« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-19 11:30:01
Temat: Jajko do tartyZabieram się jutro do tarty. Pierwszy raz. Cebulowa. I tak, na trzy
przejrzane przepisy na spody w jednym trzeba dodać żółtko, w drugim nic, a w
trzecim całe jajko.
To jak w końcu ma być? :)
--
KingAM
"Pręgierzofilia - pewnie to. Tak zaraźliwa choroba , zarażenie grozi
poprzez wejscie na tą grupe, wejdziesz i już sie uzależniasz , i na dodatek
czytasz nie to, co widzisz" [P.W.]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-19 11:30:56
Temat: Re: Jajko do tartyKinga 'Słowotok' Macyszyn napisał(a):
> Zabieram się jutro do tarty. Pierwszy raz. Cebulowa. I tak, na trzy
> przejrzane przepisy na spody w jednym trzeba dodać żółtko, w drugim nic,
> a w trzecim całe jajko.
> To jak w końcu ma być? :)
>
Tak, jak w przepisie, na który się zdecydujesz :). Ja daję jajko lub
żółtko. Zdarzało mi się piec tarty bez jaj, ale IMO lepsze są z.
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-19 11:33:28
Temat: Re: Jajko do tarty> Zabieram się jutro do tarty. Pierwszy raz. Cebulowa.
PYCHA !
> I tak, na trzy
> przejrzane przepisy na spody w jednym trzeba dodać żółtko, w drugim nic, a
w
> trzecim całe jajko.
> To jak w końcu ma być? :)
ja nie dodaje jajek...
pozdrawima,
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-19 11:35:59
Temat: Re: Jajko do tarty
>>
> Tak, jak w przepisie, na który się zdecydujesz :). Ja daję jajko lub
> żółtko. Zdarzało mi się piec tarty bez jaj, ale IMO lepsze są z.
>
W którymś przepisie podali tylko składniki na farsz, a spód określili po
prostu jako kruche ciasto. I chyba zrobię je w takim razie tak, jak kruche.
Czyli z jajem :)
A jest różnica w końcowym efekcie jeśli się poda żółtko zamiast całego jaja?
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-19 11:39:21
Temat: Re: Jajko do tartyKinga 'Słowotok' Macyszyn napisał(a):
> W którymś przepisie podali tylko składniki na farsz, a spód określili po
> prostu jako kruche ciasto. I chyba zrobię je w takim razie tak, jak
> kruche. Czyli z jajem :)
Ale bez cukru :)
> A jest różnica w końcowym efekcie jeśli się poda żółtko zamiast całego
> jaja?
>
>
Kruchsze jest z samym żółtkiem. Tyle wyczytałam, bo dla mnie kruche to
kruche i już :).
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-19 13:11:29
Temat: Re: Jajko do tartyaniared wrote:
>> A jest różnica w końcowym efekcie jeśli się poda żółtko zamiast całego
>> jaja?
> Kruchsze jest z samym żółtkiem. Tyle wyczytałam, bo dla mnie kruche to
> kruche i już :).
Potwierdzam - bez białka jest bardziej kruche. Czyli, jeżeli robię z
mąki ryżowej albo kukurydzianej daję całe jajko, z mąki pszennej - tylko
żółtko. Kruchość zależy też od rodzaju tłuszczu (raz kiedyś użyłam
margaryny i nigdy więcej tego nie zrobię).
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-08-19 13:27:22
Temat: Re: Jajko do tartyKinga 'Słowotok' Macyszyn napisał(a):
> Zabieram się jutro do tarty. Pierwszy raz. Cebulowa.
mniam smaka mi zrobiłaś ..... tarta cebulowa to to co tygryski lubią
najbardziej
ale pamiętaj o tym, zeby jak rozwałkujesz spód w formie to go ponakłuwać
widelcem gęsto i podpiec z 15 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku
bo inaczej - przynajmniej mnie za 1. razem - ciasto na spodzie wyszło
glutowate a nie chrupiące :]
pzdr i smacznego, scoo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-08-19 14:03:57
Temat: Re: Jajko do tarty
> ale pamiętaj o tym, zeby jak rozwałkujesz spód w formie to go ponakłuwać
> widelcem gęsto i podpiec z 15 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku
> bo inaczej - przynajmniej mnie za 1. razem - ciasto na spodzie wyszło
> glutowate a nie chrupiące :]
I coś mi się majaczy, żeby pergamin położyć a na to wysypać fasolę, wtedy
nie będzie pagórków i wzniesień?
> pzdr i smacznego, scoo
Dziękuję z góry, bo tarta będzie dopiero jutro
Kinga
(zakładam fanklub duszonej i pieczonej cebulki)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-08-19 14:37:37
Temat: Re: Jajko do tarty
> I coś mi się majaczy, żeby pergamin położyć a na to wysypać fasolę,
> wtedy nie będzie pagórków i wzniesień?
.... wtedy nie opadną brzegi :>
> Kinga
> (zakładam fanklub duszonej i pieczonej cebulki)
no to masz 2. klubowicza :>
scoo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-08-19 14:54:36
Temat: Re: Jajko do tarty>
>> Kinga
>> (zakładam fanklub duszonej i pieczonej cebulki)
> no to masz 2. klubowicza :>
No to trzeba będzie kiedyś zrobić zlot ;)
> scoo
Z weekendowymi pozdrowieniami
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |