| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-28 16:10:05
Temat: Re: GolonkaTakie dwa przepisy- obydwa testowane i godne polecenia.
Ta pierwsz dosyc pracochlonna ale smakowita.
I
2 golonkiˇ
2 cebuleˇ
15 dag mielonej wieprzowinyˇ
1 jajoˇ
1 Ł soku z cytryny, ˇ
2 Ł tłuszczuˇ
1 Ł tartej bułki,ˇ
4 Ł keczupuˇ
tymianek, sól, pieprz
Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć solą, pieprzem oraz
tymiankiem,
skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i zostawić na 24h w lodówce.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą bułką, mielonym
mięsem, jajem,
solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po usuniętych kościach. Golonki polać
keczupem,
zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i
piec w
gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia usunąć folię i często polewając wytworzonym
sosem -dalej piec, aż się zarumienią.
Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
II
2 golonkiˇ
2 Ł mioduˇ
3 Ł octu winnegoˇ
1 Ł tłuszczuˇ
sól, pieprz
Umyte golonki osuszyć, mocno wygnieść ręką, lekko ponacinać skórkę. W miseczce
dokładnie wymieszać ocet z miodem, solą i pieprzem.
Tą zaprawą posmarować pędzelkiem golonki, ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym
naczyniu, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1i1/2 godziny. W czasie
pieczenia smarować zaprawą
i polewać wytworzonym sosem (przewrócić przynajmniej dwa razy, aby równo się
upiekły).
Podawać z odsmażonymi ziemniakami.
Pozdrowienia
eRPe
--
Zagraj z finalistkami
Miss Polonia [ http://miss.onet.pl/start.html ]
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |