Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jajko do tarty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jajko do tarty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-08-19 11:30:01

Temat: Jajko do tarty
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zabieram się jutro do tarty. Pierwszy raz. Cebulowa. I tak, na trzy
przejrzane przepisy na spody w jednym trzeba dodać żółtko, w drugim nic, a w
trzecim całe jajko.
To jak w końcu ma być? :)

--
KingAM

"Pręgierzofilia - pewnie to. Tak zaraźliwa choroba , zarażenie grozi
poprzez wejscie na tą grupe, wejdziesz i już sie uzależniasz , i na dodatek
czytasz nie to, co widzisz" [P.W.]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-08-19 11:30:56

Temat: Re: Jajko do tarty
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kinga 'Słowotok' Macyszyn napisał(a):
> Zabieram się jutro do tarty. Pierwszy raz. Cebulowa. I tak, na trzy
> przejrzane przepisy na spody w jednym trzeba dodać żółtko, w drugim nic,
> a w trzecim całe jajko.
> To jak w końcu ma być? :)
>
Tak, jak w przepisie, na który się zdecydujesz :). Ja daję jajko lub
żółtko. Zdarzało mi się piec tarty bez jaj, ale IMO lepsze są z.

--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-08-19 11:33:28

Temat: Re: Jajko do tarty
Od: "Ewusek" <e...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zabieram się jutro do tarty. Pierwszy raz. Cebulowa.

PYCHA !

> I tak, na trzy
> przejrzane przepisy na spody w jednym trzeba dodać żółtko, w drugim nic, a
w
> trzecim całe jajko.
> To jak w końcu ma być? :)

ja nie dodaje jajek...

pozdrawima,
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-08-19 11:35:59

Temat: Re: Jajko do tarty
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


>>
> Tak, jak w przepisie, na który się zdecydujesz :). Ja daję jajko lub
> żółtko. Zdarzało mi się piec tarty bez jaj, ale IMO lepsze są z.
>
W którymś przepisie podali tylko składniki na farsz, a spód określili po
prostu jako kruche ciasto. I chyba zrobię je w takim razie tak, jak kruche.
Czyli z jajem :)
A jest różnica w końcowym efekcie jeśli się poda żółtko zamiast całego jaja?


--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-08-19 11:39:21

Temat: Re: Jajko do tarty
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kinga 'Słowotok' Macyszyn napisał(a):

> W którymś przepisie podali tylko składniki na farsz, a spód określili po
> prostu jako kruche ciasto. I chyba zrobię je w takim razie tak, jak
> kruche. Czyli z jajem :)

Ale bez cukru :)

> A jest różnica w końcowym efekcie jeśli się poda żółtko zamiast całego
> jaja?
>
>
Kruchsze jest z samym żółtkiem. Tyle wyczytałam, bo dla mnie kruche to
kruche i już :).

--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-08-19 13:11:29

Temat: Re: Jajko do tarty
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

aniared wrote:

>> A jest różnica w końcowym efekcie jeśli się poda żółtko zamiast całego
>> jaja?
> Kruchsze jest z samym żółtkiem. Tyle wyczytałam, bo dla mnie kruche to
> kruche i już :).

Potwierdzam - bez białka jest bardziej kruche. Czyli, jeżeli robię z
mąki ryżowej albo kukurydzianej daję całe jajko, z mąki pszennej - tylko
żółtko. Kruchość zależy też od rodzaju tłuszczu (raz kiedyś użyłam
margaryny i nigdy więcej tego nie zrobię).

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-08-19 13:27:22

Temat: Re: Jajko do tarty
Od: scooby <s...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kinga 'Słowotok' Macyszyn napisał(a):
> Zabieram się jutro do tarty. Pierwszy raz. Cebulowa.
mniam smaka mi zrobiłaś ..... tarta cebulowa to to co tygryski lubią
najbardziej
ale pamiętaj o tym, zeby jak rozwałkujesz spód w formie to go ponakłuwać
widelcem gęsto i podpiec z 15 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku
bo inaczej - przynajmniej mnie za 1. razem - ciasto na spodzie wyszło
glutowate a nie chrupiące :]

pzdr i smacznego, scoo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-08-19 14:03:57

Temat: Re: Jajko do tarty
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> ale pamiętaj o tym, zeby jak rozwałkujesz spód w formie to go ponakłuwać
> widelcem gęsto i podpiec z 15 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku
> bo inaczej - przynajmniej mnie za 1. razem - ciasto na spodzie wyszło
> glutowate a nie chrupiące :]

I coś mi się majaczy, żeby pergamin położyć a na to wysypać fasolę, wtedy
nie będzie pagórków i wzniesień?

> pzdr i smacznego, scoo
Dziękuję z góry, bo tarta będzie dopiero jutro

Kinga
(zakładam fanklub duszonej i pieczonej cebulki)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-08-19 14:37:37

Temat: Re: Jajko do tarty
Od: scooby <s...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> I coś mi się majaczy, żeby pergamin położyć a na to wysypać fasolę,
> wtedy nie będzie pagórków i wzniesień?

.... wtedy nie opadną brzegi :>

> Kinga
> (zakładam fanklub duszonej i pieczonej cebulki)
no to masz 2. klubowicza :>

scoo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-08-19 14:54:36

Temat: Re: Jajko do tarty
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>> Kinga
>> (zakładam fanklub duszonej i pieczonej cebulki)
> no to masz 2. klubowicza :>
No to trzeba będzie kiedyś zrobić zlot ;)

> scoo
Z weekendowymi pozdrowieniami

K

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Surówka z pomidorów i jabłek - jadł ktoś?
suszenie pomidorów
Co do golonki w piwie??
Kiszona kapusta na ciepło do golonki we Frankonii
dobra polska restauracja w Londynie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »