Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: b...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Groch cały-łuskany pomocy!
Date: 7 Aug 2004 17:30:31 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 25
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1091892631 1211 213.180.130.18 (7 Aug 2004 15:30:31
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Aug 2004 15:30:31 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 83.29.20.63, 192.168.243.36
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210419
Ukryj nagłówki
> In article <0...@n...onet.pl>,
> b...@p...onet.pl wrote:
>
> > Błagam pomóżcie!
> > Jest zero w kuchni - a mam szybko dowiedzieć się, czy różni się groch żółty
> > cały
> > od grochu żółtego łuskanego. A także mam się dowiedzieć, jakie jest ich
> > zastosowanie kulinarne - do jakich potraw chętniej stosuje się łuskany, a do
> > jakich cały?
>
> Łuskany różni się od całego brakiem łuski. Zastosowanie takie samo,
> tyle, że jak się gotuje łuskany to koniecznie należy go potem przetrzeć
> przez sito, by w potrawie nie było łusek. (Chyba, że gotuje się
> grochówkę wojskową). Jednak grochówka gotowana na grochu z łuskami ma
> więcej smaku. Jako początkujący wybierz łuskany.
>
No ale przecież grochówka to nie jest jedyna potrawa z zastosowaniem grochu.
Jakie mogą być jeszcze inne - ja odkryłem jeszcze wigilijną kapustę z grochem
oraz wigilijny groch z grzybami i cebulkę - gdzie w jednym daniu spotykają się
osobno gotowane - groch cały i groch łuskany. A w jakich jeszcze daniach pojawia
się groch - cały i łuskany.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|