Data: 2002-07-18 19:06:14
Temat: Re: Herbatka Gonseen
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "IwonaS" <z...@z...pl> napisał w wiadomości
news:ah5vto$3ot$1@news.tpi.pl...
>
>
> > aha.
> > wedlug wiekszosci (a moze sie myle)
> > walczacych na tej grupie osob, weglowodany sa zrodlem wszelkiego zla w
> > dietetyce
> > i tylko dieta bogata w bialka i/lub tluszcze przyczynia sie
> > do zachowania zgrabnej sylwetki i wiecznego zdrowia
> > a co niektorzy mowia nawet...
> > ze nadmiar tluszczow leczy
> > :)
>
> Kiedyś byłam na takim wykładzie wyjaśniono mi dlaczego dieta bez
> węglowodanów, a z dużą ilością tłuszczów powoduje obniżenie wagi.
To jest dieta ketogeniczna. Na tej diecie kwasy tłuszczowe uwolnione z
tkanki tłuszczowej nie mają szans z powrotem się zawiązać w trigliceryd, bo
nie ma dostaw aktywnego glicerolu ze szlaku glikolizy (przetwarzania
glukozy).
> Teraz nie pamiętam tego wyjaśnienia.
>
> Ale przykładem, że tłuszcze wcale nie są takie zdrowe, to Eskimosi, którzy
> owszem są wolni od wielu chorób cywilizacyjnych, ale też krótko żyją,
Nie jest to prawdą. Eskimosi żyją tak samo długo jak inne ludy, tylko ich
średnia długość życia jest niska z powodu trudnych warunków życia, wysokiej
śmiertelności niemowląt i dużej wypadkowości.
mają
> reumatyzm, zwyrodnienia, nie mają zębów ...
To dotyczy współczesnych Eskimosów, którzy mają w igloo zainstalowane
automaty z coca colą i do tego szerzy się wśród nich alkoholizm.
Co pisze Biochemia Harpera str.282:
"Ponadto w osoczu Eskimosów stwierdza się małe stężenie cholesterolu,
triacygliceroli, LDL i VLDL, natomiast zwiększone stężenie lipoprotein o
dużej gęstości (HDL). Taki profil stężeń wydaje się przeciwdziałać
powstawaniu miażdżycy naczyń i występowaniu zawałów serca."
>
> A białka człowiekowi potrzebne jest kilka gramów dziennie.
"Biochemia Harpera" str. 344:
Każdego dnia dorośli degradują 1-2% białka ich organizmów.... 75-80%
uwolnionych aminokwasów jest wówczas ponownie wykorzystywana do syntezy
białka. Azot pozostałych jest katabolizowany do mocznika, a szkielety
węglowe do amfibolicznych związków pośrednich. W społeczeństwie zachodnim ta
dzienna strata wynosi do 30-40 g białka."
Nie jest to więc kilka gram.
> Są przykłady odkładania się nadmiaru białka w postaci jakiś włókniaków,
> stwardnień, zwłóknień.
Łupieżu i pękających pięt, a także łamiliwych paznokci, swędzenia skóry...
> Po diecie wolnej od białka powyższe zmiany znikają.
A pojawiają się objawy niedoboru: obrzęk, wzdęty brzuch, czyli kwashiorkor.
Pozdrawiam
Leszek
|