Data: 2003-12-24 21:20:11
Temat: Re: Jak się robi Śliwowicę ?
Od: s...@s...pl (Tadeusz Smal)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Jacek" <k...@p...onet.pl>
> Toż to przecież rodzaj bimbru. W Polsce zakazany.
:))
ponderoze mam na wsi
a to wiejska tradycja pedzic bimber
:)))))
> O destylacji nie wspominam.
:(((((
mam nadzieje
ze sie poprawisz
wiem juz
gdzie jest w Poznaniu sklep z takimi uzytecznymi szklanymi rurkami
:)))
> Sam "zaczyn" robi się najlepiej w dużym garnku przykrytym czystym płótnem.
> Sypie się dojrzałe śliwki jak leci i dodaje cukru ok 1 kg na 5 kg śliwek.
Do
> tego woda - tyle, żeby nie było za gęste + drożdze winiarskie. 3 tygodnie
> fermentacji (temperetura najlepsza jest w lecie na strychu).
:)
mam mieszkanie na poddaszu
i jeszcze kawal wolnego strychu ( krytego dachowkami )
ale taki zacier to chyba okrutnie cuchnie
?
>...I można
> destylować.
:)
a jaka jest wydajnosc z tego zacieru
tzn ile po przepedzeniu wychodzi np z 10 litru zacieru
?
> Na zdrowie.
:)))
a dziekuje
:)))
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
|