Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skyn
et.be!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-o
nline.com!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <5...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie m.in. do Waldka
Date: Fri, 28 Sep 2001 18:44:34 +0200
Organization: T-Online
Lines: 22
Message-ID: <3...@t...de>
References: <9p25ev$1mi$1@news.tpi.pl>
Reply-To: w...@z...fu-berlin.de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1001695422 04 23772 x2NMSczVSGAE+4 010928 16:43:42
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72005
Ukryj nagłówki
> Przypomnialam sobie ze gdy mieszkalam w Niemczech czesto pieklam karkowke
> pod nazwa kasseler. Tam kupuje sie gotowe ale w Polsce jest nieosiagalne
> wiec zastanawiam sie, czy da sie domowym sposobem cos takiego zrobic ze
> swiezego miesa? Bardzo nam to smakowalo, wyjatek w niemieckiej kuchni.
już przy tablicy!
Kasseler to rodzaj obróbki, w tym przypadku wędzenia schabu (na ogół,
choć żeberka też są). W Polsce raczej nieosiągalne. Za PRLu
przemycaliśmy toto z NRDowa ;-))
Może jakiś lokalny rzeźnik ma wędzony schab? Jak znajdziesz, to ci dam
fafnaście przepisów na różności: od normalnego (aby było śmieszniej,
żona postanowiła to na jutro i pojutrze) do takowego z jarmuszem. Jakiś
przepis na schab normalny też mam, ale to raczej normalka (osolić,
opieprzyć, kminek, jałowiec i do piekarnika). No i lomo mechado, też
dobre.
W Opolu był kiedyś rzeźnik który robił kasseler, ale za Gierka miał
szatnię, jak wszyscy, a w wojnę wyjechał do Niemiec.
Waldek
|