« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-10 14:55:48
Temat: Gotowanie - potrzebna opinia fachowcowPytanie mam proste ale chodzi mi o medyczna i fachowa odpowiedz.
Sa naczynia w ktorych gotuje(?) sie mieso poprzez zalanie wrzatkiem i
pozostawienie na ok 40 minut pod przykryciem w specjalnym naczyniu. Z fizyki w
latwy sposob wynika ze temperatura w owym naczyniu caly czas wolno ale opada
tak wiec mieso podlega obrobce termicznej w temperaturze ponizej 100 stopni.
Czy z punktu widzenia bakterii, substancji (nawet antybiotykow) ktorymi
karmione sa zwierzeta oraz innych nieznanych mi zwiazkow i czynnikow mieso jest
w 100% czyste od niebezpieczenstw i mozna je spokojne spozywac?
Ludzkosc od wiekow gotuje w temperaturze 100 stopni i jakos nie moge dowierzac
ze nagle ktos wpadl na pomysl aby poddawac produkty obrobce w nizszej
temperaturze...
Czy ktos moglby zajac fachowe stanowisko w powyzszej sprawie.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Pawel
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-02-10 16:30:27
Temat: Re: Gotowanie - potrzebna opinia fachowcowJałowe staje się po 20 min. w 122 st.C
Ale jałowość należałoby skontrolować przez posiew ze ślepą próbą...
KF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |