Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak przechować świeże zioła?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak przechować świeże zioła?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2011-06-20 17:27:20

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 20 Jun 2011 17:11:33 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
>
>> Dlatego i koperek, i natkę kupuje 2
>> razy w tygodniu u producenta, trzymam w wazonie ;-)na blacie dzień - dwa, a
>> dopiero potem resztę zamrażam.
>
> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
> nie zamkniętej) foliowej torebki. Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
> tak sporo.
Potwierdzam. Dokladnie tak samo robie z salata i istotnie 2 tyg
spokojnie wytrzymuje i wcale nei jest podwiednieta, a wrecz przeciwnie
- chrupiaca. Dzieki temu mam przez 2 tyg chrupiaca salate w kanapkach do
pracy:)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2011-06-20 18:11:14

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 20 Jun 2011 17:27:20 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):

> On Mon, 20 Jun 2011 17:11:33 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Dlatego i koperek, i natkę kupuje 2
>>> razy w tygodniu u producenta, trzymam w wazonie ;-)na blacie dzień - dwa, a
>>> dopiero potem resztę zamrażam.
>>
>> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
>> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
>> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
>> nie zamkniętej) foliowej torebki. Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
>> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
>> tak sporo.
> Potwierdzam. Dokladnie tak samo robie z salata i istotnie 2 tyg
> spokojnie wytrzymuje i wcale nei jest podwiednieta, a wrecz przeciwnie
> - chrupiaca. Dzieki temu mam przez 2 tyg chrupiaca salate w kanapkach do
> pracy:)

Myślę, że razem przekonamy tych, którzy męczą te swoje sałaty i pietruszki
w wazonikach ;-)
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2011-06-20 20:15:47

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-06-20 17:11, Ikselka pisze:
>
> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
> nie zamkniętej) foliowej torebki.

Też zwykle tak robię. Podobnie zresztą zwykle przechowuję zieloną
pietruszkę i koperek i dosyć długo trzymają świeżość.
Pomyślałam jednak, że pokrojony i zamrożony lub zasolony utrzyma się
jeszcze dłużej, poza tym będzie wygodniejszy w użyciu.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2011-06-20 21:05:46

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 20 Jun 2011 22:15:47 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2011-06-20 17:11, Ikselka pisze:
>>
>> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
>> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
>> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
>> nie zamkniętej) foliowej torebki.
>
> Też zwykle tak robię. Podobnie zresztą zwykle przechowuję zieloną
> pietruszkę i koperek i dosyć długo trzymają świeżość.
> Pomyślałam jednak, że pokrojony i zamrożony lub zasolony utrzyma się
> jeszcze dłużej, poza tym będzie wygodniejszy w użyciu.

Jeśli masz miejsce w zamrażarce, to warto - na pewno wygodniejszy.
Wyciągasz porcyjkę i gotowe :-)
Ja mrożę jednorazowe porcje w małych woreczkach foliowych.


--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2011-06-20 22:44:55

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 20 Jun 2011 23:05:46 +0200, Ikselka napisał(a):


> Jeśli masz miejsce w zamrażarce, to warto - na pewno wygodniejszy.
> Wyciągasz porcyjkę i gotowe :-)
> Ja mrożę jednorazowe porcje w małych woreczkach foliowych.

...ale to oczywiście na zimę. W mieście mrożenie ma uzasadnienie cały rok.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2011-06-21 04:43:17

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 20 Jun 2011 23:05:46 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 20 Jun 2011 22:15:47 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2011-06-20 17:11, Ikselka pisze:
>>>
>>> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
>>> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
>>> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
>>> nie zamkniętej) foliowej torebki.
>>
>> Też zwykle tak robię. Podobnie zresztą zwykle przechowuję zieloną
>> pietruszkę i koperek i dosyć długo trzymają świeżość.
>> Pomyślałam jednak, że pokrojony i zamrożony lub zasolony utrzyma się
>> jeszcze dłużej, poza tym będzie wygodniejszy w użyciu.
>
> Jeśli masz miejsce w zamrażarce, to warto - na pewno wygodniejszy.
> Wyciągasz porcyjkę i gotowe :-)
> Ja mrożę jednorazowe porcje w małych woreczkach foliowych.
>
Ja kupuje (kupilem wczoraj) calkiem spora porcje koperku,
posiekalem i zamrozilem w duzym pudelku po lodach. Bez problemu wybiera
sie go lyzka na biezace potrzeby - jest sypki i suchy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2011-06-21 12:12:46

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 21 Jun 2011 04:43:17 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):

> On Mon, 20 Jun 2011 23:05:46 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Mon, 20 Jun 2011 22:15:47 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-06-20 17:11, Ikselka pisze:
>>>>
>>>> Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
>>>> wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
>>>> odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
>>>> nie zamkniętej) foliowej torebki.
>>>
>>> Też zwykle tak robię. Podobnie zresztą zwykle przechowuję zieloną
>>> pietruszkę i koperek i dosyć długo trzymają świeżość.
>>> Pomyślałam jednak, że pokrojony i zamrożony lub zasolony utrzyma się
>>> jeszcze dłużej, poza tym będzie wygodniejszy w użyciu.
>>
>> Jeśli masz miejsce w zamrażarce, to warto - na pewno wygodniejszy.
>> Wyciągasz porcyjkę i gotowe :-)
>> Ja mrożę jednorazowe porcje w małych woreczkach foliowych.
>>
> Ja kupuje (kupilem wczoraj) calkiem spora porcje koperku,
> posiekalem i zamrozilem w duzym pudelku po lodach. Bez problemu wybiera
> sie go lyzka na biezace potrzeby - jest sypki i suchy.

Owszem, póki świeży. Wielokrotne wyjmowanie powoduje częściowe rozmrażanie
wierzchniej warstwy i znowu jej zamrażanie po schowaniu. Koperek traci
jakosć i aromat. Naprawdę warto pomyśleć nad porcjowaniem - jest tyle
możliwości, choćby zawijać porcyjki w folię spożywczą i trzymać razem, w
zbiorczej torebce foliowej w zamrażarce.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Truskawki...
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
sos cytrynowo - maslany do ryby
Odp: Re: Odp: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Odp: Re: Wątróbki z dorsza.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »