Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: r...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Golonka
Date: 28 Sep 2001 18:10:05 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 43
Message-ID: <2...@f...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
X-Trace: newsgate.onet.pl 1001693405 25452 192.168.240.245 (28 Sep 2001 16:10:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Sep 2001 16:10:05 GMT
X-Mailer: onet.poczta
X-Received: from 195.117.86.82 by neo (onet.poczta) with HTTP; Fri, 28 Sep 2001
18:08:19 +0100
X-Received: from 195.117.86.82 by neo (onet.poczta) with HTTP; Fri, 28 Sep 2001
18:08:19 +0100
X-Received: from 195.117.86.82 by neo (onet.poczta) with HTTP; Fri, 28 Sep 2001
18:08:19 +0100
X-Received: from 195.117.86.82 by neo (onet.poczta) with HTTP; Fri, 28 Sep 2001
18:08:19 +0100
X-Received: from 195.117.86.82 by neo (onet.poczta) with HTTP; Fri, 28 Sep 2001
18:08:19 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72001
Ukryj nagłówki
Takie dwa przepisy- obydwa testowane i godne polecenia.
Ta pierwsz dosyc pracochlonna ale smakowita.
I
2 golonkiˇ
2 cebuleˇ
15 dag mielonej wieprzowinyˇ
1 jajoˇ
1 Ł soku z cytryny, ˇ
2 Ł tłuszczuˇ
1 Ł tartej bułki,ˇ
4 Ł keczupuˇ
tymianek, sól, pieprz
Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć solą, pieprzem oraz
tymiankiem,
skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i zostawić na 24h w lodówce.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą bułką, mielonym
mięsem, jajem,
solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po usuniętych kościach. Golonki polać
keczupem,
zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i
piec w
gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia usunąć folię i często polewając wytworzonym
sosem -dalej piec, aż się zarumienią.
Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
II
2 golonkiˇ
2 Ł mioduˇ
3 Ł octu winnegoˇ
1 Ł tłuszczuˇ
sól, pieprz
Umyte golonki osuszyć, mocno wygnieść ręką, lekko ponacinać skórkę. W miseczce
dokładnie wymieszać ocet z miodem, solą i pieprzem.
Tą zaprawą posmarować pędzelkiem golonki, ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym
naczyniu, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1i1/2 godziny. W czasie
pieczenia smarować zaprawą
i polewać wytworzonym sosem (przewrócić przynajmniej dwa razy, aby równo się
upiekły).
Podawać z odsmażonymi ziemniakami.
Pozdrowienia
eRPe
--
Zagraj z finalistkami
Miss Polonia [ http://miss.onet.pl/start.html ]
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|