Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha" <c...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Glukoza, aspartam, sacharyniany... Alternatywa do ciasta poszukiwana.
Date: Sun, 28 Jan 2007 22:25:03 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 48
Message-ID: <epj7rv$kr6$1@inews.gazeta.pl>
References: <epj0j7$ica$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010188035.chello.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1170023103 21350 172.20.26.234 (28 Jan 2007 22:25:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 28 Jan 2007 22:25:03 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: chello084010188035.chello.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:289735
Ukryj nagłówki
Tomasz Kałużny <t...@k...chip.pl> napisał(a):
> Chcialbym upiec dla znajomej ciasto, jednak tak jak napisalem nie
> toleruje glukozy a slodziki sa okropne w smaku. Czy jest jeszcze jakas
> alternatywa? Fruktoza rowniez sie nie nadaje, bo rozklada sie na
> glukoze wlasnie...
Może skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego i zrób palmiery np.
orzechowe /orzechy zemleć, dodać np. smażoną skórkę pomarańczową i miód/,
rozsmaruj masę na prostokącie ciasta. Zwiń dłuższe brzegi do wewnątrz tak,
żeby spotkały się na środku. Zwilż je w tym miejscu wodą i dociśnij. Ostrym
nożem pokrój ciasto na plastry, ułóż na blasze, lekko dociśnij łopatką.
Piecz w temp. 220 st. przez 10-15 minut. Po ostudzeniu można posmarować
rozpuszczonym miodem.
Albo zrób niesłodką tartę z kruchego ciasta i nałóż na nią dość słodkie
nadzienie owocowe albo bakaliowe.
Albo coś takiego, co znalazłam:
Placek z morelami
100 g pokrojonej w kostkę margaryny lub masła
225 g mąki
50 g drobno posiekanej mieszanki orzechów
4 łyżki stołowe wody
225 g suszonych moreli
skórka starta z 1 pomarańczy
300 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
50 g drobnych rodzynków.
Do miski wsypać mąkę i orzechy, dodać margarynę i rozcierać opuszkami
palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki.Wlać wodę i zagnieść
ciasto, które następnie schłodzić przez 30 min. w lodówce. Włożyć do rondla
suszone morele i skórkę pomarańczową, wlać sok jabłkowy i gotować 30 min.
Lekko ostudzić, zmiksować na puree. Dodać cynamon i rodzynki, wymieszać.
Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na formę /23x23
cm/, posmarować masą morelową pozostawiająć dookoła brzeg, który posmarować
wodą. Przykryć resztą ciasta rozwałkowanego do wielkości blachy. Docisnąć
brzegi. Nakłuć ciasto widelcem i posmarować mlekiem. Piec w temp. 200 st.
przez 20 - 25 min.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|