Data: 2007-12-15 13:46:57
Temat: Re: Gdzie kupić normalne masło?
Od: "Jan" <k...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Leszek pisze m.in.:
> Robiłem tak masło jakieś 40 - 50 lat temu. Wspominam to jako największy
> koszmar z dzieciństwa :(
>
> Nie jest to prosta sprawa. Śmietana musi być odpowiednio "stara" i mieć
> właściwą temperaturę.
Dlatego pytam, kto to robi - sam nie robiłem,
ale widziałem, jak robiono. Widziałem też
wyrabianie masła przy użyciu przyrządu
zmechanizowanego, mianowicie wirnikowej pralki
"frania". W moich obecnych warunkach nie mam
możliwości kupienia śmietany prosto od krowy,
czyli od rolnika. Nie chciałbym eksperymentować
ze śmietaną sklepową. Ale z głosów tu nadesłanych
wynika, że nie ma innej drogi, jak produkcja
samodzielna. Jeden z dyskutantów oferuje
masło z okresem trwałości 21 dni. Czy to
dowodzi stosowania jakichś środków wydłużających
trwałość?
Pozdrawiam,
Jan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|