Data: 2006-05-04 15:26:43
Temat: Re: Jabłka i inne owoce a kalorie
Od: <j...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin" <b...@p...pl> napisał w wiadomości
news:445a08d8$1@news.home.net.pl...
> Witam.
>
> Mam pytanie. Czy kalorie z jabłek, pomarańczy, marchwii, winogron liczą
> się tak samo jak te inne, np. z mięsa?
> Czy tak samo można przytyć przy nadmiarze kalorii z jabłek jak kalorii z
> np. czekolady?
>
Zadałeś dość złożone pytanie. Przede wszystkim zależy od przemiany materii,
tzn. czy ma się tendencje do tycia. Bo jest wiele takich osób, które nigdy
od niczego nie przytyją. Od mięsa trudno przytyć, ale jest to możliwe.
Jeżeli jesz dużo białka zwierzęcego, to organizm nadmiar białka może
zamienić na cukier, potem na tłuszcz i odłożyć do tkanki zapasowej. Ale
nigdy nie przytyje się wiele od jedzenia mięsa. A jak ma się tendencje do
tycia, to musi się utyć od węglowodanów, i im większy indeks glikemiczny
(jak już napisał Cooler) tym gorzej dla jedzącego...:))) Od zjedzonych
tłuszczów też utyć nie można.
I nie myl pojęć Marcinie. Tyje się od nadmiaru węglowodanów, a nie od
kalorii. Znam osoby, które mają duże tendencje do tycia, jedzą dużo kalorii,
ale nie tyją...
Pozdrawiam Jurek M.
|