Data: 2006-09-21 13:51:20
Temat: Re: IG paczka i faworkow
Od: "Chesky" <c...@c...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik " Jeff" <j...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:eetuob$6k1$1@inews.gazeta.pl...
> ...nie znam dokladnie skladu nutelli, ale prawdopodobnie wolniej opuszcza
> zoladek anizeli paczki i tym samym poziom glukozy we krwi nie podnosi sie
> tak silnie jak to ma miejsce w przypadku paczkow.
> Z tego co sie zorientowalem to Nutella ma w swoim skladzie orzechy, kokos
> itp,. a paczki robi sie z bialej maki, wiec musi ona nieco dluzej byc trawiona
> w zoladku i tym samym dluzej w nim przebywac.
no to teraz wszystko jasne- maka jest szybciej trawiona i stad ten wysoki ig,
w nutelli maki nie ma a jest: cukier, olej roslinny, orzechy laskowe 13%,
odtluszczone kakao 7,4%, odtluszczone mleko w proszku 5%,
laktoza, serwatka w proszku, lecytyna sojowa, aromat.
laktoza i serwatka musza byc pewnie dluzej trawione no i do tego orzechy,
kakao - same wegle o niskim ig.
> .napisz mi czy napisalem juz prosciej.
w porzadku, po ukladalem sobie teraz wszystko.
p.s. przy okazji jeszcze jedno pytanie.....
na przykladzie maki, np chleb, po zrobieniu na tosterze
po spieczeniu bedzie posiadalo wyzszy ig , tak ?
ale im go bardziej spieczemy tym bedzie bardziej gorzkawe,
czy wegle wtedy ulegaja destrukcji i tym sposobem czy
ig nie bedzie sie obnizac ?
dzieki za odpowiedz.
|