Data: 2004-08-07 15:59:07
Temat: Re: Groch cały-łuskany pomocy!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <0...@n...onet.pl>,
b...@p...onet.pl wrote:
> > In article <0...@n...onet.pl>,
> > b...@p...onet.pl wrote:
> >
> > > Błagam pomóżcie!
> > > Jest zero w kuchni - a mam szybko dowiedzieć się, czy różni się groch
> > > żółty
> > > cały
> > > od grochu żółtego łuskanego. A także mam się dowiedzieć, jakie jest ich
> > > zastosowanie kulinarne - do jakich potraw chętniej stosuje się łuskany, a
> > > do
> > > jakich cały?
> >
> > Łuskany różni się od całego brakiem łuski. Zastosowanie takie samo,
> > tyle, że jak się gotuje łuskany to koniecznie należy go potem przetrzeć
> > przez sito, by w potrawie nie było łusek. (Chyba, że gotuje się
> > grochówkę wojskową). Jednak grochówka gotowana na grochu z łuskami ma
> > więcej smaku. Jako początkujący wybierz łuskany.
> >
>
> No ale przecież grochówka to nie jest jedyna potrawa z zastosowaniem grochu.
> Jakie mogą być jeszcze inne - ja odkryłem jeszcze wigilijną kapustę z grochem
> oraz wigilijny groch z grzybami i cebulkę - gdzie w jednym daniu spotykają
> się
> osobno gotowane - groch cały i groch łuskany. A w jakich jeszcze daniach
> pojawia
> się groch - cały i łuskany.
Naprawdę nie widzę powodu, by mieszać ze sobą groch łuskany i cały.
Łuska z grochu jest niestrawna, nie jest też specjalnie przyjemna do
jedzenia. Dodatek grochu niełuskanego do potrawy wigilijnej może wynikać
z chęci podkreślenia postnego charakteru tej potrawy.
Władysław
|