« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-03 20:23:18
Temat: Jak przyrzadzic szpiak?Czesc
Kupilem szpinak.
Slyszalem ze jest dobrym zrodlem zelaza.
Ale jak to przyrzadzic?
Ponoc ugotowac? Jak dlugo? Czy w ogole? A czy na surowo przejdzie?
Wdzieczny za jakiekolwiek sugestie
Robert
Największy katalog polskich internetowych tablic ogłoszeniowych
http://www.ogloszeniownia.z.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-03 20:48:20
Temat: Re: Jak przyrzadzic szpiak? Użytkownik "Robert" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:00010414115827.OUI17.pytanie@poczta.onet.pl...
> Czesc
> Kupilem szpinak.
Napisz, w jakiej formie go kupiłeś? Świeży, w puszce (rozdrobnione
liście), mrożony Hortexu czy mrożony Bonduelle?
Taki najczęściej spotykany, czyli rozrywany granatem hortex należy
rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, wrzucić do rondla i mieszając
podgrzewać. Doprawić solą, gałką muszkatałową (z umiarem - na smak)
i czosnkiem. Można dodać trochę masła. Ja lubię tak przygotowany
w zestawie obiadowym z jajkiem sadzonym i frytkami.
Oczywiście pomysłów na szpinak jest mnóstwo, więc dobrze by było,
gdybyś nieco sprecyzował swoje upodobania. Fajna jest lasagna ze
szpinakiem (albo inna zapiekanka makaronowa), kiedyś robiłem
pierogi podobne do ruskich, ale z farszem serowo-szpinakowym.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-04 08:44:00
Temat: Re: Jak przyrzadzic szpiak?
Na surowo równiez jak najbardziej. Listki szpinaku dobre sa w salatkach
- np zwykla pomidorowa z sosem vinegret
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-04 09:08:45
Temat: Re: Jak przyrzadzic szpiak?na surowo jak najbardziej - jako urozmaicenie/dodatek do salaty
Moze byc z roznymi rzeczami - na zasadzie, to kto l;ubi). Dobry
jest zwiezy po prostu przelany wrzatkiem - zwiedly szpinak.
Mrozony robie wruzajac te mrozone kawalki do mikrofali (nie
trzeba, ale szybciej i mniej brudzenia), w tzw miedzyczasie
siekam cebulke i szczypiorek jak mam. Osobno tre ostry zolty ser.
Jak sie rozmrozi i ugotuje (?) ten szpinak, to wrzucam do niego
to pokrojone i starte, mieszam, nazad na chwile do mikrofali, w
tym czasie mieszam kwasnej smietany z odrobina maki, dodaje,
niech sie znow zagotuje i voila!
Kiedy w domu jest tylko ser, ktory jedynie sie nadaje do pulapki
na myszy, ALE mam w domu serek topiony kremowy, to sie nie bawile
w ser, smietane i make, tylko to wrzucam w kawalkach. Wychodzi
fajne. Jak dla mnie.
Krysia
>Czesc
>
>Kupilem szpinak.
>Slyszalem ze jest dobrym zrodlem zelaza.
>
>Ale jak to przyrzadzic?
>
>Ponoc ugotowac? Jak dlugo? Czy w ogole? A czy na surowo przejdzie?
>
>Wdzieczny za jakiekolwiek sugestie
>
>Robert
>Największy katalog polskich internetowych tablic ogłoszeniowych
>http://www.ogloszeniownia.z.pl
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-04 09:29:24
Temat: Re: Jak przyrzadzic szpiak?
Użytkownik "Robert" <p...@p...onet.pl> napisał
> Slyszalem ze jest dobrym zrodlem zelaza.
A to podobno nieprawda. Efekt pomylki sprzed lat, kiedy jakis
naukowiec postawil blednie przecinek. I od wtedy pokutuje
przekonanie ze szpinak ma w sobie straszne ilosci zelaza. A ma
tylko troche.
Hurra, nie musze go jesc.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-05 07:43:12
Temat: Re: Jak przyrzadzic szpiak?
> > Slyszalem ze jest dobrym zrodlem zelaza.
>
> A to podobno nieprawda. Efekt pomylki sprzed lat, kiedy jakis
> naukowiec postawil blednie przecinek. I od wtedy pokutuje
> przekonanie ze szpinak ma w sobie straszne ilosci zelaza. A ma
> tylko troche.
> Hurra, nie musze go jesc.
1. Źródłem żelaza jest, ale nie takim, jakim go widział Popeye. Źle
postawiony przecinek to też prawda. Szpinak ma mniej więcej tyle samo
żelaza, co i inne zieleniny, czyli dość dużo.
2. Niechęć ludności do szpinaku, w szególności nieletnich jest
spowodowana przede wszystkim nachalnością w karmieniu zieleninką a także
sposobem przyżądzania. Mnie też przekręca, jak widzę te krowie placki na
talerzu...
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-05 08:16:31
Temat: Re: Jak przyrzadzic szpiak?Szpinak - na swój sposób dla mnie warzywo bez wyrazu . Moje
kontakty z wyżej wymienionym to : wspomniana przez innych
breja z siedzącym obok rozlazłym jajkiem , ugotowane liście
z orzeszkami pini i oliwą ( tylko czemu do diabła ppiach tak
zgrzytał, szanująca się warszawska restauracja włoska a taki
piach) i ostatnie podanie szpinaku - na talerzyku,
zapieczony z żółtym, ciągnącym się niemiłosiernie,
naczosnkowanym serem i chyba ta ostatnia wersja jest w
stanie zachęcić mnie do szpinaku.
A swoją drogą to nie ma gorszych rzeczy ( teoretycznie) w
makowcu ( maku), zupie ( majeranek) i warzywach
niedomytych) niż zgrzytający piach.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-05 08:51:13
Temat: Re: Jak przyrzadzic szpiak?Co wy gadacie!!!
szpinak jest rewelacyjny , nie bede sie dokladnie rozbisywal co i jak
bo tu wszyscy sa fachowcy i sobie poradza,
moje danie ktore mi strasznie smakuje to zapiekanka
robie sie bryje ze szpinaku (podsmazonego na masle z jajkiem itp .. co
lubicie)
dodaje sie kupe czochu - naprawde kupe, bo szpinak potrafi ukryc jego
smak...
i dalej :
ukladam warstwe makaronu do lazanie (tak zeby byl wylozony spod i boki
blachy lub naczynia)
na to rozkladamy ta bryje i wrzucamy w to kawalki fety , na gore druga
warstwa makaronu lazanie
tak zeby sie stykala z ta pierwsza, zalewamy z gory gestym ciastem
nalesnikowym , posypujemy tarym serem
i zapiekamy ..... PYCHA!!!
a.
AgataW wrote:
> Szpinak - na swój sposób dla mnie warzywo bez wyrazu . Moje
> kontakty z wyżej wymienionym to : wspomniana przez innych
> breja z siedzšcym obok rozlazłym jajkiem , ugotowane liście
> z orzeszkami pini i oliwš ( tylko czemu do diabła ppiach tak
> zgrzytał, szanujšca się warszawska restauracja włoska a taki
> piach) i ostatnie podanie szpinaku - na talerzyku,
> zapieczony z żółtym, cišgnšcym się niemiłosiernie,
> naczosnkowanym serem i chyba ta ostatnia wersja jest w
> stanie zachęcić mnie do szpinaku.
>
> A swojš drogš to nie ma gorszych rzeczy ( teoretycznie) w
> makowcu ( maku), zupie ( majeranek) i warzywach
> niedomytych) niż zgrzytajšcy piach.
> AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-05 15:10:47
Temat: Re: Jak przyrzadzic szpiak?A coz to jest "czoch"?
pozdrawiam,
Slav
Adam Majtyka <m...@s...pekao.com.pl> wrote in message
news:3B1C9D81.6B9B780A@szczecin.pekao.com.pl...
> Co wy gadacie!!!
>
> szpinak jest rewelacyjny , nie bede sie dokladnie rozbisywal co i jak
> bo tu wszyscy sa fachowcy i sobie poradza,
> moje danie ktore mi strasznie smakuje to zapiekanka
>
> robie sie bryje ze szpinaku (podsmazonego na masle z jajkiem itp .. co
> lubicie)
> dodaje sie kupe czochu - naprawde kupe, bo szpinak potrafi ukryc jego
> smak...
>
> i dalej :
> ukladam warstwe makaronu do lazanie (tak zeby byl wylozony spod i boki
> blachy lub naczynia)
> na to rozkladamy ta bryje i wrzucamy w to kawalki fety , na gore druga
> warstwa makaronu lazanie
> tak zeby sie stykala z ta pierwsza, zalewamy z gory gestym ciastem
> nalesnikowym , posypujemy tarym serem
>
> i zapiekamy ..... PYCHA!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-05 15:20:33
Temat: Re: Jak przyrzadzic szpiak?czosnek?
Krysia
>A coz to jest "czoch"?
>
>pozdrawiam,
>
>Slav
>
>Adam Majtyka <m...@s...pekao.com.pl> wrote in message
>news:3B1C9D81.6B9B780A@szczecin.pekao.com.pl...
>> Co wy gadacie!!!
>>
>> szpinak jest rewelacyjny , nie bede sie dokladnie rozbisywal co i jak
>> bo tu wszyscy sa fachowcy i sobie poradza,
>> moje danie ktore mi strasznie smakuje to zapiekanka
>>
>> robie sie bryje ze szpinaku (podsmazonego na masle z jajkiem itp .. co
>> lubicie)
>> dodaje sie kupe czochu - naprawde kupe, bo szpinak potrafi ukryc jego
>> smak...
>>
>> i dalej :
>> ukladam warstwe makaronu do lazanie (tak zeby byl wylozony spod i boki
>> blachy lub naczynia)
>> na to rozkladamy ta bryje i wrzucamy w to kawalki fety , na gore druga
>> warstwa makaronu lazanie
>> tak zeby sie stykala z ta pierwsza, zalewamy z gory gestym ciastem
>> nalesnikowym , posypujemy tarym serem
>>
>> i zapiekamy ..... PYCHA!!!
>
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |