Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gdzie znajdę żelazo
Date: Thu, 7 Jun 2012 13:30:21 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 23
Message-ID: <vtkv5ilikl42$.1lmom2z95zrss.dlg@40tude.net>
References: <jqq2c6$2ii$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: adup87.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339068626 6905 79.185.253.87 (7 Jun 2012 11:30:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Jun 2012 11:30:26 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:269602 pl.rec.kuchnia:346552
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 7 Jun 2012 11:13:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):
> Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
> znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
> hemogobina).
Wątroba, wątroba, wątroba. I wołowina oraz cielęcina - ze względu nie tyle
na zawartość, lecz na POZIOM wchłanialności żelaza. Najlepszy jest tatar
wołowy. Cóż...
Zarys diety:
http://www.resmedica.pl/choroby-krwi/dieta-w-anemii-
z-niedoboru-zelaza
"(...)Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania
się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że
wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty
4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z
wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana
odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo
hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe -
trójwartościowe(...).
--
XL - do niedawna na wątróbce, wołowinie we wszelkich postaciach (cielęciny
już nie lubię), porządnym wołowym tatarze i... Tardyferonie Fol.
|