Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gulasz???-P
Date: Sun, 5 Jan 2003 12:35:06 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <av9688$mb$1@news.tpi.pl>
References: <av8s2t$1hd$1@serwer.infinity.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1041767496 715 213.25.246.186 (5 Jan 2003 11:51:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 5 Jan 2003 11:51:36 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140510
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dorcia" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:av8s2t$1hd$1@serwer.infinity.net.pl...
> Jak zrobić gulasz wieprzowy????
>
> Pozdrawiam Dorota
tak samo jak wolowy.
przekleje Ci przepis na gulasz z szynki wieprzowej - w szybkowarze- ale
zasada jest ta sama, tylko czas duszenia jest dluzszy, no i plyny trzeba
uzupelniac w trakcie duszenia.
50-60 dkg szynki wieprzowej bez kosci
pokroj w kostke, obsmaz na patelni partiami ( jak wrzucisz calosc - to
zamiast sie obsmazyc- zacznie wychodzic plyn z miesa), wrzuc do szybkowara,
nalej wody na patelnie i zbierz to co sie przyrumienilo- to da kolor i
aromat dla sosu.Wkroj do tego i cebule w polplasterki .Zalej szklanka
wody( lacznie z tym plynem z patelni ma byc szklanka), dodaj listek laurowy
,dopraw vegeta do smaku i zamknij garnek.Jak lubisz- to mozesz dodac pol
malej papryki
swiezej- kolor czerwony lub zielony- w kostke.
Po uplywie 40 min gulasz gotowy. Nic nie uzupelniasz woda- bo ona prawie nie
wyparowuje i nie trzeba dyzurowac w kuchni. - te ostatnie 2 zdania dotycza
szybkowaru.
Jeszcze tylko zawiesic sos maka i poproszyc pieprzem. .Lepiej miec mniej
sosu ale smacznego, esencjonalnego niz duzo i wodnistego(moja rada)
Jola L-L
|