| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-01-28 22:25:03
Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.Tomasz Kałużny <t...@k...chip.pl> napisał(a):
> Chcialbym upiec dla znajomej ciasto, jednak tak jak napisalem nie
> toleruje glukozy a slodziki sa okropne w smaku. Czy jest jeszcze jakas
> alternatywa? Fruktoza rowniez sie nie nadaje, bo rozklada sie na
> glukoze wlasnie...
Może skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego i zrób palmiery np.
orzechowe /orzechy zemleć, dodać np. smażoną skórkę pomarańczową i miód/,
rozsmaruj masę na prostokącie ciasta. Zwiń dłuższe brzegi do wewnątrz tak,
żeby spotkały się na środku. Zwilż je w tym miejscu wodą i dociśnij. Ostrym
nożem pokrój ciasto na plastry, ułóż na blasze, lekko dociśnij łopatką.
Piecz w temp. 220 st. przez 10-15 minut. Po ostudzeniu można posmarować
rozpuszczonym miodem.
Albo zrób niesłodką tartę z kruchego ciasta i nałóż na nią dość słodkie
nadzienie owocowe albo bakaliowe.
Albo coś takiego, co znalazłam:
Placek z morelami
100 g pokrojonej w kostkę margaryny lub masła
225 g mąki
50 g drobno posiekanej mieszanki orzechów
4 łyżki stołowe wody
225 g suszonych moreli
skórka starta z 1 pomarańczy
300 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
50 g drobnych rodzynków.
Do miski wsypać mąkę i orzechy, dodać margarynę i rozcierać opuszkami
palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki.Wlać wodę i zagnieść
ciasto, które następnie schłodzić przez 30 min. w lodówce. Włożyć do rondla
suszone morele i skórkę pomarańczową, wlać sok jabłkowy i gotować 30 min.
Lekko ostudzić, zmiksować na puree. Dodać cynamon i rodzynki, wymieszać.
Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na formę /23x23
cm/, posmarować masą morelową pozostawiająć dookoła brzeg, który posmarować
wodą. Przykryć resztą ciasta rozwałkowanego do wielkości blachy. Docisnąć
brzegi. Nakłuć ciasto widelcem i posmarować mlekiem. Piec w temp. 200 st.
przez 20 - 25 min.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-01-28 22:27:56
Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.In article <epj70c$h7n$1@inews.gazeta.pl>,
Tomasz Kałużny <t...@k...chip.pl> wrote:
> Zaciekawila mnie ta przemiana w glukoze i prosze:
>
> "W wątrobie fruktoza zostaje przetworzona w glukozę i w tej postaci
> wykorzystywana jest przez organizm."
To jest z kolei wiedza ze szkoły średniej. Nie trzeba sięgać do
wikipedii.
>
> Czyli nie bylem w bledzie.
Byles, byles.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-01-28 23:20:30
Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.
Użytkownik "Tomasz Kałużny" <t...@k...chip.pl>
napisał w wiadomości news:epj69j$dle$1@inews.gazeta.pl...
> Dziekuje za informacje. Ktos mi powiedzial, ze pod wplywem temperatury
> wysokiej, fruktoza zmienia sie w glukoze. Coz... co prawda scisly
> umysl jestem, ale od chemii zawsze trzymalem sie z daleka :)
Sacharoza (czyli zwykły cukier kryształ) rozpuszczony w wodzie i gotowany
staje się glukozą, bo to rozpuszcza wiązania - to tak najprościej w dużym
skrócie dla kogoś, kto się nie zna ;-)
pozdrawiam,
Lesława Jaworowska
--
Kto chce, szuka sposobów, kto nie chce, szuka powodów...
http://leslawa-ignaszewska.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-01-29 13:58:45
Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.co do tej fruktozy to faktycznie jest ona "przetwarzana" przez wątrobę
i tylko przez watrobę (tylko ona ma niezbędne do tego enzymy) i owszem
jest magazynowana jako glikogen watrobowy, powstający z glukozy jednak
proces ten nie powoduje wzrosu insuliny we krwi - jezeli glikogen
watrobowy (energia dla systemu nerwowego) jest uzupełniony to fruktoza
będzie składowana w postaci tkanki tłuszczowej (oczywiście w skrócie)
- dlatego właśnie nawet owoce w nadmiarze tuczą.... długi temat....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-01-29 14:03:28
Temat: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.Użytkownik "Tomasz Kałużny" <t...@k...chip.pl>
napisał w wiadomości news:epj0j7$ica$1@inews.gazeta.pl...
> Chcialbym upiec dla znajomej ciasto, jednak tak jak napisalem nie
> toleruje glukozy a slodziki sa okropne w smaku. Czy jest jeszcze jakas
> alternatywa? Fruktoza rowniez sie nie nadaje, bo rozklada sie na
> glukoze wlasnie...
A sorbitol? Z jarzębiny? Na co się rozkłada?
A tak w ogóle - co to za "nietolerancja" glukozy? Zawsze mnie uczono, że to
podstawowy cukier w organiźmie. No, chyba, ze to zwykła cukrzyca...
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |