« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-19 22:56:01
Temat: Grzyby po raz n-ty....Mam śliczne siniaczki (podgrzybki brunatne) w liczbie 3 wiaderek, które chcą
doczekać zimowych wieczorów. Zamrażalka odmawia przyjecia nastepnej porcji,
słoiki z suszonymi przepełnione, marynata odpada...
Czy da się je podsmażyć na oliwie, przełozyć do słoików i zapasteryzować
jako bazę do sosów? Jeśli tak, to poproszę o szczegółowe wskazówki, co, jak,
kiedy i gdzie... A może jeszcze inne pomysły na zawekowanie ich?
--
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-20 01:44:07
Temat: Re: Grzyby po raz n-ty....
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:eepshu$65n$1@inews.gazeta.pl...
> Mam śliczne siniaczki (podgrzybki brunatne) w liczbie 3 wiaderek, które
> chcą
> doczekać zimowych wieczorów. Zamrażalka odmawia przyjecia nastepnej
> porcji,
> słoiki z suszonymi przepełnione, marynata odpada...
>
> Czy da się je podsmażyć na oliwie, przełozyć do słoików i zapasteryzować
> jako bazę do sosów? Jeśli tak, to poproszę o szczegółowe wskazówki, co,
> jak,
> kiedy i gdzie... A może jeszcze inne pomysły na zawekowanie ich?
>
> --
> Pozdrawiam,
> Akulka
Witaj Akulko!
Dokładnie tak jak piszesz, z tym, że muszą być usmażone do stanu gotowego
(uwzgledniając pasteryzowanie). Nie mogą być na wpół surowe. Cebulę dopiero
po otwarciu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-20 06:53:33
Temat: Re: Grzyby po raz n-ty....
> Dokładnie tak jak piszesz, z tym, że muszą być usmażone do stanu gotowego
> (uwzgledniając pasteryzowanie). Nie mogą być na wpół surowe. Cebulę dopiero
> po otwarciu...
Ja dodatkowo pasteryzuję dwukrotnie w odstępie 24 godz.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-20 07:03:39
Temat: Re: Grzyby po raz n-ty....Hej
pewna metoda bez zepsucia:
obgotuj około 10-15 minut. Dobrze odcedz, najlepiej pozostawić na
sitku lub cedzaku na noc. Nastęnie pokrój na kwałki lub paseczki i
wrzuć na mocno rogrzany tłuszcz, posól, popieprz i smaż aż cała
woda dobrze odparuje i zostanie sam olej którego troszkę sporo
powinno być (powinno to trwać około 10-20 minut). Nie dodawaj cebuli
bo szybko fermentuje w słoikach bez octu. Napełnij słoiki, ale
pozostaw około 1,5 cm przestrzeni z góry, zakręć i pasteryzuj
około 20 minut. Wspaniała baza do zupy, sosy czy nadzienia.
Smacznego. Pozdrawiam
Tomciu (kucharz)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-20 07:08:23
Temat: Re: Grzyby po raz n-ty....> Mam śliczne siniaczki (podgrzybki brunatne) w liczbie 3 wiaderek,
> ...
Podziel się :-) Ja marzę o grzybobraniu i grzybach, szczególnie świezych,
takich usmażonych na patelni z cebulą, ale niestty lekarz zabronił mi jeść
je w ciąży :-( Na grzyby z kolei iść nie mogę, bo mąż mi nie pozwala ze
względu na kleszcze i możliwość zachorowania Maleńkiej :-(
Ale w przyszłym roku sobie "odbiję". Zostawię Małą z babcią i pojadę. A
co!!! :-)
Pozdrawiamy życząc smacznego
Barbara i Maleńka (~11.10.2006)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-20 07:36:43
Temat: Re: Grzyby po raz n-ty....Cześć
A może po prostu zasól je.
Moja teściowa robi tak: do wiaderka (np po kapuście) sypie warstwę soli
warstwę grzybów i tak do pełna.na wierzch jakiś talerzyk na który m jest coś
ciężkiego na tyle żeby talerzyk wprasował sie w grzyby i były cały czas
zalane sokiem.Takie zasolone stoją sobie w piwnicy nawet do marca czy
kwietnia. wybiera sie po trochu , moczy przez noc żeby sól odeszła i
gotowe.Przy wybieraniu trzeba uważać i robic to jednakowymi warstwami i
pamiętać o docisnięciu talerza żeby wszystkie były zalane skokiem , bo
inaczej sie zepsują.
--
Katarzyna -Rzeszowianka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-20 13:45:03
Temat: Re: Grzyby po raz n-ty....
Użytkownik <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1158735819.854010.104070@m7g2000cwm.googlegroup
s.com...
Hej
pewna metoda bez zepsucia:
obgotuj około 10-15 minut. Dobrze odcedz, najlepiej pozostawić na
sitku lub cedzaku na noc. Nastęnie pokrój na kwałki lub paseczki i
wrzuć na mocno rogrzany tłuszcz, posól, popieprz i smaż aż cała
woda dobrze odparuje i zostanie sam olej którego troszkę sporo
powinno być (powinno to trwać około 10-20 minut). Nie dodawaj cebuli
bo szybko fermentuje w słoikach bez octu. Napełnij słoiki, ale
pozostaw około 1,5 cm przestrzeni z góry, zakręć i pasteryzuj
około 20 minut. Wspaniała baza do zupy, sosy czy nadzienia.
Smacznego. Pozdrawiam
Tomciu (kucharz)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-23 17:43:21
Temat: Re: Grzyby po raz n-ty....Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:eeqpc9$env$1@opal.icpnet.pl...
> > Mam śliczne siniaczki (podgrzybki brunatne) w liczbie 3 wiaderek,
> Ale w przyszłym roku sobie "odbiję". Zostawię Małą z babcią i pojadę. A
> co!!! :-)
Tiaaa... też sobie tak co roku obiecywałam, ale mój mamincycek... po
czterech latach udało się pierwsze poważne grzybobranie ;)
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-23 18:09:00
Temat: Re: Grzyby po raz n-ty....
Użytkownik "Margola" <malgos@spamowi_mowimy_won.panda.bg.univ.gda.pl>
napisał w wiadomości
>
> Tiaaa... też sobie tak co roku obiecywałam, ale mój mamincycek... po
> czterech latach udało się pierwsze poważne grzybobranie ;)
>
????
cztery lata karmić piersią
????
maślak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-23 18:10:09
Temat: Re: Grzyby po raz n-ty....
"maślak" <m...@o...pl> wrote in message
news:ef3t8l$enr$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Margola" <malgos@spamowi_mowimy_won.panda.bg.univ.gda.pl>
> napisał w wiadomości
>>
>> Tiaaa... też sobie tak co roku obiecywałam, ale mój mamincycek... po
>> czterech latach udało się pierwsze poważne grzybobranie ;)
>>
> ????
> cztery lata karmić piersią
> ????
>
> maślak
Ty to jestes śluzowiec, nie maślak...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |