« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2017-05-27 17:33:41
Temat: Re: HumusPani Ewa napisała:
>>> Zależy, co kto lubi.
>> Jasne. Na pl.rec.ogrody będą mieli pewnie inne zdanie.
> Niech oni tam zęby w glebę i cicho siedzą.
Tylko żeby im się próchnica nie wdała.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2017-05-28 03:21:37
Temat: Re: HumusW dniu 2017-05-27 o 01:47, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2017-05-26 o 22:34, tandoori.curry pisze:
>>> Witam wszystkich. To mój pierwszy post a dotyczy przygotowania
>>> humusa. Jadłem to raz i bardzo mi to smakowało. Po kilku próbach
>>> raczej nieudanych (przepisy z internetu)zniechęciłem się ((. Czy zna
>>> może ktoś z Was wypróbowany i sprawdzony przepis na tahini/humus ?
>>> Będę wdzięczny.
>>
>> Przepis na Hummus
>>
>> Przepis na hummus jest prosty. Hummus to pasta z ciecierzycy lub inaczej
>> cieciorki wywodząca się z kuchni arabskiej. Przepis na hummus ulega
>> ciągłym delikatnym modyfikacjom, każdy ma swój ulubiony i ten, który
>> smakuje mu najbardziej. Podstawa pasty hummus jest ugotowana
>> ciecierzyca, czosnek, cytryna i pasta tahina. Do tego kumin mielony,
>> sól, oliwa. Można jednak pokusić się o dodanie suszonych pomidorów,
>> zioła jak bazylię, tymianek, ale również smażoną cebulę, lub wędzona
>> paprykę. Możliwości jest bardzo dużo!
>> Mój ulubiony przepis na hummus to właśnie ten. Powstaje fantastyczny
>> hummus, idealny do pieczywa, warzyw surowych, jako dip, jako smarowidło
>> do bułek i chlebka pita. Pycha, no pycha i już!
>> http://www.olgasmile.com/przepis-na-hummus.html
>>
>>
>
> To chyba ta pani, co to konserwy mięsne pasteryzuje RAZ - i to w temp.
> zaledwie 80 stopni C. Ba, innym niegramotnym toto poleca, jakby sama robiła
> i co gorsza jadła. Przecież gdyby to jadła, to by już raczej nie żyła...
> ona ani jej rodzina.
> CZYLI WSZYSTKO JASNE.
>
> PS. Nie wiem, nad czym te zachwyty - humus to po prostu zmiksowane
> jedzenie.
> Ja na to mówię PAPATUCHA.
> Zęby bardzo przeszkadzają w spożywaniu.
Ja tego świstwa nie jadam.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2017-05-28 03:49:07
Temat: Re: HumusW dniu 2017-05-28 o 03:21, Animka pisze:
> W dniu 2017-05-27 o 01:47, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2017-05-26 o 22:34, tandoori.curry pisze:
>>>> Witam wszystkich. To mój pierwszy post a dotyczy przygotowania
>>>> humusa. Jadłem to raz i bardzo mi to smakowało. Po kilku próbach
>>>> raczej nieudanych (przepisy z internetu)zniechęciłem się ((. Czy zna
>>>> może ktoś z Was wypróbowany i sprawdzony przepis na tahini/humus ?
>>>> Będę wdzięczny.
>>>
>>> Przepis na Hummus
>>>
>>> Przepis na hummus jest prosty. Hummus to pasta z ciecierzycy lub inaczej
>>> cieciorki wywodząca się z kuchni arabskiej. Przepis na hummus ulega
>>> ciągłym delikatnym modyfikacjom, każdy ma swój ulubiony i ten, który
>>> smakuje mu najbardziej. Podstawa pasty hummus jest ugotowana
>>> ciecierzyca, czosnek, cytryna i pasta tahina. Do tego kumin mielony,
>>> sól, oliwa. Można jednak pokusić się o dodanie suszonych pomidorów,
>>> zioła jak bazylię, tymianek, ale również smażoną cebulę, lub wędzona
>>> paprykę. Możliwości jest bardzo dużo!
>>> Mój ulubiony przepis na hummus to właśnie ten. Powstaje fantastyczny
>>> hummus, idealny do pieczywa, warzyw surowych, jako dip, jako smarowidło
>>> do bułek i chlebka pita. Pycha, no pycha i już!
>>> http://www.olgasmile.com/przepis-na-hummus.html
>>>
>>>
>>
>> To chyba ta pani, co to konserwy mięsne pasteryzuje RAZ - i to w temp.
>> zaledwie 80 stopni C. Ba, innym niegramotnym toto poleca, jakby sama
>> robiła
>> i co gorsza jadła. Przecież gdyby to jadła, to by już raczej nie żyła...
>> ona ani jej rodzina.
>> CZYLI WSZYSTKO JASNE.
>>
>> PS. Nie wiem, nad czym te zachwyty - humus to po prostu zmiksowane
>> jedzenie.
>> Ja na to mówię PAPATUCHA.
>> Zęby bardzo przeszkadzają w spożywaniu.
>
> Ja tego świństwa nie jadam.
>
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2017-05-28 08:04:47
Temat: Re: HumusDnia 2017-05-28 03:21, obywatel Animka uprzejmie donosi:
> W dniu 2017-05-27 o 01:47, Ikselka pisze:
>>
>> PS. Nie wiem, nad czym te zachwyty - humus[...]
>
> Ja tego świstwa nie jadam.
Nie dziwota, wszak to niejadalne.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2017-05-28 09:41:34
Temat: Re: HumusAnimka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2017-05-27 o 01:47, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2017-05-26 o 22:34, tandoori.curry pisze:
>>>> Witam wszystkich. To mój pierwszy post a dotyczy przygotowania
>>>> humusa. Jadłem to raz i bardzo mi to smakowało. Po kilku próbach
>>>> raczej nieudanych (przepisy z internetu)zniechęciłem się ((. Czy zna
>>>> może ktoś z Was wypróbowany i sprawdzony przepis na tahini/humus ?
>>>> Będę wdzięczny.
>>>
>>> Przepis na Hummus
>>>
>>> Przepis na hummus jest prosty. Hummus to pasta z ciecierzycy lub inaczej
>>> cieciorki wywodząca się z kuchni arabskiej. Przepis na hummus ulega
>>> ciągłym delikatnym modyfikacjom, każdy ma swój ulubiony i ten, który
>>> smakuje mu najbardziej. Podstawa pasty hummus jest ugotowana
>>> ciecierzyca, czosnek, cytryna i pasta tahina. Do tego kumin mielony,
>>> sól, oliwa. Można jednak pokusić się o dodanie suszonych pomidorów,
>>> zioła jak bazylię, tymianek, ale również smażoną cebulę, lub wędzona
>>> paprykę. Możliwości jest bardzo dużo!
>>> Mój ulubiony przepis na hummus to właśnie ten. Powstaje fantastyczny
>>> hummus, idealny do pieczywa, warzyw surowych, jako dip, jako smarowidło
>>> do bułek i chlebka pita. Pycha, no pycha i już!
>>> http://www.olgasmile.com/przepis-na-hummus.html
>>>
>>>
>>
>> To chyba ta pani, co to konserwy mięsne pasteryzuje RAZ - i to w temp.
>> zaledwie 80 stopni C. Ba, innym niegramotnym toto poleca, jakby sama robiła
>> i co gorsza jadła. Przecież gdyby to jadła, to by już raczej nie żyła...
>> ona ani jej rodzina.
>> CZYLI WSZYSTKO JASNE.
>>
>> PS. Nie wiem, nad czym te zachwyty - humus to po prostu zmiksowane
>> jedzenie.
>> Ja na to mówię PAPATUCHA.
>> Zęby bardzo przeszkadzają w spożywaniu.
>
> Ja tego świstwa nie jadam.
>
Nie interesuje mnie to.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2017-05-28 13:01:43
Temat: Re: HumusW dniu 2017-05-28 o 09:41, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2017-05-27 o 01:47, Ikselka pisze:
>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>> W dniu 2017-05-26 o 22:34, tandoori.curry pisze:
>>>>> Witam wszystkich. To mój pierwszy post a dotyczy przygotowania
>>>>> humusa. Jadłem to raz i bardzo mi to smakowało. Po kilku próbach
>>>>> raczej nieudanych (przepisy z internetu)zniechęciłem się ((. Czy zna
>>>>> może ktoś z Was wypróbowany i sprawdzony przepis na tahini/humus ?
>>>>> Będę wdzięczny.
>>>>
>>>> Przepis na Hummus
>>>>
>>>> Przepis na hummus jest prosty. Hummus to pasta z ciecierzycy lub inaczej
>>>> cieciorki wywodząca się z kuchni arabskiej. Przepis na hummus ulega
>>>> ciągłym delikatnym modyfikacjom, każdy ma swój ulubiony i ten, który
>>>> smakuje mu najbardziej. Podstawa pasty hummus jest ugotowana
>>>> ciecierzyca, czosnek, cytryna i pasta tahina. Do tego kumin mielony,
>>>> sól, oliwa. Można jednak pokusić się o dodanie suszonych pomidorów,
>>>> zioła jak bazylię, tymianek, ale również smażoną cebulę, lub wędzona
>>>> paprykę. Możliwości jest bardzo dużo!
>>>> Mój ulubiony przepis na hummus to właśnie ten. Powstaje fantastyczny
>>>> hummus, idealny do pieczywa, warzyw surowych, jako dip, jako smarowidło
>>>> do bułek i chlebka pita. Pycha, no pycha i już!
>>>> http://www.olgasmile.com/przepis-na-hummus.html
>>>>
>>>>
>>>
>>> To chyba ta pani, co to konserwy mięsne pasteryzuje RAZ - i to w temp.
>>> zaledwie 80 stopni C. Ba, innym niegramotnym toto poleca, jakby sama robiła
>>> i co gorsza jadła. Przecież gdyby to jadła, to by już raczej nie żyła...
>>> ona ani jej rodzina.
>>> CZYLI WSZYSTKO JASNE.
>>>
>>> PS. Nie wiem, nad czym te zachwyty - humus to po prostu zmiksowane
>>> jedzenie.
>>> Ja na to mówię PAPATUCHA.
>>> Zęby bardzo przeszkadzają w spożywaniu.
>>
>> Ja tego świstwa nie jadam.
>>
>
> Nie interesuje mnie to.
To po jakiego grzyba generujesz swoje odpowiedzi-nieprzydatne zresztą.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2017-05-28 13:33:25
Temat: Re: Humus>>>>> Przepis na Hummus
>>>>>
>>>>> Przepis na hummus jest prosty. Hummus to pasta z ciecierzycy lub
>>>>> inaczej
>>>>> cieciorki wywodząca się z kuchni arabskiej. Przepis na hummus ulega
>>>>> ciągłym delikatnym modyfikacjom, każdy ma swój ulubiony i ten, który
>>>>> smakuje mu najbardziej. Podstawa pasty hummus jest ugotowana
>>>>> ciecierzyca, czosnek, cytryna i pasta tahina. Do tego kumin mielony,
>>>>> sól, oliwa. Można jednak pokusić się o dodanie suszonych pomidorów,
>>>>> zioła jak bazylię, tymianek, ale również smażoną cebulę, lub wędzona
>>>>> paprykę. Możliwości jest bardzo dużo!
>>>>> Mój ulubiony przepis na hummus to właśnie ten. Powstaje fantastyczny
>>>>> hummus, idealny do pieczywa, warzyw surowych, jako dip, jako
>>>>> smarowidło
>>>>> do bułek i chlebka pita. Pycha, no pycha i już!
>>>>> http://www.olgasmile.com/przepis-na-hummus.html
Dziękuję za podpowiedź Pani Animko.)) Napewno spróbuję. Podoba ni się
pomysł dodania suszonych pomidorów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2017-05-29 00:54:45
Temat: Re: HumusW dniu 2017-05-28 o 13:33, tandoori.curry pisze:
>>>>>> Przepis na Hummus
>>>>>>
>>>>>> Przepis na hummus jest prosty. Hummus to pasta z ciecierzycy lub
>>>>>> inaczej
>>>>>> cieciorki wywodząca się z kuchni arabskiej. Przepis na hummus ulega
>>>>>> ciągłym delikatnym modyfikacjom, każdy ma swój ulubiony i ten, który
>>>>>> smakuje mu najbardziej. Podstawa pasty hummus jest ugotowana
>>>>>> ciecierzyca, czosnek, cytryna i pasta tahina. Do tego kumin mielony,
>>>>>> sól, oliwa. Można jednak pokusić się o dodanie suszonych pomidorów,
>>>>>> zioła jak bazylię, tymianek, ale również smażoną cebulę, lub wędzona
>>>>>> paprykę. Możliwości jest bardzo dużo!
>>>>>> Mój ulubiony przepis na hummus to właśnie ten. Powstaje fantastyczny
>>>>>> hummus, idealny do pieczywa, warzyw surowych, jako dip, jako
>>>>>> smarowidło
>>>>>> do bułek i chlebka pita. Pycha, no pycha i już!
>>>>>> http://www.olgasmile.com/przepis-na-hummus.html
>
> Dziękuję za podpowiedź Pani Animko.)) Napewno spróbuję. Podoba ni się
> pomysł dodania suszonych pomidorów.
Tylko gdzie kupisz te suszone pomidory :-( Chyba sam będziesz musiał
suszyć je.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2017-06-02 10:24:42
Temat: Re: HumusW dniu .05.2017 o 07:40 Trefniś <t...@m...com> pisze:
> W dniu .05.2017 o 22:34 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
>
>> Witam wszystkich.
>> To mój pierwszy post a dotyczy przygotowania humusa. Jadłem to raz i
>> bardzo mi to smakowało. Po kilku próbach raczej nieudanych (przepisy z
>> internetu)zniechęciłem się ((.
>> Czy zna może ktoś z Was wypróbowany i sprawdzony przepis na tahini/humus
>> ? Będę wdzięczny.
>
> Jeśli używałeś cieciorki z puszki, to chyba tu jest problem.
>
> Uwielbiam ciecierzycę, ale humusu sam nie robię.
>
> Natomiast mam zaufanie do Agnieszki Maciąg i proponuję zapoznać się z
> jej uwagami:
>
> http://agnieszkamaciag.pl/prawdziwy-humus-sekrety-go
towania-cieciorki/
"Ugotowałem" ciecierzycę według przepisu Maciąg.
Głównie chodziło o zastosowanie sody oczyszczonej do namoczenia i
gotowania.
Niestety, ciecierzyca została zmarnowana.
Rozgotowała się w ciągu kwadransa, utraciła swój smak na rzecz
obrzydliwego posmaku sody.
Na pewno nie popełniłem błędów, porównałem przepis z innymi podobnymi.
Poza tym doświadczenie podpowiedziało mi natychmiast, że łyżka sody to
ewidentny błąd. Ale to i tak nie pomogło.
Być może weganom hummus ma smakować chemicznie i "sodkowo", ale ja uznaję
przepis za całkowicie nieprzydatny.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2017-06-02 12:58:11
Temat: Re: HumusZrobiłem tak. Czerwona cieciorka rozgotowana na papkę. (Około 15 min).
Odlewam nadmiar wody. Chłodzę. W międzyczasie prażę około połowe wagowo
w stosunku do cieciorki nasion sesamu na złoty kolor. Chłodzę. Mix
cieciorki blenderem. Mix sesamu na papkę młynkiem do kawy. Dodaje soli,
rozgniecione ząbki czosnku sok z cytryny i sól jak nie zapomnę. Wszystko
mieszam. Posypuję na powierzchni tymiankiem albo zaatarem jak jest. Oraz
trochę ostrej papryki.
Dużo chyba zależy od cieciorki. Jak próbowałem z zielonej to było
kiepsko. pozdrawiam wszyskich.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |