Data: 2004-08-07 14:52:28
Temat: Re: Groch cały-łuskany pomocy!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <0...@n...onet.pl>,
b...@p...onet.pl wrote:
> Błagam pomóżcie!
> Jest zero w kuchni - a mam szybko dowiedzieć się, czy różni się groch żółty
> cały
> od grochu żółtego łuskanego. A także mam się dowiedzieć, jakie jest ich
> zastosowanie kulinarne - do jakich potraw chętniej stosuje się łuskany, a do
> jakich cały?
Łuskany różni się od całego brakiem łuski. Zastosowanie takie samo,
tyle, że jak się gotuje łuskany to koniecznie należy go potem przetrzeć
przez sito, by w potrawie nie było łusek. (Chyba, że gotuje się
grochówkę wojskową). Jednak grochówka gotowana na grochu z łuskami ma
więcej smaku. Jako początkujący wybierz łuskany.
Władysław
|