« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-07 12:54:01
Temat: Groch cały-łuskany pomocy!Błagam pomóżcie!
Jest zero w kuchni - a mam szybko dowiedzieć się, czy różni się groch żółty cały
od grochu żółtego łuskanego. A także mam się dowiedzieć, jakie jest ich
zastosowanie kulinarne - do jakich potraw chętniej stosuje się łuskany, a do
jakich cały?
Proszę o pomoc - ja naprawdę nic a nic się na tym nie znam.
b30
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-07 14:52:28
Temat: Re: Groch cały-łuskany pomocy!In article <0...@n...onet.pl>,
b...@p...onet.pl wrote:
> Błagam pomóżcie!
> Jest zero w kuchni - a mam szybko dowiedzieć się, czy różni się groch żółty
> cały
> od grochu żółtego łuskanego. A także mam się dowiedzieć, jakie jest ich
> zastosowanie kulinarne - do jakich potraw chętniej stosuje się łuskany, a do
> jakich cały?
Łuskany różni się od całego brakiem łuski. Zastosowanie takie samo,
tyle, że jak się gotuje łuskany to koniecznie należy go potem przetrzeć
przez sito, by w potrawie nie było łusek. (Chyba, że gotuje się
grochówkę wojskową). Jednak grochówka gotowana na grochu z łuskami ma
więcej smaku. Jako początkujący wybierz łuskany.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-07 15:30:31
Temat: Re: Groch cały-łuskany pomocy!> In article <0...@n...onet.pl>,
> b...@p...onet.pl wrote:
>
> > Błagam pomóżcie!
> > Jest zero w kuchni - a mam szybko dowiedzieć się, czy różni się groch żółty
> > cały
> > od grochu żółtego łuskanego. A także mam się dowiedzieć, jakie jest ich
> > zastosowanie kulinarne - do jakich potraw chętniej stosuje się łuskany, a do
> > jakich cały?
>
> Łuskany różni się od całego brakiem łuski. Zastosowanie takie samo,
> tyle, że jak się gotuje łuskany to koniecznie należy go potem przetrzeć
> przez sito, by w potrawie nie było łusek. (Chyba, że gotuje się
> grochówkę wojskową). Jednak grochówka gotowana na grochu z łuskami ma
> więcej smaku. Jako początkujący wybierz łuskany.
>
No ale przecież grochówka to nie jest jedyna potrawa z zastosowaniem grochu.
Jakie mogą być jeszcze inne - ja odkryłem jeszcze wigilijną kapustę z grochem
oraz wigilijny groch z grzybami i cebulkę - gdzie w jednym daniu spotykają się
osobno gotowane - groch cały i groch łuskany. A w jakich jeszcze daniach pojawia
się groch - cały i łuskany.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-07 15:59:07
Temat: Re: Groch cały-łuskany pomocy!In article <0...@n...onet.pl>,
b...@p...onet.pl wrote:
> > In article <0...@n...onet.pl>,
> > b...@p...onet.pl wrote:
> >
> > > Błagam pomóżcie!
> > > Jest zero w kuchni - a mam szybko dowiedzieć się, czy różni się groch
> > > żółty
> > > cały
> > > od grochu żółtego łuskanego. A także mam się dowiedzieć, jakie jest ich
> > > zastosowanie kulinarne - do jakich potraw chętniej stosuje się łuskany, a
> > > do
> > > jakich cały?
> >
> > Łuskany różni się od całego brakiem łuski. Zastosowanie takie samo,
> > tyle, że jak się gotuje łuskany to koniecznie należy go potem przetrzeć
> > przez sito, by w potrawie nie było łusek. (Chyba, że gotuje się
> > grochówkę wojskową). Jednak grochówka gotowana na grochu z łuskami ma
> > więcej smaku. Jako początkujący wybierz łuskany.
> >
>
> No ale przecież grochówka to nie jest jedyna potrawa z zastosowaniem grochu.
> Jakie mogą być jeszcze inne - ja odkryłem jeszcze wigilijną kapustę z grochem
> oraz wigilijny groch z grzybami i cebulkę - gdzie w jednym daniu spotykają
> się
> osobno gotowane - groch cały i groch łuskany. A w jakich jeszcze daniach
> pojawia
> się groch - cały i łuskany.
Naprawdę nie widzę powodu, by mieszać ze sobą groch łuskany i cały.
Łuska z grochu jest niestrawna, nie jest też specjalnie przyjemna do
jedzenia. Dodatek grochu niełuskanego do potrawy wigilijnej może wynikać
z chęci podkreślenia postnego charakteru tej potrawy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-07 17:58:33
Temat: Re: Groch cały-łuskany pomocy!
<b...@p...onet.pl> wrote in message
news:0c9d.00000409.4114f596@newsgate.onet.pl...
> No ale przecież grochówka to nie jest jedyna potrawa z zastosowaniem
grochu.
> Jakie mogą być jeszcze inne - ja odkryłem jeszcze wigilijną kapustę z
grochem
> oraz wigilijny groch z grzybami i cebulkę - gdzie w jednym daniu spotykają
się
> osobno gotowane - groch cały i groch łuskany. A w jakich jeszcze daniach
pojawia
> się groch - cały i łuskany.
mozna zrobic z grochu wegetarianskie potrawy:
np;
dal ( zupa )
paste na chleb
nadzienie do pierogow
pasztet zapiekany w foremce
"kotlety"ugotowany groch zmielic,dodac jajko,przyprawy,formowac i smazyc
zobacz tam :
www.puszkkka.spinacz.pl
pogoglaj to napewno znajdziesz wiecej :))
pozdrawiam
Arleta
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |