Data: 2012-06-07 11:30:21
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazo
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 7 Jun 2012 11:13:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):
> Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
> znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
> hemogobina).
Wątroba, wątroba, wątroba. I wołowina oraz cielęcina - ze względu nie tyle
na zawartość, lecz na POZIOM wchłanialności żelaza. Najlepszy jest tatar
wołowy. Cóż...
Zarys diety:
http://www.resmedica.pl/choroby-krwi/dieta-w-anemii-
z-niedoboru-zelaza
"(...)Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania
się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że
wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty
4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z
wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana
odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo
hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe -
trójwartościowe(...).
--
XL - do niedawna na wątróbce, wołowinie we wszelkich postaciach (cielęciny
już nie lubię), porządnym wołowym tatarze i... Tardyferonie Fol.
|