Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Chesky" <c...@c...com>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: IG paczka i faworkow
Date: Thu, 21 Sep 2006 15:51:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <eeu5em$dbh$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eer8o7$pr$1@atlantis.news.tpi.pl> <eerfkh$7nk$1@inews.gazeta.pl>
<eerltg$pbm$1@atlantis.news.tpi.pl> <eerp4d$g32$1@inews.gazeta.pl>
<eesdlt$ggb$1@nemesis.news.tpi.pl> <eetuob$6k1$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pa147.chrzastkowice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1158846743 13681 217.99.47.147 (21 Sep 2006 13:52:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Sep 2006 13:52:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Antivirus: avast! (VPS 0636-3, 2006-09-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:54869
Ukryj nagłówki
Użytkownik " Jeff" <j...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:eetuob$6k1$1@inews.gazeta.pl...
> ...nie znam dokladnie skladu nutelli, ale prawdopodobnie wolniej opuszcza
> zoladek anizeli paczki i tym samym poziom glukozy we krwi nie podnosi sie
> tak silnie jak to ma miejsce w przypadku paczkow.
> Z tego co sie zorientowalem to Nutella ma w swoim skladzie orzechy, kokos
> itp,. a paczki robi sie z bialej maki, wiec musi ona nieco dluzej byc trawiona
> w zoladku i tym samym dluzej w nim przebywac.
no to teraz wszystko jasne- maka jest szybciej trawiona i stad ten wysoki ig,
w nutelli maki nie ma a jest: cukier, olej roslinny, orzechy laskowe 13%,
odtluszczone kakao 7,4%, odtluszczone mleko w proszku 5%,
laktoza, serwatka w proszku, lecytyna sojowa, aromat.
laktoza i serwatka musza byc pewnie dluzej trawione no i do tego orzechy,
kakao - same wegle o niskim ig.
> .napisz mi czy napisalem juz prosciej.
w porzadku, po ukladalem sobie teraz wszystko.
p.s. przy okazji jeszcze jedno pytanie.....
na przykladzie maki, np chleb, po zrobieniu na tosterze
po spieczeniu bedzie posiadalo wyzszy ig , tak ?
ale im go bardziej spieczemy tym bedzie bardziej gorzkawe,
czy wegle wtedy ulegaja destrukcji i tym sposobem czy
ig nie bedzie sie obnizac ?
dzieki za odpowiedz.
|