Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak robi sie zasmazke? Re: Jak robi sie zasmazke?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak robi sie zasmazke?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!border1.nntp.dca.giganews.com
!nntp.giganews.com!news.glorb.com!sn-xit-04!sn-xit-08!sn-post-01!supernews.com!
corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak robi sie zasmazke?
Date: Sat, 15 Jan 2005 10:13:35 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <cs80gp$jtr$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <cs80gp$jtr$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 37
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227892
Ukryj nagłówki

maria wrote:
> Jak robi sie zasmazke?

Podstawowo sa trzy rodzaje zasmazki: jasna, zlota i ciemna. Oznacza to
stopien, do ktorego maka zostala usmazona na patelni z tluszczem przed
dodaniem plynu. Zasmazke mozna robic w wielu celach, jak np. do
zageszczania sosow, czy zupy, czy potraw jednogarnkowych, lub glazury na
warzywach.

Podstawowo, objetosciowo rowna ilosc tluszczu i maki przysmaza sie na
patelni, potem dodaje sie plynu, jesli zasmazka ma byc do sosow czy
zupy, jednoczesnie dokladnie mieszajac. Swietne sa takie plaskie
trzepaczki do robienia sosow, jak na tym zdjeciu:
http://www.kitchen-accessories-store.com/Fox-Run-10-
Inch-Stainless-Steel-Flat-Whisk.asp

ktore rozprowadzaja wszelkie grudy i kluchy na jedwabisty sos. Uzywam
ich od lat.

Mozna tez do patelni z zasmazka dorzucic sparzone warzywa, ktore maja w
sobie wystarczajaco wilgoci, ze wymieszane z zasmazka stworza
pokrywajaca glazure.

Rowniez dodaje sie zasmazke do wielu potraw kuchni cajun, wlasnie te
najciemniejsza, brazowa zasmazke, np. do etouffee. Czesto sa to potrawy
w stylu jednogarnkowym.

Generalnie, kolor zasmazki stanowi o kolorze sosu, wiec nie dodaje sie
brazowej do beszamelu, czy bialej do sosu z wolowiny.

Zasmazke mozna robic na masle, na smalcu, na tluszczu z drobiu, nawet na
oleju. Mozna ja rozprowadzac winem, woda, rosolem, sokiem, np.
czeresniowym (sos podany do bazanta), lub kombinacja powyzszych. Mozna
ja doprawic pieprzem, ziolami, sola, sosem maggi, sosem worcestershire
czy sojowym.

Magdalena Bassett
kochajaca zasmazke

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?