Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!border1.nntp.dca.giganews.com
!nntp.giganews.com!news.glorb.com!sn-xit-04!sn-xit-08!sn-post-01!supernews.com!
corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak robi sie zasmazke?
Date: Sat, 15 Jan 2005 10:13:35 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <cs80gp$jtr$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <cs80gp$jtr$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 37
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227892
Ukryj nagłówki
maria wrote:
> Jak robi sie zasmazke?
Podstawowo sa trzy rodzaje zasmazki: jasna, zlota i ciemna. Oznacza to
stopien, do ktorego maka zostala usmazona na patelni z tluszczem przed
dodaniem plynu. Zasmazke mozna robic w wielu celach, jak np. do
zageszczania sosow, czy zupy, czy potraw jednogarnkowych, lub glazury na
warzywach.
Podstawowo, objetosciowo rowna ilosc tluszczu i maki przysmaza sie na
patelni, potem dodaje sie plynu, jesli zasmazka ma byc do sosow czy
zupy, jednoczesnie dokladnie mieszajac. Swietne sa takie plaskie
trzepaczki do robienia sosow, jak na tym zdjeciu:
http://www.kitchen-accessories-store.com/Fox-Run-10-
Inch-Stainless-Steel-Flat-Whisk.asp
ktore rozprowadzaja wszelkie grudy i kluchy na jedwabisty sos. Uzywam
ich od lat.
Mozna tez do patelni z zasmazka dorzucic sparzone warzywa, ktore maja w
sobie wystarczajaco wilgoci, ze wymieszane z zasmazka stworza
pokrywajaca glazure.
Rowniez dodaje sie zasmazke do wielu potraw kuchni cajun, wlasnie te
najciemniejsza, brazowa zasmazke, np. do etouffee. Czesto sa to potrawy
w stylu jednogarnkowym.
Generalnie, kolor zasmazki stanowi o kolorze sosu, wiec nie dodaje sie
brazowej do beszamelu, czy bialej do sosu z wolowiny.
Zasmazke mozna robic na masle, na smalcu, na tluszczu z drobiu, nawet na
oleju. Mozna ja rozprowadzac winem, woda, rosolem, sokiem, np.
czeresniowym (sos podany do bazanta), lub kombinacja powyzszych. Mozna
ja doprawic pieprzem, ziolami, sola, sosem maggi, sosem worcestershire
czy sojowym.
Magdalena Bassett
kochajaca zasmazke
|