« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-29 17:54:48
Temat: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.Czy kto kiedyś robił kotlety jagnięce? Zamarzyło mi się i chciałbym ugościć
przyjaciół właśnie kotletami jagnięcymi, ale nigdy nie robiłem. Pomóżcie.
Proszę.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-29 18:24:33
Temat: Re: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.
Le dimanche 29 octobre 2006 ŕ 18:54:48, dans <ei2qfc$omt$1@news.onet.pl> vous
écriviez :
> Czy kto kiedyś robił kotlety jagnięce?
Owszem, nawet dosyc czesto.
> Zamarzyło mi się i chciałbym ugościć
> przyjaciół właśnie kotletami jagnięcymi, ale nigdy nie robiłem. Pomóżcie.
Robi sie w bardzo prosty sposob (dlatego czesto to robie), albo na
patelni albo w piekarniku pod grilem.
Zazwyczaj obcinam niepotrzebny tluszcz i smaruje kotleciki cienko
olejem. Wrzucam na porzadnie rozgrzana patelnie i obsmazam tak z
minute z kazdej stony. Nastepnie zmniejszam gaz i dosmazam na srednim
plomieniu, przed obroceniem do dosmazenia sole, pieprze i posypuje
suszonymi ziolami (wg humoru : tymiankiem albo ziolami
prowansalskimi).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-29 18:29:18
Temat: Re: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.> Robi sie w bardzo prosty sposob (dlatego czesto to robie), albo na
> patelni albo w piekarniku pod grilem.
>
> Zazwyczaj obcinam niepotrzebny tluszcz i smaruje kotleciki cienko
> olejem. Wrzucam na porzadnie rozgrzana patelnie i obsmazam tak z
> minute z kazdej stony. Nastepnie zmniejszam gaz i dosmazam na srednim
> plomieniu, przed obroceniem do dosmazenia sole, pieprze i posypuje
> suszonymi ziolami (wg humoru : tymiankiem albo ziolami
> prowansalskimi).
Robisz często, znaczy, że Ci/Wam smakuje.
Czy używasz do tego mięsa z combru, czy innego (antrykot)? Czy z kością, czy
bez? Nie kropisz wcześniej octem?
Co podajesz do kotlecików? Ziemniaki? Jakie surówki najczęściej?
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-29 18:54:45
Temat: Re: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.Dziękuję za pomoc.
Ja właśnie podobnie robię kotlety ze schabu, ale nie byłem pewien, czy z
jagnięciny też tak będzie dobrze.
A o ocet pytałem, bo zawsze trochę kropię steki z wołowiny, które, w sumie,
podobnie robię.
pozdrawiam.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-29 18:56:39
Temat: Re: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.
Le dimanche 29 octobre 2006 ŕ 19:29:18, dans <ei2sg7$vdk$1@news.onet.pl> vous
écriviez :
>> Zazwyczaj obcinam niepotrzebny tluszcz i smaruje kotleciki cienko
>> olejem. Wrzucam na porzadnie rozgrzana patelnie i obsmazam tak z
>> minute z kazdej stony. Nastepnie zmniejszam gaz i dosmazam na srednim
>> plomieniu, przed obroceniem do dosmazenia sole, pieprze i posypuje
>> suszonymi ziolami (wg humoru : tymiankiem albo ziolami
>> prowansalskimi).
> Robisz często, znaczy, że Ci/Wam smakuje.
> Czy używasz do tego mięsa z combru, czy innego (antrykot)? Czy z kością, czy
> bez?
Uzywam kotlecikow z kostka, tak jak tutaj :
http://www.passe-plats.com/c%F4telettes%20d'agneau.J
PG
sadze ze to antrykot.
> Nie kropisz wcześniej octem?
Alez skad. Marynaty na bazie octu to chyba raczej do baraniny...
Zreszta w ogole octu nie uzywam :)
> Co podajesz do kotlecików? Ziemniaki? Jakie surówki najczęściej?
Zielona fasolke (z mrozonki) albo szpinak (jezeli trafie na
lisciasty). Jako surowka pomidory pokrojone, lekko posolone i posypane
rozmarynem (trzeba zrobic troche wczesniej, zeby suchy rozmaryn mogl
"zmieknac) + oliwa extra virgin
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-29 19:41:47
Temat: Re: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.Mariusz napisał(a):
> Ja właśnie podobnie robię kotlety ze schabu, ale nie byłem pewien, czy z
> jagnięciny też tak będzie dobrze.
> A o ocet pytałem, bo zawsze trochę kropię steki z wołowiny, które, w sumie,
> podobnie robię.
Steki wołowe octem? Brrrr.
Pozdr,
Michal K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-10-30 08:43:43
Temat: Re: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.Steki wołowe octem? Brrrr.
Nie "brrr", mylisz się. Wołowina zawsze troszkę skruszeje i jest po
usmażeniu/upieczeniu znacznie bardziej miękka i krucha, a smaku octu nie
będzie czuć - wyparuje (chybe że przesadzi się z octem). Pieczeń wołową też
zawsze nacieram octem, chyba że w winie maceruję - to wtedy nie.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-10-30 09:13:53
Temat: Re: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.On Sun, 29 Oct 2006 19:54:45 +0100, Mariusz wrote:
> Dziękuję za pomoc.
>
> Ja właśnie podobnie robię kotlety ze schabu, ale nie byłem pewien, czy z
> jagnięciny też tak będzie dobrze.
No baaa... najlepsze chyba mięsko na kotlety (może ex aequo z dobrymi
stekami).
> A o ocet pytałem, bo zawsze trochę kropię steki z wołowiny, które, w sumie,
> podobnie robię.
Nie wiem czy zwykłym, ale polecam balsamiczny ocet. Zresztą warto np.
zdeglasować nim patelnię po smażeniu steków czy kotletów - lekko odparuje i
pyszny sosik gotowy.
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-10-30 10:54:46
Temat: Re: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:8078088349$20061029192434@ewcia.kloups...
> suszonymi ziolami (wg humoru : tymiankiem albo ziolami
> prowansalskimi).
Miętą, miętą z miodem, mniam:)
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-10-30 15:26:55
Temat: Re: Jagnięcina, właściwie kotlety jagnięce.> No baaa... najlepsze chyba mięsko na kotlety (może ex aequo z dobrymi
> stekami).
No to mnie uspokoiłeś. Nigdy nie robiłem i nie przypominam sobie, żebym
jadł.
Niestety u mnie nie jest powszechnie dostępne i niestety nie jst najtańsze,
ale co tam.
> Nie wiem czy zwykłym, ale polecam balsamiczny ocet.
Zazwyczaj zwykły stosuję. Balsamiczny, który czasem spotykam w sklepie i
kupuję jest taki ciemny i barwi mi mięsko, a to mi na razie przeszkadzało,
ale spróbuję.
Zresztą warto np.
> zdeglasować nim patelnię po smażeniu steków czy kotletów - lekko odparuje
> i
> pyszny sosik gotowy.
Koniecznie spróbuję. Dotychczas dolewałem wina wytrawnego czerwonego.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |