Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-01-28 22:25:03

Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.
Od: "czeremcha" <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tomasz Kałużny <t...@k...chip.pl> napisał(a):

> Chcialbym upiec dla znajomej ciasto, jednak tak jak napisalem nie
> toleruje glukozy a slodziki sa okropne w smaku. Czy jest jeszcze jakas
> alternatywa? Fruktoza rowniez sie nie nadaje, bo rozklada sie na
> glukoze wlasnie...

Może skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego i zrób palmiery np.
orzechowe /orzechy zemleć, dodać np. smażoną skórkę pomarańczową i miód/,
rozsmaruj masę na prostokącie ciasta. Zwiń dłuższe brzegi do wewnątrz tak,
żeby spotkały się na środku. Zwilż je w tym miejscu wodą i dociśnij. Ostrym
nożem pokrój ciasto na plastry, ułóż na blasze, lekko dociśnij łopatką.
Piecz w temp. 220 st. przez 10-15 minut. Po ostudzeniu można posmarować
rozpuszczonym miodem.

Albo zrób niesłodką tartę z kruchego ciasta i nałóż na nią dość słodkie
nadzienie owocowe albo bakaliowe.

Albo coś takiego, co znalazłam:

Placek z morelami

100 g pokrojonej w kostkę margaryny lub masła
225 g mąki
50 g drobno posiekanej mieszanki orzechów
4 łyżki stołowe wody
225 g suszonych moreli
skórka starta z 1 pomarańczy
300 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
50 g drobnych rodzynków.

Do miski wsypać mąkę i orzechy, dodać margarynę i rozcierać opuszkami
palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki.Wlać wodę i zagnieść
ciasto, które następnie schłodzić przez 30 min. w lodówce. Włożyć do rondla
suszone morele i skórkę pomarańczową, wlać sok jabłkowy i gotować 30 min.
Lekko ostudzić, zmiksować na puree. Dodać cynamon i rodzynki, wymieszać.
Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na formę /23x23
cm/, posmarować masą morelową pozostawiająć dookoła brzeg, który posmarować
wodą. Przykryć resztą ciasta rozwałkowanego do wielkości blachy. Docisnąć
brzegi. Nakłuć ciasto widelcem i posmarować mlekiem. Piec w temp. 200 st.
przez 20 - 25 min.

Ania


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-01-28 22:27:56

Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <epj70c$h7n$1@inews.gazeta.pl>,
Tomasz Kałużny <t...@k...chip.pl> wrote:

> Zaciekawila mnie ta przemiana w glukoze i prosze:
>
> "W wątrobie fruktoza zostaje przetworzona w glukozę i w tej postaci
> wykorzystywana jest przez organizm."

To jest z kolei wiedza ze szkoły średniej. Nie trzeba sięgać do
wikipedii.

>
> Czyli nie bylem w bledzie.

Byles, byles.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-01-28 23:20:30

Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.
Od: "misiczka" <i...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tomasz Kałużny" <t...@k...chip.pl>
napisał w wiadomości news:epj69j$dle$1@inews.gazeta.pl...

> Dziekuje za informacje. Ktos mi powiedzial, ze pod wplywem temperatury
> wysokiej, fruktoza zmienia sie w glukoze. Coz... co prawda scisly
> umysl jestem, ale od chemii zawsze trzymalem sie z daleka :)

Sacharoza (czyli zwykły cukier kryształ) rozpuszczony w wodzie i gotowany
staje się glukozą, bo to rozpuszcza wiązania - to tak najprościej w dużym
skrócie dla kogoś, kto się nie zna ;-)

pozdrawiam,
Lesława Jaworowska
--
Kto chce, szuka sposobów, kto nie chce, szuka powodów...
http://leslawa-ignaszewska.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-01-29 13:58:45

Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.
Od: "lain" <l...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

co do tej fruktozy to faktycznie jest ona "przetwarzana" przez wątrobę
i tylko przez watrobę (tylko ona ma niezbędne do tego enzymy) i owszem
jest magazynowana jako glikogen watrobowy, powstający z glukozy jednak
proces ten nie powoduje wzrosu insuliny we krwi - jezeli glikogen
watrobowy (energia dla systemu nerwowego) jest uzupełniony to fruktoza
będzie składowana w postaci tkanki tłuszczowej (oczywiście w skrócie)
- dlatego właśnie nawet owoce w nadmiarze tuczą.... długi temat....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-01-29 14:03:28

Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tomasz Kałużny" <t...@k...chip.pl>
napisał w wiadomości news:epj0j7$ica$1@inews.gazeta.pl...
> Chcialbym upiec dla znajomej ciasto, jednak tak jak napisalem nie
> toleruje glukozy a slodziki sa okropne w smaku. Czy jest jeszcze jakas
> alternatywa? Fruktoza rowniez sie nie nadaje, bo rozklada sie na
> glukoze wlasnie...

A sorbitol? Z jarzębiny? Na co się rozkłada?

A tak w ogóle - co to za "nietolerancja" glukozy? Zawsze mnie uczono, że to
podstawowy cukier w organiźmie. No, chyba, ze to zwykła cukrzyca...

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

farsz do pierogów
Kolacja
Jakie garnki?
Gazety gastronomiczne
KOLACJA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »