Data: 2012-06-07 13:11:10
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazo
Od: AnonimGall <g...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-06-07 13:30, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 7 Jun 2012 11:13:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):
>
>> Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
>> znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
>> hemogobina).
>
> Wątroba, wątroba, wątroba. I wołowina oraz cielęcina - ze względu nie tyle
> na zawartość, lecz na POZIOM wchłanialności żelaza. Najlepszy jest tatar
> wołowy. Cóż...
>
> Zarys diety:
> http://www.resmedica.pl/choroby-krwi/dieta-w-anemii-
z-niedoboru-zelaza
> "(...)Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania
> się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że
> wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty
> 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z
> wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana
> odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo
> hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe -
> trójwartościowe(...).
Powiedzial bym raczej ze zwiazki żelaza nie żelazo.
|