Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsfeed.wirehub.nl!newsfeed.tpinternet.pl
!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: bella <belunia@[usunxxx]autograf.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Help - Potrawa z jajek ??
Date: Mon, 15 Mar 2004 10:58:49 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 83
Message-ID: <c33ucv$q41$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <c2nqhh$6dp$1@absinth.dialog.net.pl>
<2...@n...onet.pl>
<c2pbse$6ut$1@absinth.dialog.net.pl> <c2scc2$k1c$2@atlantis.news.tpi.pl>
<2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pd226.rzeszow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1079344503 26753 213.76.242.226 (15 Mar 2004 09:55:03
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Mar 2004 09:55:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <2...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195104
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los, 2004-03-12 16:02, wrote...
>>>>robi się tak: usmażoną wątróbkę sieka się drobno, soli, miesza z
>>>gotowanym ->jajkiem (tyż posiekanym), doprawia (gałka muszkatołowa) i
>>>już. Całkiem ->całkiem do kanapek.
>>
>>a ile tych jajek? ile watrobki?
>>to ja poprosze o caly przepis :)
> Przecież dwa listy wcześniej pisałem, że był kilkakrotnie w tej grupie
> podawany. Znasz Google?
>
> Władysław
wklejam to co znalazlam (zanim zadalam pytanie!)
1. Witam,
Pasztet (ja to tak nazywam) z watrobek robie tak:
Watrobke (najlepiej cieleca, ale moze byc wolowa lub kurza) przesmazam z
cebula, przekrecam przez drobne sitko w robocie kuchennym, dodaje jajko
na twardo, garsc swiezej pietruszki. Do smazenia uzywam oleju (1 lub 2
lyzki) ale najlepiej dodac stopionego tluszczu gesiego, do tego sol i
pieprz do smaku.
Smacznego!
Ewa
2. Kawior żydowski ( Gehakte leber )
0,75 kg wątróbki drobiowej
4 jajka
2 duże cebule
100 g smalcu gęsiego ( masło )
sól, pieprz do smaku
cebulę drobno posiekać, posolić, odstawic na pół godziny;
wątróbki udusić w tłuszczu, ostudzć, drobno posiekać;
jajka ugotowac na twardo, posiekać; wszysko wymieszać z tłuszczem,
doprawic sola i pieprzem. ja to jem do chleba
zastąpienie tłuszczu gęsiego masłem odbiera potrawie specyficzny smak,
no i nie jet ona już koszerna ;-))
Sławomir J. Marusiński
3. "KAWIOR" ŻYDOWSKI
C.K. kuchnia by R.Makłowicz
1,2 kg wątróbek kurzych
30 dag smalcu z gęsi
8 jajek
30 dag cebuli
sól, pieprz
Osączone wątróbki smażymy na ruszcie lub patelni. Smalec rozgrzewamy i
rumienimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Jajka gotujemy na twardo i
siekamy Ostudzoną wątróbkę również siekamy. Wszystkie składniki
dokradnie mieszamy, soląc i pieprząc obficie.
Rafał
A teraz ponawiam swoje pytanie:
- ile tych jajek ?
1? wg pierwszego przepisu (wątróbki na oko)
4? wg drugiego (0,75 dag watrobki)
8? wg trzeciego? (1,2 kg watrobki)
x? wg piątego?
Kiedy znalazłam te przepisy, pomyślałam, że kazdy ma inny,
Opierając się na zdaniu: "Całkiem ->całkiem do kanapek."
poprosiłam o przepis.
Panie Władysławie!
Znam Google.
Teraz proszę o odpowiedź tych, którzy mają wypróbowany przepis i zechcą
się nim podzielić.
dziękuję
--
pozdrawiam
b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
|