Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.dfn.de
!news0.de.colt.net!newsfeed1.sbs.de!news.mch.sbs.de!not-for-mail
From: "Jarek P." <jarek[kropka]p@gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Jak schłodzić pomieszczenie 3m3 do 12-16stC?
Date: Mon, 24 Apr 2006 11:05:37 +0200
Organization: Siemens Business Services
Lines: 31
Message-ID: <e2i4d2$q0b$1@daniel-new.mch.sbs.de>
References: <e2guij$sk9$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: waw1140a.pl001.siemens.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: daniel-new.mch.sbs.de 1145869538 26635 163.242.4.179 (24 Apr 2006 09:05:38
GMT)
X-Complaints-To: a...@s...de
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Apr 2006 09:05:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:73302
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ts" <t...@y...com> napisał w wiadomości
news:e2guij$sk9$1@node1.news.atman.pl...
> Mam w mieszkaniu pomieszczenie o kubaturze około 3m3 i wymyśliłem
> sobie,
> że zrobię z tego spiżarkę, miejsce do przechowywania wina, nalewek
> itp...
> Pytanie brzmi, jak takie małe pomieszczenie schłodzić
Najlepiej klasycznie, tak jak takie piwniczki na wino robiono "od
zawsze": oczywiście jeśli jest taka możliwość, usunąć posadzkę,
wylewkę, izolacje itp. do gołej ziemi, a następnie zrobić tam jedynie
nieizolowaną lekką podłogę na legarach, albo wręcz żwirowe klepisko,
wylewka i potem terakota na upartego też może być, ale nie może tam
się pojawić nawet cień izolacji. Samo pomieszczenie musi być
oczywiście odizolowane od reszty mieszkania.
Jeśli chodzi Ci o mieszkanie w bloku, bądź z innych przyczyn
otworzenie tego pomieszczenia w dół nie jest możliwe, pozostaje
jedynie klimatyzacja. Są klimatyzatory małe i duże, i stanowiące jedną
całość z rurą do wywalenia na zewnąrz i takie, które skłądają się z
dwóch części, jednej wiszącej na zewnątrz, drugiej wewnątrz i to
właściwie jest jedyna droga. Agregat ze starej lodówki będzie za mały,
musiałby pracować non stop, a wtedy go błyskawicznie szlag trafi,
musiałaby to być zdrowa krowa od jakiejś przemysłowej chłodni, a wtedy
zostaje jeszcze kwestia sensownego umieszczenia "kaloryfera",
orurowania tego wszystkiego, napełnienia freonem...
J.
|