czy nie?
> ja juz calkiem zglupialam :(
>
> Saman_tha oglupiala :(
>
>
to ja Ci tak orientacyjnie przetlumacze co twierdzi mendosa (jak wiemy, to
przez niego ta Nutella):
Ładunek glikemiczny (ŁG) to stosunkowo nowy sposób szacowania wpływu
konsumpcji węglowodanów. Bazuje na IG, jednak daje szerszy obraz niż sam IG.
Indeks glikemiczny pokazuje tylko jak szybko określony węglowodan zmieni się
w organizmie w cukier, nie pokazuje jednak ile węglowodanów jest w jednej
porcji danego produktu. Potrzeba tyvh dwóch informacji, żeby dokładnie
ustalić wpływ posiłku na pozim cukru we krwi. To jest właśnie rola ładunku
glikemicznego. Przykładowo, węglowodany w arbuzie mają wysoki IG, ale nie
jest ich dużo więc ładynek glikemiczny arbuza jest stosunkow niski. ŁG 20
lub więcej jest określany jako wysoki, ŁG pomiędzy 11 a 19 jako średni, a ŁG
10 lub mniej jako niski.
Produkty o niskim IG niezmiennie mają niski ŁG, podczas gdy produkty o
średnim lub wysokim IG mogą mieć zarówno bardzo niski lub bardzo wysoki ŁG
(w zależności od produktu). Dlatego, można obniżać ŁG swojej diety
wykluczając produkty o równocześnie wysokim IG i wysokiej zawartości
węglowodanów (wysokim ŁG)
tyle wiem co przeczytalam
ale podrawiam
--
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|