| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-28 15:42:33
Temat: Pytanie m.in. do WaldkaPrzypomnialam sobie ze gdy mieszkalam w Niemczech czesto pieklam karkowke
pod nazwa kasseler. Tam kupuje sie gotowe ale w Polsce jest nieosiagalne
wiec zastanawiam sie, czy da sie domowym sposobem cos takiego zrobic ze
swiezego miesa? Bardzo nam to smakowalo, wyjatek w niemieckiej kuchni.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-28 16:44:34
Temat: Re: Pytanie m.in. do Waldka
> Przypomnialam sobie ze gdy mieszkalam w Niemczech czesto pieklam karkowke
> pod nazwa kasseler. Tam kupuje sie gotowe ale w Polsce jest nieosiagalne
> wiec zastanawiam sie, czy da sie domowym sposobem cos takiego zrobic ze
> swiezego miesa? Bardzo nam to smakowalo, wyjatek w niemieckiej kuchni.
już przy tablicy!
Kasseler to rodzaj obróbki, w tym przypadku wędzenia schabu (na ogół,
choć żeberka też są). W Polsce raczej nieosiągalne. Za PRLu
przemycaliśmy toto z NRDowa ;-))
Może jakiś lokalny rzeźnik ma wędzony schab? Jak znajdziesz, to ci dam
fafnaście przepisów na różności: od normalnego (aby było śmieszniej,
żona postanowiła to na jutro i pojutrze) do takowego z jarmuszem. Jakiś
przepis na schab normalny też mam, ale to raczej normalka (osolić,
opieprzyć, kminek, jałowiec i do piekarnika). No i lomo mechado, też
dobre.
W Opolu był kiedyś rzeźnik który robił kasseler, ale za Gierka miał
szatnię, jak wszyscy, a w wojnę wyjechał do Niemiec.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 16:54:05
Temat: Re: Pytanie m.in. do Waldka
>Kasseler to rodzaj obróbki, w tym przypadku w?dzenia schabu (na ogó?,
>cho? ?eberka te? s?). W Polsce raczej nieosi?galne. Za PRLu
>przemycali?my toto z NRDowa ;-))
>Mo?e jaki? lokalny rze?nik ma w?dzony schab? Jak znajdziesz, to ci dam
>fafna?cie przepisów na ró?no?ci: od normalnego (aby by?o ?mieszniej,
>?ona postanowi?a to na jutro i pojutrze) do takowego z jarmuszem. Jaki?
>przepis na schab normalny te? mam, ale to raczej normalka (osoli?,
>opieprzy?, kminek, ja?owiec i do piekarnika). No i lomo mechado, te?
>dobre.
>
>W Opolu by? kiedy? rze?nik który robi? kasseler, ale za Gierka mia?
>szatni?, jak wszyscy, a w wojn? wyjecha? do Niemiec.
>
>Waldek
Kasseler jest troszke podobny do sopockiej.
Krysia (MOZE ignorantka, nie odrozniajaca ropuchy od zaby ;P )
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 17:16:15
Temat: Re: Pytanie m.in. do Waldka
> >W Opolu by? kiedy? rze?nik który robi? kasseler, ale za Gierka mia?
> >szatni?, jak wszyscy, a w wojn? wyjecha? do Niemiec.
> >
> >Waldek
>
> Kasseler jest troszke podobny do sopockiej.
sopockiej czego? Nie znam tego. Bo kassler to mięso kotletowe,
najczęściej z filetem (musculus longissimus dorsi) oraz z kością.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 18:37:55
Temat: Re: Pytanie m.in. do WaldkaOn Fri, 28 Sep 2001 19:16:15 +0200, Waldemar Krzok
<5...@t...de> wrote:
>
>> >W Opolu by? kiedy? rze?nik który robi? kasseler, ale za Gierka mia?
>> >szatni?, jak wszyscy, a w wojn? wyjecha? do Niemiec.
>> >
>> >Waldek
>>
>> Kasseler jest troszke podobny do sopockiej.
>
>sopockiej czego? Nie znam tego. Bo kassler to mi?so kotletowe,
>najcz??ciej z filetem (musculus longissimus dorsi) oraz z ko?ci?.
>
>Waldek
Sie nazywa takie poledwicowate w fasonie, rozowe, zapieczone czy
parzone. zuplenie jak kasseler...jaki ma fason on?
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 19:53:27
Temat: Re: Pytanie m.in. do Waldka
> >sopockiej czego? Nie znam tego. Bo kassler to mi?so kotletowe,
> >najcz??ciej z filetem (musculus longissimus dorsi) oraz z ko?ci?.
>
> Sie nazywa takie poledwicowate w fasonie, rozowe, zapieczone czy
> parzone. zuplenie jak kasseler...jaki ma fason on?
no schab z kością (obowiązkowo), peklowany i ewentualnie wędzony. Może
mieć polędwicę "przyczepioną". JAk pieczesz/gotujesz, to polędwicę
trzeba wyjąć w połowie, bo się inaczej rozkwasi, Jak np. robimy jarmusz,
to się obsmaża schaba, na to jarmusz po trochu, aby oklapnął. Po pół
godzinie wyciągam polędwicę, a reszta dalej się gździ.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 21:17:53
Temat: Re: Pytanie m.in. do Waldka
>> Sie nazywa takie poledwicowate w fasonie, rozowe, zapieczone czy
>> parzone. zuplenie jak kasseler...jaki ma fason on?
>
>no schab z ko?ci? (obowi?zkowo), peklowany i ewentualnie w?dzony. Mo?e
>mie? pol?dwic? "przyczepion?". JAk pieczesz/gotujesz, to pol?dwic?
>trzeba wyj?? w po?owie, bo si? inaczej rozkwasi, Jak np. robimy jarmusz,
>to si? obsma?a schaba, na to jarmusz po trochu, aby oklapn??. Po pó?
>godzinie wyci?gam pol?dwic?, a reszta dalej si? g?dzi.
>
>Waldek
cosik jakby takie samo
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |