Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!keepthis.news.telefonica.de!telefonica.de!newsgate.cistron
.nl!xs4all!news2.euro.net!213.132.189.2.MISMATCH!feed20.multikabel.net!multikab
el.net!feed10.multikabel.net!newsfeed.news2me.com!sn-xt-sjc-05!sn-xt-sjc-06!sn-
xt-sjc-01!sn-post-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Impreza domowa z okazji 30 urodzin/przepisy
Date: Tue, 12 Dec 2006 22:12:26 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <elkfdo$2o0d$1@news.mm.pl> <1...@c...supernews.com>
<eln09q$dn6$1@news.mm.pl>
In-Reply-To: <eln09q$dn6$1@news.mm.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 113
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285633
Ukryj nagłówki
Yaro wrote:
>>Slodko-kwasne skrzydelka
http://tinylink.com/?QYjVppjuzS
>>Skrzydelka na ostro w sosie BBQ
Skrzydelka otoczyc w mace, obsmazyc na zloto, zalac sosem BBQ i piec
30-35 minut, az miekkie. Ostrosc reguluje sie przez dodanie mniej lub
wiecej pieprzu kajenskiego
Sos BBQ do kazdego miesa
2-3 duze cebule
2-3 lyzki oliwy
250 ml ketchupu
125 ml brazowego cukru
250 ml kawalkow ananasa z sokiem
4 lyzki sosu sojowego
4 lyzki octu
sol, pieprz, pieprz cayenne wedle smaku
Cebule pokroic i zeszklic na oliwie. Umiescic w malym garnku. Dodac
reszte skladnikow. Doprowadzic do wrzenia, zalac przybrazowione mieso,
piec co najmniej 1 godzine.
>>Nadziewane i zapieczone kapelusze pieczarek
Wybrac duze pieczarki, Wylamac nogi bez zlamania kapeluszy. Posiekac i
zeszklic cebule na olliwie, dodac pieprz, sol, nadziac tym kapelusze.
Ulozyc je na blasze i piec 30 minut.
>>Brie pieczone w ciescie z zurawinami
To juz podalam wyzej w tym watku.
>>Crostini z pesto, kozim serem i marynowana papryka
Kromki bulki paryskiej posmarowac pesto jak maslem, na srodku ulozyc
maly kawalek koziego sera (bialego, jak serek homogenizowany, nie
zotlego), nato kilka paskow marynowanej papryki. Wstawic pod opiekacz,
zapiec 5 minut, podac gorace.
>>Zapiekany dip z serc karczochow (z puszki) z serem
Jutro podam przepis, musze wyszukac w starym notatniku
>>Smazone kulki ciasta ptysiowego z krewetkami i kolendra
Ciasto ptysiowe polaczone z ugotowanymi krewetkami i swieza
kolendra, smazone jak paczki. Podaje sie z sosem do maczania.
125 gr masla
250 ml wody
4 jajka
pol szklanki (objetosciowo) posiekanych ugotowanych krewetek
2 lyzki swiezej kolendry, posiekanej
kilka kropel ostrego oleju, lub 1/4 lyzeczki pieprzu cayenne
Wode z maslem doprowadzic do wrzenia, jednym ruchem wrzucic make i
szybko ucierac drewniana lyzka. Gdy zacznie odchodzic od scianek, dodac
po jednym jajku, za kazdym razem mieszajac, az nie bedzie kluch. Dodac
krewetki, kolendre i ostry olej, wymieszac. Klasc po pol lyzki masy na
goracy olej, smazyc po obu stronach, az zlote, odsaczyc na papierze.
Najlepsza wielkosc jest jak orzech, na jedno lub dwa ugryzienia.
Podawac gorace (trzymac w piecu do podania) z sosem do maczania.
* Sos do maczania:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 lyzka cukru
1 lyzka octu, najlepiej ryzowego
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
1/4 szklanki wody
Wymieszac, podac w plaskej miseczce na srodku polmiska, na ktorym
ulozone sa dookola te krewetkowe paczko-ptysie. Polmisek powinien byc
cieply, zeby zakaski zbyt szybko nie stygly. Mozna je podgrzac, gdy
ostygna.
>>Chinskie klopsiki z wieprzowiny (na parze lub smazone/duszone)
Chinskie kulki miesne
1/2 kg mielonej, chudawej wieprzowiny
1 szklanka posiekanej chinskiej kapusty
3 lyzki posiekanej cebulki dymki
1 lyzka startego imbiru
1 posiekany zabek czosnku
1 lyzka sosu sojowego
2 lyzki octu ryzowego lub 1 lyzka octu zwyklego
1 lyzka maki ryzowej lub kartoflanej
1 lyzeczka cukru
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
2 szklanki goracego, ugotowanego ryzu
Dokladnie polaczyc wszystkie skladniki oprocz ryzu w glebokiej misce,
przykryc folia i odstawic na 20 minut.
Uformowac male kulki wielkosci wloskich orzechow (mokrymi rekoma) i
ulozyc na talerzu w pojedynczej warstwie.Talerz wstawic do parownika i
gotowac 6 minut, przeciac jeden i sprawdzic, czy ugotowany na wylot.
Rosolem, ktory powstanie na talerzu polac ryz, na to ulozyc kulki i
podac z salatka z czerwonej papryki czy pomidora.
Mozna, ale niekoniecznie, podac sos do maczania jak wyzej.
Mozna je obsmazyc, jak klopsy, i potem podlac woda i dusic 20 minut.
Smacznego
Magdalena Bassett
|