Data: 2012-06-07 13:32:03
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazo
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 07 Jun 2012 15:11:10 +0200, AnonimGall napisał(a):
> W dniu 2012-06-07 13:30, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 7 Jun 2012 11:13:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):
>>
>>> Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
>>> znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
>>> hemogobina).
>>
>> Wątroba, wątroba, wątroba. I wołowina oraz cielęcina - ze względu nie tyle
>> na zawartość, lecz na POZIOM wchłanialności żelaza. Najlepszy jest tatar
>> wołowy. Cóż...
>>
>> Zarys diety:
>> http://www.resmedica.pl/choroby-krwi/dieta-w-anemii-
z-niedoboru-zelaza
>> "(...)Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania
>> się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że
>> wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty
>> 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z
>> wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana
>> odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo
>> hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe -
>> trójwartościowe(...).
>
> Powiedzial bym raczej ze zwiazki żelaza nie żelazo.
W związkach żelaza jest z reguły... żelazo :->
--
XL
|