Data: 2004-08-07 15:30:31
Temat: Re: Groch cały-łuskany pomocy!
Od: b...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> In article <0...@n...onet.pl>,
> b...@p...onet.pl wrote:
>
> > Błagam pomóżcie!
> > Jest zero w kuchni - a mam szybko dowiedzieć się, czy różni się groch żółty
> > cały
> > od grochu żółtego łuskanego. A także mam się dowiedzieć, jakie jest ich
> > zastosowanie kulinarne - do jakich potraw chętniej stosuje się łuskany, a do
> > jakich cały?
>
> Łuskany różni się od całego brakiem łuski. Zastosowanie takie samo,
> tyle, że jak się gotuje łuskany to koniecznie należy go potem przetrzeć
> przez sito, by w potrawie nie było łusek. (Chyba, że gotuje się
> grochówkę wojskową). Jednak grochówka gotowana na grochu z łuskami ma
> więcej smaku. Jako początkujący wybierz łuskany.
>
No ale przecież grochówka to nie jest jedyna potrawa z zastosowaniem grochu.
Jakie mogą być jeszcze inne - ja odkryłem jeszcze wigilijną kapustę z grochem
oraz wigilijny groch z grzybami i cebulkę - gdzie w jednym daniu spotykają się
osobno gotowane - groch cały i groch łuskany. A w jakich jeszcze daniach pojawia
się groch - cały i łuskany.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|