Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Groch cały-łuskany pomocy!
Date: Sat, 07 Aug 2004 17:59:07 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <w...@n...onet.pl>
<0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
X-Trace: news.onet.pl 1091894336 11788 80.72.34.43 (7 Aug 2004 15:58:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Aug 2004 15:58:56 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210420
Ukryj nagłówki
In article <0...@n...onet.pl>,
b...@p...onet.pl wrote:
> > In article <0...@n...onet.pl>,
> > b...@p...onet.pl wrote:
> >
> > > Błagam pomóżcie!
> > > Jest zero w kuchni - a mam szybko dowiedzieć się, czy różni się groch
> > > żółty
> > > cały
> > > od grochu żółtego łuskanego. A także mam się dowiedzieć, jakie jest ich
> > > zastosowanie kulinarne - do jakich potraw chętniej stosuje się łuskany, a
> > > do
> > > jakich cały?
> >
> > Łuskany różni się od całego brakiem łuski. Zastosowanie takie samo,
> > tyle, że jak się gotuje łuskany to koniecznie należy go potem przetrzeć
> > przez sito, by w potrawie nie było łusek. (Chyba, że gotuje się
> > grochówkę wojskową). Jednak grochówka gotowana na grochu z łuskami ma
> > więcej smaku. Jako początkujący wybierz łuskany.
> >
>
> No ale przecież grochówka to nie jest jedyna potrawa z zastosowaniem grochu.
> Jakie mogą być jeszcze inne - ja odkryłem jeszcze wigilijną kapustę z grochem
> oraz wigilijny groch z grzybami i cebulkę - gdzie w jednym daniu spotykają
> się
> osobno gotowane - groch cały i groch łuskany. A w jakich jeszcze daniach
> pojawia
> się groch - cały i łuskany.
Naprawdę nie widzę powodu, by mieszać ze sobą groch łuskany i cały.
Łuska z grochu jest niestrawna, nie jest też specjalnie przyjemna do
jedzenia. Dodatek grochu niełuskanego do potrawy wigilijnej może wynikać
z chęci podkreślenia postnego charakteru tej potrawy.
Władysław
|