Data: 2006-09-21 18:09:51
Temat: Re: IG paczka i faworkow
Od: " Jeff" <j...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chesky <c...@c...com> napisał(a):
> p.s. przy okazji jeszcze jedno pytanie.....
> na przykladzie maki, np chleb, po zrobieniu na tosterze
> po spieczeniu bedzie posiadalo wyzszy ig , tak ?
> ale im go bardziej spieczemy tym bedzie bardziej gorzkawe,
> czy wegle wtedy ulegaja destrukcji i tym sposobem czy
> ig nie bedzie sie obnizac ?
..chyba tak, IG moze troche podskoczyc, ale ja nie sadze zeby to bylo az tak
istotne, bowiem wazniejsza jest tutaj ilosc grzanek i ich jakosc (czy zrobione
sa np. z pelnosiarnistego ziarna), anizeli to opiekanie na tosterze.
Na to drugie pytanie nie odpowiem ci, bo nie wiem jak ten indeks moze wygladac
w przypadku zjedzenia silnie zweglonej grzanki(nawiasem mowiac nie wydaje mi
sie, ze to jest zbyt zdrowe)...
..ale jak cos znajde na ten temat, to wrzuce ci ta informacje na grupe.
Ponizej wklejam ci fragment tekstu o IG, ktory byc moze ci sie przyda:
----------------------------------------------------
------------------------
W obniżeniu poziomu glukozy pomaga błonnik, jego dodanie do posiłku powoduje
zwolnienie pracy żołądka, będzie się on powoli opróżniał i zwiąże glukozę w
jelitach. Najlepiej jedz pieczywo z ziarenkami, dostarczysz zarówno
węglowodanów jak i błonnika. Makaron powstały ze zboża a nie z mąki będzie
powodował wolny wzrost stężenia glukozy we krwi. Jedz razowy chleb, musli,
kasze, brązowy ryż. Unikaj białego chleba i ryżu.
Jeśli przygotowujesz pokarmy w formie podgrzewania, gotowania, smażenia w
głębokim tłuszczu, przyczyniasz się do podwyższenia stężenia glukozy we krwi.
Gotuj wszystko jak najkrócej. Ziemniaki surowe spowalniają wzrost glikemii,
ale już ugotowane powodują pęknięcie ścian komórkowych i przyspieszają
wchłanianie z jelit. Gdy polejesz je tłuszczykiem, usmażysz, czy użyjesz do
sałatki, spowolnisz proces wchłaniania glukozy.
Pijąc podczas posiłków, szybciej opróżnia się żołądek. Pij napoje, zwłaszcza
wodę po posiłku. Słodkie napoje i soki również zwiększają stężenie glukozy we
krwi. Ogranicz spożycie słodkości, to puste kalorie a powodują przybywanie na
wadze. Zrezygnuj ze słodyczy, ciastek, chipsów, przetworzonych płatków
śniadaniowych. Unikaj dosalania, chlorek sodowy też podwyższa wchłanianie
glukozy z diety. Zioła znajdujące się w mieszankach też zawierają sól.
----------------------------------------------------
--------------------------
Jeff
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|